See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Lederkandidater? Trygve Slagsvold Vedum i sentrum: Liv Signe Navarsete, Ola Borten Moe, Marit Arnstad, Per Olaf Lundteigen og Åslaug Haga
© Senterpartiet/Kureren
Politikk - Innenriks

Hvem tar over som Senterparti-leder?

Må kaste inn håndkleet: Senterparti-leder Liv Signe Navarsete

© Distriktssenteret/Kureren
Kureren, 11. januar 2014
- Liv Signe Navarsete har mer eller mindre annonsert sin avgang som Senterparti-leder, og om tre måneder skal det velges en ny ledertrio. Kureren har sett på seks logiske kandidater til ledervervet i partiet og forklarer hvilke sjanser de har til å overta.

Uroen i Senterpartiet vil ingen ende ta. Etter at Senterpartiets evalueringsutvalget la frem en knusende dom over partiledelsen i desember, har det blitt mer og mer klart at partiet ikke kan komme til ro med den nåværende ledertrioen.

Partiet er under sperregrensen på meningsmålingene, selv om det gjorde en habil jobb i regjering og erkefienden Fremskrittspartiet nå har tatt over landbrukspolitikken. Grunnen er enkel: Intern konflikt i partiet, og da særlig i ledelsen, tar bort all fokus fra de politiske løsningene til Senterpartiet.

I dag har partileder Navarsete tatt konsekvensen av den økende uroen og annonsert at hun ønsker et ekstraordinert landsmøte for å velge en ny partiledelse. Dermed går det mot slutten av hennes lederskap i Senterpartiet, som hun overtok fra Åslaug Haga i 2008. Og det er fortsatt relativt åpent hvem som vil overta, selv om noen kandidater peker seg ut.

Liv Signe Navarsete
Navarsete selv utelukker ikke at hun kan fortsette som partileder etter landsmøtet, men dette blir nærmest utelukket i partiapparatet. Selv sa hun i dag at meningen med det ekstraordinære landsmøtet nettopp var å "gi stafettpinnen videre" til et nytt lederskap.

Skulle Navarsete likevel la det komme an på en kampvotering for å demonstrere at hun fortsatt har tillit som partileder, ville hun antakelig ligge godt an. Da er det trolig at valgkomiteen ville få problemer med å finne motkandidater til Navarsete, som fortsatt har mange støttespillere i partiet.

Navarsete kan prøve å benytte landsmøtet til å prøve å rense opp i de andre lederpostene i partiet som har undergravd hennes autoritet, for eksempel ved å kvitte seg med nestleder Ola Borten Moe. Det skal ikke være umulig å finne flertall for en slik løsning, men det ville bety en enda dypere splittelse i partiet og dermed løse få problemer på lengre sikt.

Det er tvilsomt om Navarsete ønsker å ta denne belastningen, og det er enda mer tvilsomt om dette ville kunne skape den roen i partiet som nå er tvingende nødvendig for at Senterpartiet igjen kan begynne å prate om politikk. Signalene fra Navarsete er da også at hun ser for seg en utskiftning av hele partiledelsen.

Ola Borten Moe
Nestleder Ola Borten Moe har sterk støtte i deler av Senterpartiet, og det er mange, særlig i Trøndelag og på høyresiden i partiet, som mener at turen hans nå burde vært kommet for å ta over lederposten. Som en svært dyktig og talefør politiker med klare kanter, forventes Borten Moe også å kunne ha en viss velgerappell utenfor partiets tradisjonelle rekker.

Men Borten Moe har gjort seg umulig som Senterparti-leder, i hvert fall i denne omgang. Altfor mange soloutspill som har undergravet ledelsen til Navarsete gjør Borten Moe til en minst like forhatt som elsket lederkandidat. Det er flere i partiet som gir Borten Moe skylden for den nåværende krisen i partiet enn Navarsete.

