See also:China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sjefskokk Ulric Denis på Le Meridien presenterer sin moderne variant av seychellisk fiskecurry
© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren

Seychellene

Oppskrifter fra Seychellene: Fiskecurry med kokosmelk

Monsieur Denis påser at alt er godt forberedt i det hygieniske og luftige kjøkkenet sitt

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
Kureren
- En fiskecurry er en tradisjonell og smaksrik seychellisk matrett. Men kjøkkensjef Ulric Denis lærer oss hans egen moderniserte variant av denne lokale retten, som er blitt oppgradert til internasjonal standard og tilpasset moderne kjøkkener.

Monsieur Denis er lokalkjendis og sjef på kjøkkenet på det prestisjetunge hotellet Le Meridien i Bel Ombre på hovedøya Mahé på Seychellene. Den lokalt oppvokste kokken med utdanning fra Frankrike kombinerer det tradisjonelle kjøkkenet fra Seychellene med moderne, franske teknikker og presentasjon i en matmotestil som kalles "fusjon", og som har vist seg å slå svært godt an blant luksusturistene på denne vakre øystaten i Det indiske hav.

Denis velger den røde snapperen, en av de mest eksklusive og smakfulle fiskene på markedet på Seychellene, for denne presentasjonen. Men han påpeker at man kan bruke det meste av filetert mager fisk, for eksempel tunfisk og hestemakrell.


Dette er ingrediensene du trenger for å lage en moderne seychellisk fiskecurry à la Ulric Denis. Mengden er beregnet til to personer:

- 2 store ferske fiskefileter (ikke feitfisk)
- 2-3 dl kokosmelk
- 1 fersk gurkemeierot eller ingefærrot
- 2-3 hvitløksbåter
- 1 liten løk
- ferske basilikumblader
- ferske mynteblader
- 1-2 ss masala (en krydderblanding i pulverform; garam masala kommer nærmest i Norge)
- pepper
- salt
- nøytral stekeolje (for eksempel solsikkeolje)
- fersk chili

Fisken skal kun stekes i svært kort tid, understreker Denis

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
(valgfritt)
- ris, franskbrød, brødfrukt, maniok (kassava) eller søtpotet ved siden av

Forberedelser før matlagingen
Før du starter selve matlagingen, noe som skal gjøres raskt og intensivt for ikke å overkoke de flotte råvarene, lønner det seg å ha forberedt alle ingrediensene godt.

Start med å forberede bilagene til hovedretten. Det enkle og typiske valget vil være ris, som er den vanligste måten å servere retten på Seychellene i dag. Men tradisjonelle serveringsmåter ville heller inkludert brødfrukt, maniok eller søtpotet, som kuttes i store biter og kokes. Også hvitt brød, for eksempel en bagett, passer godt ved siden av.

Knus og lag en pasta av fersk gurkemeie (eller ingefær) sammen med hvitløksbåtene. Ved siden av finhakker du bladene av basilikum og mynte, sammen med løken.

Vask og forbered fiskefiletene ved å kutte dem i tommelstore biter. Ha på noe salt og pepper.

Tilberedningen av fiskecurryen
Forbered en mellomvarm panne med mye nøytral stekeolje. Stek raskt opp fisketerningene; ikke mer enn et halvt til ett minutt. Ta ut den halvstekte fisken og legg til side. Også oljen helles ut av pannen og oppbevares til senere bruk.

Stek

Sjefskokk Denis serverer sin "fusjonsmat" i vakre omgivelser på Le Meridien Hotel

© Rainer Chr Hennig/afrol News/Kureren
epanna skal tilbake på stekeplata, varmes godt opp, og så stekes hvitløk-gurkemeie-massen sammen med blandingen av løk, hakkede urter og masalapulveret. Så helles kokosmelken i panna og den "gamle" oljen tilsetts også.

Når denne sausen er ferdig og jevn, skal også fisken tilbake i panna. Så lar vi hele retten småkoke på svak varme i ikke mer enn fem minutter. Smak til sausen med salt og pepper om nødvendig.

Liker du det sterkt, finhakker du fersk chili og tilsetter det i aller siste øyeblikk, for slik å bevare den originale smaken til dette krydderet. Denis advarer mot å bruke for mye chili fordi dette vil overskygge det fine spekteret av smaker i retten. Faktisk er ikke chili nødvendig i det hele tatt, mener Denis, som dermed er uenig med så å si hele befolkingen på Seychellene.

Fisken serveres varm, ved siden av ris, brødfrukt eller lignende på den samme varme tallerkenen. Et kaldt glass med en krydret hvitvin, for eksempel en gewürztraminer eller bacchus, vil passe ypperlig til denne moderne varianten av det kreolske kjøkkenet.

Bon appétit!


Les mer om det kreative kjøkkenet på Seychellene i denne Kureren-reportasjen.


    Utskriftsversjon


På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no