See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) møtte motstand på konferansen Mat og Landbruk 2014 på Gardermoen i dag
© Sigrun Farstad Gregori/Bondelaget/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Jordbruket og opposisjonen i harnisk over Listhaug

Bondelagsleder Nils T. Bjørke frykter at Listhaug vil ødelegge den norske landbruksmodellen

© Bondelaget/Kureren
Kureren, 16. januar 2014
- Arbeiderpartiet frykter en "avfolkning av distriktene", og KrF varsler blokade i Stortinget. Bondelaget advarer landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) mot "å ødelegge den norske landbruksmodellen". Nortura anklager Listhaug for "en PR-kampanje" mot samvirkene.

Det er et gryende opprør mot den nye landbrukspolitikken til FrP-ministeren, og brede allianser mot Listhaug synes i ferd med å dannes. Ministeren selv sjokkerte i dag med å trekke konklusjoner og varsle politikkendringer før utvalgene hun har nedsatt har kommet skikkelig i gang.

Listhaug åpnet for diskusjon om sin nye jordbrukspolitikk på Landbrukssamvirkets konferanse "Mat og landbruk 2014", der hun møtte representanter for en samlet landbruksnæring samt opposisjonen. Men før debatten startet, hadde hun allerede kommet frem til mange av konklusjonene, som hun oppsummerte i et innlegg i Aftenposten i dag.

I innlegget varsler Listhaug fjerning av flere grunnpilarer i landbrukspolitikken: Priskontrollen, konsesjonsloven, boplikten, odelsloven og delingsforbudet. Alle disse reformideene er svært omstridte, og få, om noen, av dem finner støtte blant et flertall av representantene i dagens Storting.

Listhaug ble dermed møtt av en svært skeptisk forsamling. Mens landbruksnæringen viste en diplomatisk distanse til ministeren, kunne opposisjonen åpent vise sin opprørthet over Listhaugs planer for jordbruket.

Bondelagsleder Nils T. Bjørke var likevel klar i sin tale og advarte henne mot "å rokke ved grunnpilarene til det norske landbruket," som "vil ødelegge den norske landbruksmodellen." Bjørke sier seg særlig kritisk i forhold til å endre eiendomsreguleringene i jordbruket, som boplikten, samt å fjerne prisreguleringer og konsesjonsloven.

"Landbruket trenger ikke Listhaugs virkemidler," konkluderte Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget. Han mente ministeren opererer med fordekt, uklar og uuttalt markedsliberalisme. "Ministerens tiltak vil gjøre forholdene i næringen verre, og de vil ikke føre til økt matproduksjon. I tillegg vil vi miste distriktsjordbruket," la Storberget til.

I en pressemelding i dag utdyper Storberget at "det er et paradoks at Listhaug hevder hun vil rekruttere nye, og spesielt unge, inn i landbruket, men fører en politikk som vil bidra til det m

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, advarer mot en "avfolkning av distriktene"

© Arbeiderpartiet/Kureren
otsatte. Det vil ikke være lettere å få tak i en gård når prisene går opp," påpeker Ap-politikeren. Han advarer mot at FrPs landbrukspolitikk vil føre til "mindre norskprodusert mat, en avfolkning av distriktene og sentralisering av landbruksproduksjonen."

"Jeg må minne om at vi nå har en politisk situasjon der flertallet i Stortinget er uenig i mye av den landbrukspolitikken regjeringen står for. Det burde den ha fått med seg etter mageplasket i Brussel på ostetollsaken," sier Storberget.

Og på Stortinget møter Listhaug allerede nye problemer. Der har nemlig kontrollkomiteen nå satt fokus på landbruksministerens håndtering av priskontrollen for landbrukseiendommer. Listhaug har nemlig sendt brev til kommunene med oppfordring om å endre praksisen i regelverket om priskontroll, noe hun har gjort før den foreslåtte lovendringen er blitt behandlet i Stortinget.

Krangel om samvirkenes markedsregulering
Det er videre blitt et stort tema at minister Listhaug allerede har konkludert at dagens modell for markedsregulering, som ivaretas av samvirkene (blant annet Tine og Nortura), er markedsvridene og skadelig for konkurransen i næringen. Dette provoserte mange, da ministeren nettopp har satt ned et utvalg som skal studere hvordan dagens markedsregulering virker.

"For denne regjeringen er det et mål å legge til rette for sterkere konkurranse i næringsmiddelindustrien," forklarte Listhaug på konferansen. "Målet er økt konkurranse i korn-, kjøtt-, egg- og meierimarkedet," understreket hun videre. "Konkurranse bidrar til effektivisering og nyskaping. Det er bra for både forbrukerne og skattebetalerne, som er de viktigste målgruppene vi alle jobber mot," forklarte Listhaug.

Men presentasjonen hennes vakte sterke reaksjoner. "Vi nikket gjenkjennende da Listhaug varslet gjennomgang av markedsreguleringen i landbruket, men satte kaffen i halsen da hun begynte å konkludere," påpeker konserndirektør i Nortura (Gilde og Prior), Kjell S. Rakkenes.

"Selv om det ikke var nytt at hun ønsker å saumf

Styreleder i Norsk Landbrukssamvirke, Sveinung Svebestad, mener Listhaug tar feil om samvirkene

© Nortura/Kureren
are samvirkebedriftene, oppleves det som truende at hun har begynt å trekke konklusjoner før gjennomgangen er satt i gang. At utspillet ikke er forankret i Stortinget forundrer, men det som provoserer er de faktafeil som ligger til grunn for konklusjonen," legger Rakkenes til, som hevder at Listhaug har startet en "PR-kampanje" mot samvirkebedriftene.

"Vi hører at det skal bli økt lønnsomhet og økt produksjon i næringen," påpekte styreleder Sveinung Svebestad i Norsk Landbrukssamvirke. "Men regnstykket går ikke opp når vi ser hvilke løsninger som hittil har kommet fra regjeringen," la han til.

Svebestad syntes det var "uventet" at ministeren mener at økt konkurranse er et nytt hovedformål. "Markedsordningene skal sikre bonden, ikke næringsmiddelindustrien, og skal ikke være konkurransevridende," poengterte han. "Dagens markedsordninger er etter min mening et stjerneeksempel på et vellykket offentlig-privat samarbeid," konkluderte Svebestad.

Lederen i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, reagerte også sterkt på at bøndene og samvirkebedriftene var så sterkt i fokus når FrP-ministeren snakket om behovet for økt konkurranse. "Det er litt merkelig at ministeren ikke med et ord kommenterer maktkonsentrasjonen i kjedene," kommenterte Bjørke.

Også opposisjonen gjorde det klart at den ikke ønsker å frata samvirkene deres oppgaver som markedsregulatorer. Storberget fra Arbeiderpartiet og Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet forsvarte dagens modell på det sterkeste og advarte mot en "markedsliberal" ideologi som grunnlag for den norske landbrukspolitikken.

Men viktigst av alt var kanskje avklaringen fra regjeringens støtteparti KrF, som Listhaug trenger for å få flertall for politikken sin på Stortinget.

"Jeg tror en gjennomgang av markedsordningen vil fortelle at det vi gjør er riktig," sa Line Henriette Holten Hjemdal fra KrF, og gjorde det igjen klart at Høyre-FrP-regjeringen vil få store problemer med å finne et stortingsflertall for å gjennomføre grunnleggende endringer i landbrukspolitikken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no