See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Veldig fornøyd med sitt eget forslag: finansminister Siv Jensen
© Tor Martin Bærum/Finansdepartementet/Kureren
Politikk - Innenriks

FrP vil forby "snokingen i skattelistene"

Jubler: Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsmann i FrP

© FrP/Kureren
Kureren, 24. januar 2014
- Fri og usporbar tilgang til skattelistene for alle blir snart historie, varsler FrP, etter at finansministeren i dag har foreslått at skatteytere skal få varsel om hvem som har søkt på ham eller henne i skattelistene. Lovendringen kan tre i kraft allerede i sommer.

"Ordningen innføres for å styrke vernet av skatteyters privatliv," sier finansminister Siv Jensen i en uttalelse i dag.

"I dag blir skattelisten gjort tilgjengelig for publikum på Skatteetatens nettside. Mange opplever utlegging av opplysningene som ubehagelig og som et inngrep i sitt privatliv," hevder Jensen.

Finansdepartementet sender derfor nå et forslag om innstramminger i reglene om offentlige skattelister på høring. Skattelistene skal, ifølge forslaget, fortsatt være tilgjengelige for publikum på skatteetaten.no, men skatteytere skal få opplyst hvem som har søkt på ham eller henne i skattelisten. Fullt navn og adresse på den som har søkt vil bli opplyst til den som har blitt søkt på.

Ordningen foreslås gjennomført ved at opplysninger om hvem som har søkt gjøres tilgjengelig for skatteyteren elektronisk gjennom innlogging på skatteetaten.no. Det er grunn til å anta at mange ved en slik løsning vil vegre seg mot å foreta søk i listen av ren nysgjerrighet, og antall søk i listen dermed vil bli redusert, heter det fra finansdepartementet.

Dermed går Høyre-FrP-regjeringen lengre enn den rødgrønne regjeringens innstramninger i tilgangen til skattelistene i 2011.

Under den forrige regjeringen ble innført begrensninger i antall søk den enkelte kan foreta, og skatteetaten.no fikk monopol på å legge ut listene, som tidligere også ble distribuert av de fleste nettavisene i landet. I tillegg må man siden 2011 logge seg inn for å se hvor mye andre har tjent eller betalt i skatt.

Fortsatt skattelister for mediene
I høringsnotatet som ble sendt ut i dag fremgår det at finansdepartementet ikke vil gjøre endringer i medienes adgang til kjøp av komplette skattelister, slik ordningen er i dag.

Departementet skriver at "de hensyn som tidligere har talt imot at pressen får tilgang til en kopi av skattelisten, bl.a. spredning av opplysninger gjennom publisering av hele eller deler av skattelisten i avisenes nettutgaver, er hensyntatt ved at pressen ikke lenger kan legge ut hele eller deler av skattelisten på Internett eller gi den videre til andre. Dette hindrer også at skattelistene sammenstilles elektronisk med andre personopplysninger på Internett. Pressen har i stor grad innrettet seg lojalt til dette, og ordningen har så langt fungert etter intensjonene. Departementet foreslår derfor at pressen fortsatt får tilgang til en elektronisk kopi av skattelisten, på dagens vilkår."

Dermed beholder regjeringen ordingen o

Skeptisk: Arbeiderpartiets representant i finanskomiteen, Marianne Marthinsen

© Arbeiderpartiet/Kureren
verfor pressen som forrige regjering innførte. Det blir altså kun innskrenkninger i privatpersoners adgang til "å snoke" i skattelistene.

Forslaget til lovendring skal etter planen fremmes for Stortinget våren 2014, slik at de nye reglene kan tre i kraft før fjorårets skattelister legges ut høsten 2014.

FrP jubler
FrP har i dag i sterke ordelag kritisert at de åpne skattelistene først og fremst brukes til "underholdning". "Den frie snokingen i skattelistene blir historie. Om naboen sjekker hva du har tjent, skal du vite om det," sier Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsmann i FrP, i en uttalelse i dag.

"Man skal varsles, litt på samme måte som når noen har gjort en kredittsjekk av deg. Vi antar at mange ved en slik løsning vil vegre seg mot å foreta søk i listen av ren nysgjerrighet," legger Hagesæter til. Han hevder at "snokingen" i skattelistene først og fremst "skaper misunnelse".

"Fri og usporbar tilgang til skattelistene for alle har hatt lite heldige konsekvenser," hevder FrP-politikeren videre. "Vi har hørt historier om at kriminelle bruker skattelistene før de begår innbrudd, og om elever som har opplevd det svært ubehagelig at klassekamerater har rangert hva foreldrene tjener. I de senere årene har det utviklet seg til at underholdningsverdien er større enn nytteverdien," konkluderer Hagesæter.

Opposisjonen beklager fremstøtet
Men det FrP-ministeren kaller "snoking" og "underholdning", kaller opposisjonen for en nødvendig åpenhet og en kvalitet ved det norske samfunnet. Marianne Marthinsen, som sitter i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, påpeker i dag at den frie tilgangen til skattelistene både hindrer skattesnusk og fører til en sunn demokratisk kontroll.

Marthinsen argumenterer med at de åpne skattelistene også har en preventiv virkning mot svart arbeid og skatteunndragelser, i og med at åpenheten skaper en sosial kontroll. Undersøkelser skal ha vist at det ble større skatteinntekter av at listene i sin tid ble gjort offentlig tilgjengelige.

Samtidig påpeker hun at den rødgrønne regjeringen allerede hadde strammet inn tilgangen til skattelistene, slik at disse i mindre grad kunne misbrukes av kriminelle og i underholdningsøyemed.

Også finanspolitisk rådgiver i SVs stortingsgruppe, Kim-André Åsheim, kritiserer regjeringsforslaget i dag. "Regjeringen fortsetter å undergrave åpenheten i samfunnet. Nå med forslag om varsel ved sjekk av skattelister," beklager Åsheim i sosiale medier.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no