See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Høyre-FrP-regjeringen: Høyres Erna Solberg tjener på regjeringsarbeid, FrPs Siv Jensen mister oppslutning
© FrP/Kureren
Politikk - Innenriks

Trender: FrP mister velgere, Ap i medvind

Valgresultatet i september, versus snittet av målingene de siste ukene

© Kureren
Kureren, 10. februar 2014
- Dersom det var valg i dag, ville vi fortsatt fått en mindretallsregjering av Høyre og FrP, men den hadde trengt støtte fra både KrF og Venstre. Trendene er klare på alle meningsmålingene: FrP går jevnt tilbake mens Ap tar ut størst gevinst av den blåblå politikken.

Det er Fremskrittspartiet som betaler prisen for regjeringssamarbeidet, slik SV gjorde det i sin tid. Det er gått nesten fire måneder siden den blåblå regjeringen tiltrådte, og alle meningsmålingsinstituttene er samstemte om én hovedtrend: FrP mister velgere, jevnt og trutt, måned for måned.

Ved valget i september fikk Siv Jensen og FrP et anstendig resultat på 16,3 prosent. Det holdt til jubel, høy sigarføring og "Morna Jens!" på FrP-valgvaken. Og deretter begynte arbeidet som endte opp i Høyre-FrP-regjeringens tiltredelse den 16. oktober.

Siden har det gått i nedoverbakke. De siste målingene ser FrP på mellom 12 og 14 prosent. Entusiasmen svinner. Og FrP-ledelsen tyr til de samme tiltakene som SV i sin tid forsøkte på, å formidle til velgerne sine at man faktisk oppnår resultater som regjeringsparti.

"Vi gjør ekstremt mye bra som synes, og mye bra som ikke synes," oppsummerte justisminister Anders Anundsen for kort tid i et slags brev til egne velgere. "Noen prosesser tar lang tid, og noen tar kort tid," legger Anundsen ullent til, før han oppsummerer en rekke små og enda mindre tiltak i justissektoren. Det sprudlet ikke av begeistring.

Og "forbannelsen" ved regjeringsansvar treffer særlig FrP i denne omgang: De faktiske politiske seirene forblir underformidlet - kanskje fordi formidlingen av dem blir noe for desperat - mens tabbene og nederlagene hefter ved juniorpartiet i regjeringen. Fortsatte veibommer, ostetollen, og nå sist det brutte valgløftet om å senke egenkapitalkravet for boligkjøpere, er lengre fremme i bevisstheten.

I begynnelsen av måneden resulterte dette i at FrP fikk sin nest laveste oppslutning på over 12 år på TNS Gallups måling for TV 2. Kun 11,9 prosent av de spurte ville stemt på FrP ved månedsskiftet, og dermed hadde partiet mistet hele 150.000 velgere på de knapt fem månedene siden stortingsvalget. "Tidligere FrP-velgere setter seg på gjerdet eller forsvinner til Høyre," analyserte TNS Gallup.

Høyre tar æren for den nye politikken
I sterk kontrast til

Grunn til å smile: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) øker jevnt på målingene

© Arbeiderpartiet/Kureren
FrP, gjør Høyre det godt på målingene også etter valget og regjeringsdannelsen. Høyre gjorde et særdeles godt valg, med 26,8 prosent av stemmene. De siste målingene er ganske samstemte i at statsminister Erna Solberg og partiet hennes sakte men sikkert har klart å øke oppslutningen også etter det gode valget.

Høyre ligger i januar-feburar på mellom 28 og 29 prosent på de forskjellige målingene. Tendensen peker mot videre fremgang for det største regjeringspartiet.

Dette er til tross for at det har blitt overlatt Høyre-statsrådene å fronte upopulære tiltak som reservasjonsretten, som to tredeler av velgerne er imot, også egne velgere. Høyre har også måttet gi ansikt til budsjettkutt til blant annet kultursektoren og studentene.

Men samtidig har statsminister Solberg kunnet vise kraft som leder for regjeringen og for en ny borgerlig politisk kurs, som et flertall av velgerne fortsatt applauderer. Høyre får det meste av æren for endringene blant velgerne, og partiet belønnes fortsatt av de mange velgerne som var lei av den rødgrønne kursen.

Arbeiderpartiet skummer fløten
Og mens velgerne på borgerlig side ser ut til å flokke seg om Høyre, er den store vinneren på målingene etter valget tidligere statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet.

Ved valget i september unngikk Ap et katastrofevalg, og klarte å sikre seg 30,8 prosent av stemmene etter å ha ligget på 20-tallet på målingene i nesten ett år. Og siden Solberg og Jensen overtok regjeringskontorene, har pilen fortsatt å peke bratt oppover for Ap på målingene.

Instituttene er samstemte om å plassere Ap på rundt 34 prosent. Og veksten i velgeroppslutning synes ikke å være et blaff. Den går jevnt og trutt, og viser en stabil trend som gjenspeiles i alle målinger, om de er bestilt fra TV 2 eller Klassekampen.

Dermed har Ap klart å støvsuge velgermarkedet for dem som er misnøyde med den nye regjeringen. Arbeiderpartiet er nemlig det eneste partiet utenfor regjering som klarer å øke oppslutningen. Stoltenberg tiltrekker seg

Stadig i fokus: Pressen fulgte statsminister Erna Solberg under besøket hennes i brannrammede Flatanger kommune

© SMK/Kureren
velgere fra både høyresiden og fra sine tidligere regjeringspartnere.

Småpartiene sliter
Både SV og Senterpartiet synes derimot å slite rundt sperregrensen på 4 prosent. Her er imidlertid målingene mer sprikende og trendene ikke så entydige, nettopp fordi det dreier seg om småpartier.

Det som imidlertid synes klart er at de gamle SV-velgerne, som før utgjorde rundt 10 prosent av velgerskaren, er blitt langvarig skuffet av det gamle partiet sitt. SV synes nemlig å ha bitt seg fast på rundt 4 prosent, uten å evne å øke oppslutningen. Rundt 3 prosentpoeng har rømt over til Miljøpartiet de grønne, mens en lignende masse synes å ha funnet et nytt og varig hjem i Arbeiderpartiet.

Senterpartiet klarte å oppnå 5,5 prosent ved valget, og målingene i 2014 har plassert partiet på mellom 4 og 5 prosent. Et valg i dag ville trolig gitt partiet det verste resultatet i dets historie. Det er naturligvis det interne bråket i partiet som har fått mange velgere til å snu Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe ryggen. Dette kom på toppen av en betydelig regjeringsslitasje.

Men det er nettopp Senterpartiet som har størst vekstpotensial fremover, dersom partiet endelig klarer å rydde opp i personkonflikter og igjen fokusere på politikk. Høyre-FrP-regjeringens politikk er som et koldtbord for Senterpartiet, med glassklare politiske skillelinjer i distrikts-, kommunal- og jordbrukspolitikken. En dyktig partiledelse burde kunne mobilisere store velgermasser i distrikts-Norge fremover.

Heller ikke Venstre eller KrF synes å klare å dra nytte av sin funksjon som regjeringens støttepartier, der de har fått noe men ikke mye innflytelse over politikken. Begge partiene synes å holde seg på nivået fra valget, men går heller tilbake enn frem.

Dermed er det Høyre og Arbeiderpartiet som har klart å slå mynt på den nye politiske realiteten etter valget, mens FrP er den klare taperen. Men på grunn av den fortsatte svakheten til SV og Senterpartiet, er det svært langt frem for et nytt rødgrønt flertall på målingene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no