"Der var de i gang": Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg på besøk i Skøyenåsen skole © SMK/Kureren Politikk | Samfunn - Innenriks
Regjeringen er i gang med å åpne for privatskoler | Kritisk: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen | © Arbeiderpartiet/Kureren | Kureren, 13. januar 2014 - Den blåblå regjeringen er allerede i gang med å forberede grunnen for tillate flere private skoler. Regjeringen vil nå fravike kravet om at privatskoler må ha et religiøst eller alternativt pedagogisk grunnlag for å få godkjenning.Regjeringen har allerede startet arbeidet med ny friskolelov, følge Kunnskapsdepartementet. Dette vil resultere i at "dagens krav om et særlig grunnlag for godkjenning blir fjernet fra privatskoleloven," heter det fra departementet.
Og de foreslåtte endringene skal tre i kraft allerede nå som en prøveordning. "Mens kunnskapsdepartementet arbeider med endringen, blir det nå åpnet for å søke godkjenning uavhengig av det særskilte grunnlaget. Forslaget ble sendt på høring 10. januar," meldte departementet i dag.
"Dispensasjonsordningen vil gi viktige erfaringer som vi tar med i det videre arbeidet med den nye friskoleloven," kommenterer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Forslaget åpner derfor for å kunne gi dispensasjon "dersom innhold og kvalitet i skolen elles oppfyller kravene i loven." Dermed skifter regjeringen ut kravet om alternativ pedagogikk med et krav om "kvalitet", noe som i praksis vil gjøre det lettere for finansielt sterke aktører å komme inn på skolemarkedet, mens små, private og foreldredrevne grendeskoler vil kunne få større problemer med å bli godkjent.
"For at aktører som har ideer til nyutvikling av norsk skole ikke skal måtte vente til arbeidet med den nye loven er ferdig, innfører vi en snever dispensasjonsmulighet," forklarer Røe Isaksen videre.
Dispensasjonsordningen vil være aktuell for skoler som har et pedagogisk tilbud eller en organisering av undervisningen "som er nyskapende i forhold til dagens offentlige og private skoler," heter det videre fra departementet. Som eksempler nevnes "realfagsgymnas og noen yrkesfagsskoler."
Kunnskapsdepartementet varsler videre at den nye friskoleloven skal legge vekt på at "den skal stimulere til skoleutvikling og gi et større mangfold. Loven skal ta hensyn til at oppretting av friskoler ikke skal gå utover det offentlige skoletilbudet, og at aktører med kommersielle interesser ikke vil kunne kvalifisere for statlig tilskudd til drift. Forbudet mot å ta utbytte skal holdes ved lag."
Høyre-FrP-regjeringen, som programfestet en liberalisering av friskoleloven i regjeringsplattformen, regner med å fremlegge det nye lovforslaget for Stortinget allerede før påske, og at dette kan bli behandlet før sommeren. "Kunnskapsdepartementet har som ambisjon at skoler som blir godkjent etter dispensasjonsordningen kan starte opp fra høsten 2015," heter det videre.
Relativt taust fra opposisjonen
Dagens nyhet om enklere tilgang til å etablere privatskoler har skapt forbausende få reaksjoner fra opposisjonen, med unntak av noen kommentarer som begynner å komme frem i sosiale media fra enkeltrepresentanter, særlig fra Arbeiderpartiet.
Nestleder i AUF og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, var i dag den første opposisjonspolitikeren som kommenterte Røe Isaksens uttalelser. "Der var de i gang! Nå gjelder det å mobilisere for fellesskolen," oppsummerer Aukrust.
Partikollega og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, støtter Aukrust og spør seg om "dette er starten på privatiseringa av norsk skole?" Og han legger til at det er all "grunn til å følge nøye med."
"Da var det i gang. Ingen overraskelse, men like fullt synd at H og FrP vil ha flere privatskoler," kritiserer Gry Haugsbakken, kommunikasjonsrådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
Også SV-stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, som er partiets utdanningspolitiske talsmann, var i dag kritisk til utspillet fra Røe Isaksen. Gjennom sosiale media sier Fylkenes at "kunnskapsminister Røe Isaksen vil gi seg selv blankofullmakt til å privatisere norsk skole" i og med den nye dispensasjonsordningen.
Flertall imot privatskoler
Rett etter at Høyre og FrP kom i regjering i oktober, varslet begge partiene at de ønsket å jobbe med en endring av loven som regulerer private skoler, muligens i løpet av 2015. Dette var på tross av at Høyre i valgkampen dementerte de rødgrønnes påstand om at partiet planla "svenske tilstander" i det norske skolevesenet.
I dagens lov stilles spesielle krav til et religiøst eller pedagogisk alternativ for at private aktører kan få drive skoler med offentlig støtte. Den blå-blå regjeringen vil fjerne denne ordningen, slik at alle private aktører som driver skole, innenfor bestemte kvalitetsmål, får både rett til drift og økonomisk støtte fra staten.
Men det er et markant flertall i den norske befolkningen som er imot regjerings promovering av private skoler, ifølge en undersøkelse Sentio research gjennomførte på oppdrag fra avisen Klassekampen i slutten av desember.
53 prosent av de spurte svarte da at de var imot å tillate flere private skoler, mens 36 prosent var for og 11 prosent svarte "vet ikke" i spørreundersøkelsen. Av redaksjonen © Kureren
|