Les også:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm
 
Stifterne av Norges kvinnelobby foran portrettet av Gina Krog
© Norges kvinnelobby/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Norsk kvinnebevegelse slår seg sammen i ny lobby

Margunn Bjørnholt er nyvalgt styreleder i Norges kvinnelobby

© Anita Haslie/Kureren
Kureren, 29. januar 2014
- Flertallet av norske kvinneorganisasjoner har gått sammen om å etablere Norges kvinnelobby. Dette er første gang den nasjonale kvinnebevegelsen samles under ett tak for formelt å jobbe sammen for felles mål. Lobbyen skal arbeide for å fremme kvinners menneskerettigheter i Norge.

Denne uken gikk en rekke kvinneorganisasjoner sammen og dannet Norges kvinnelobby, den første virkelige paraplyorganisasjonen for kvinnebevegelsen i Norge. Etter svensk forbilde vil grupperingen kunne få betydelig innflytelse på samfunnsdebatten.

Den nye Kvinnelobbyen er "et samarbeidsforum for organisasjoner som har som formål å ivareta kvinners interesser," på grunnlag av FNs kvinnekonvensjon og andre grunnleggende dokumenter. Lobbyen samler de fleste organisasjonene som arbeider for kvinners rettigheter i Norge.

Den nye organisasjonen har lignende organisasjoner i andre land, blant dem Sveriges Kvinnolobby og European Women's Lobby på EU-nivå, som forbilder. Der har slike lobbygrupper vist seg som en mer effektiv måte for å danne en felles front med et klart budskap i saker som berører kvinners rettigheter.

Særlig i Norge har kvinnebevegelsen fremstått som fragmentert og til dels lite synlig i de siste tiårene. I økende grad har kvinnenettverkene i de politiske partiene blitt premissleverandører i debatter om kvinnesak og familiepolitikk. Den nye Kvinnelobbyen er derfor et forsøk på å komme klarere på banen, slik kvinnebevegelsen i Sverige i større grad har lyktes med.

Alle, unntatt partiene
Ifølge Kvinnefronten er "Kvinnelobbyen åpen for søknader fra partipolitiske uavhengige organisasjoner som jobber primært for kvinners interesser i Norge." De partipolitiske kvinnegruppene er derfor ikke invitert til å delta i den nye Kvinnelobbyen, men er heller en målgruppe for lobbyarbeidet til den nye organisasjonen.

Et av styremedlemmene i den nye kvinnelobbyen er Fakhra Salimi fra MIRA-Senteret. Ifølge Salimi har det lenge vært behov for en felles plattform for kvinneorganisasjoner, "hvor man kunne drøfte viktige likestillingsspørsmål, som for eksempel sexkjøpsloven og reservasjonsrett til fastleger." Den nye Kvinnelobbyen vil da kunne komme med koordinerte utspill i saker som dette.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik gratulerte i dag den nye kvinnelobbyen, som hun anser som en hardt tiltrengt forening av kreftene fra kvinneorganisasjonene i Norge. "Endelig! Det er veldig viktig at så mange kvinneorganisasjoner nå går sammen for å jobbe for en styrket og bedre likestillingssituasjon i Norge," påpeker Ørstavik i en uttalelse.

"Jeg vil gratulere de organisasjonene som har fått til dette. De vil utgjøre en sterk stemme fra sivilt samfunn. Utfordringene er store på dette feltet. Disse organisasjonene utgjør selve grunnmuren i arbeidet for å sikre norske kvinner rettigheter," understreker Ørstavik. "Jeg gleder meg til å samarbeide med og bli utfordret av den nye kvinnelobbyen," avslutter ombudet.

Blant organisasjonene som står bak nystiftelsen er Norsk Kvinnesaksforening, Kvinnefronten, JURK, MiRA-Senteret, Kvinneuniversitetet i Norden, Krisesentersekretariatet, Samisk KvinneForum og Ottar. Styreleder er Margunn Bjørnholt fra Norsk Kvinnesaksforening.

Så langt har Kvinnelobbyen rukket å sette opp en nettside, en Facebook-side og en Twitter-konto - alle fortsatt med et svært tynt innhold. Det har ikke lyktes Kureren å få informasjon om hva som blir de første sakene den nye lobbygruppen kommer til å ta opp.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


- Konflikten på Krim - Ukraina | Russland
Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin

Debatt, Kureren - "Mens titusener kampklare russiske styrker står utstasjonert på grensen mot Ukraina, fører Russland også en propagandakrig som vi ikke har sett maken til siden slutten av Den kalde krigen," skriver Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i dette innlegget.

- Konflikten på Krim - Ukraina | Russland
Russlands verste propagandablundere i Ukraina

Kureren - På tross av at russerne investerer mye arbeid i pr-kampen om Ukraina, ser Moskva ut til å tape dette slaget. Blunderne har rett og slett vært for store og propagandagrepene er for gjennomsiktige. Kreml-kontrollerte medier har prøvd alt, fra feiloversettelser til bruk av skuespillere.

India
India: Verdens største valg er i gang

Kureren - Verdens største og lengste valg begynte denne uken i India, med én klar favoritt: Narendra Modi, statsministerkandidaten til det hindusistiske og nasjonalistiske opposisjonspartiet BJP. Ghandi-dynastiet synes å ha utspilt sin rolle ved dette valget.

Vatikanet | Verden
Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken

Kureren - Den katolske kirken ber om tilgivelse. Det var pave Frans som i dag for første gang ba om unnskyldning for de "mange prestene" som har misbrukt barn seksuelt. Det er den klareste beklagelsen som har kommet fra den katolske kirken i denne svært betente saken.

Innenriks
Ensom i Tigerstaden

Leserkorrespondentbrev - Lenge trodde jeg at det var fordi jeg er utlending, at jeg oppfatter Oslo som en kynisk by, skriver leserkorrespondent Lina Fogh-Petersen. Men også osloboerne bekrefter at det er lett å bli ensom i Tigerstaden.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no