See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sjef for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, gir årets rapport til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
© Forsvaret/Kureren
Politikk - Innenriks

E-tjenesten: "Økt terrortrussel fra Syria mot Norge"

Militante i Al-jazeera regionen på den irakiske siden av grensen mellom Irak og Syria

© Forsvaret/Kureren
Kureren, 24. februar 2014
- Etterretningstjenesten mener terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet vil øke i 2014. Hovedårsaken er krisen i Syria, og særlig norske islamister med kamperfaring fra Syria. Minst 40-50 nordmenn skal være aktive i konflikten i Syria.

Mandag formiddag la Forsvarets etterretningstjeneste (e-tjenesten) frem sin årlige vurdering av terrorfaren og situasjonen i ulike regioner av verden. Og konklusjonen var klar: Det er særlig militant internasjonal islamisme som bekymrer e-tjenesten.

"Vi mener det har blitt en økt trussel mot Norge, og at denne trusselen kommer til å øke ytterligere gjennom 2014," sa sjef for etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, da han la fram vurderingen. Den såkalte rapporten "Fokus 2014" ble i dag levert til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Syria-konflikten
Ifølge rapporten skyldes den økte terrorfaren hovedsakelig utviklingen i Syria. Deler av det krigsherjede landet er nærmest "et fristed for militante islamister", som bruker landet som base for planlegging av angrep mot mål i Europa, hevdes det i rapporten.

"Det vi er mest bekymret for i øyeblikket, er organisasjoner som opererer i Syria, og som har ambisjoner om å føre jihad i Syria og videreføre kampen mot vestlige interesser og Vesten," hevdet Grandhagen.

Ifølge e-tjenesten har allerede mellom 40 og 50 personer med tilknytning til Norge vært aktive i Syria-konflikten. Dette bekymrer etterretningssjefen, da jihadistbevegelser i Syria bevisst skal bruke slagmarken i landet til å radikalisere utenlandske krigere.

"Organisasjonene fører den politikk, at de vil rekruttere mennesker fra Vesten til sine operasjoner, nettopp for å kunne bruke disse i angrep mot Vesten senere," hevder Grandhagen.

Rapporten peker på at trening og kamperfaring fra Syria kan skape et sterkere ekstremt islamistisk miljø, med større evne til å påvirke muslimske miljøer i Norden, ifølge e-tjenesten. I Danmark har denne utviklingen allerede blitt registrert av e-tjenestens søsterorganisasjon.

Andre områder også
Men det generelle trusselbildet er også uoversiktlig, ifølge den norske etterretningstjenesten. Rapporten påpeker at militante islamister har også styrket seg i land som Irak, Jemen, Libya, Egypt og Kenya. Her opererer det nå grupper som er mer eller mindre tilknyttet terrornettverket al-Qaida og som i sær ønsker å ramme vestlige mål.

T

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under framleggingen av rapporten i dag

© Forsvaret/Kureren
idligere var al-Qaidas kjerneorganisasjon under ledelse av avdøde Osama bin Laden, som i sin tid ble omtalt som den største terrortrusselen mot Vesten. "I dag er trusselen mer fragmentert og uoversiktlig, siden den nå springer ut fra en rekke grupper og nettverk med løs tilknytning til hverandre," advares det i vurderingen.

Og selv om det er militante islamister som vurderes som den mest alvorlige terrortrusselen, kan det også komme ytterligere angrep fra høyreekstreme grupper i Europa. Trusselen fra disse ventes imidlertid ikke å øke utover dagens lave nivå, ifølge e-tjenesten. Det største fokuset rettes derfor fortsatt mot militante islamister.

Rolig i Arktis
I rapporten vurderer e-tjenesten også den politiske stabiliteten og sikkerheten i ulike deler av verden. Det er særlig Midtøsten og deler av Afrika som er de mest ustabile og usikre områdene i 2014, og som kan true den internasjonale sikkerheten. Samtidig vil Kinas sterke økonomiske og politiske vekst fortsette å prege Asias utvikling, ifølge rapporten.

For Norge er særlig nordområdene viktige, og e-tjenestens "hjemmebane". Mindre havis og mildere klima åpner nye sjøveier og muligheter for å utnytte fiske- og petroleumsressurser. Særlig satser Russland offensivt både militært og økonomisk, og flere andre land viser interesse for nordområdene.

"Konfliktpotensialet i Arktis er imidlertid begrenset, og det kan ikke sies å pågå et mellomstatlig ressurskappløp eller en ressurskamp i Arktis," vurderer e-tjenesten situasjonen.

Dette er fjerde året på rad at etterretningstjenesten gir ut en slik åpen vurdering. Målet har vært å vise større åpenhet om vurderinger av geografiske og tematiske områder som tjenesten anser å være særlig relevant for norsk sikkerhet og nasjonale interesser.

"Hovedhensikten med å utgi Fokus-rapporten er å gi folk flest et innblikk i de vurderingene som etterretningstjenesten gjør. Det er jo slik at vi først og fremst leverer høyt graderte vurderinger til våre myndigheter. Vi ser behovet for å omforme en del av den informasjonen i et produkt som vi kan gjøre tilgjengelig for alle," avslutter Grandhagen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no