37-åringen fra Trondheim har i flere år blitt omtalt som partiets kronprins, noe som trolig har gitt ham litt for mye selvtillit i visse perioder. Som olje- og energiminister har han derfor flere ganger utfordret både partiets offisielle kurs og partileder Navarsete.

Borten Moe selv synes å ha forstått at tiden ikke er inne for ham. Nestlederen var sterkt imot at det skulle avholdes ekstraordinært land

To sterke kandidater: Ola Borten Moe og Marit Arnstad har mange tilhengere

© Senterpartiet/Kureren
smøte på dette tidspunktet, da han selv hadde arbeidet frem mot det ordinære landsmøtet i 2015. Derfor understreker han nå også at han ikke ønsker å stille som kandidat for ledervervet, noe som i alle fall kompliseres av at han ikke har et stortingsmandat i denne perioden.

Derimot varsler Borten Moe at han ønsker å kjempe for å beholde nestlederposten sin. Selv dette kan bli trangt for ham på det ekstraordinære landsmøtet, da det i økende grad reises krav om at hele partiledelsen må skiftes ut. Ansvaret for dagens vanskelige situasjon plasseres på både Borten Moe og Navarsete, og derfor bør begge gå, sier flere fylkesledere.

Marit Arnstad
Den best kvalifiserte av Senterpartiets stortingsrepresentanter til å ta over ledervervet er utvilsomt Marit Arnstad fra Nord-Trøndelag. 51-åringen med juridisk embetseksamen har hatt de fleste vervene i partiet, og vært både oljeminister og samferdselsminister. Hun nyter stor tillit i partiet.

Arnstad leder nå Stortingets næringskomité og tilhører den noe konservative trønderfløyen i partiet. Hennes autoritet er såpass stor at, da hun i fjor bestemte seg for å stille som kandidat til stortingsvalget, trakk tidligere landbruksminister og fungerende partileder, Lars Peder Brekk, seg frivillig fra listeplassen.

Men selv om hun har stor intern autoritet, har hun ikke nødvendigvis det største velgertekket. Likevel ville en valgkomité i Senterpartiet ikke kunne overse Arnstad dersom hun ønsker seg ledervervet.

Arnstad har imidlertid ved flerre anledninger sagt nei til å ta over toppvervet i partiet. Hun har gjennom flere år vist at hun setter familien høyere enn partiet, uten at dette i det lengre løp utelukker hennes maktambisjoner.

Som småbarnsmor valgte Arnstad å ikke stille til gjenvalg til Stortinget i 2005. Siden 2010 har hun, med små skritt, gjenetablert seg som Senterparti-politiker, først lokalt i Nord-Trøndelag, så, fra 2012, som samferdselsminister i Oslo. Men Arnstad mener åpenbart at det ekstremt tidskrevende vervet som partileder kommer for tidlig for henne, i denne omgang.

Åslaug Haga
Det kan være mange som ønsker seg diplomatiske og samlende Åslaug Haga tilbake i ledervervet i Senterpartiet. Haga satt som partileder i perioden 2003-08, og hun betegnes som en av de viktigste arkitektene bak den rødgrønne regjeringen. Under hennes lederperiode var det stort sett ro i partirekkene.

Også "skandalen" som tvang Haga til å gå av som statsråd og partileder i 2008 - en ulovlig oppført brygge og regelbrudd ved utleie av et stabbur på familiens eiendom - blir generelt sett på som "fillesaker" som på ingen måte står i veien for et comeback. Tvert imot er Haga blitt stående som et symbol på en politiker som er blitt fordrevet av en aggressiv pressekampanje.

Men Haga hadde allerede meldt at hun ikke ønsket gjenvalg før "skandalen" så dagens lys. Det ble også klart at partilederen ikke hadde god nok helse til å takle et slikt hardkjør som denne toppjobben ofte medfører. Haga har ikke sittet på Stortinget siden 2009 og har bevisst søkt seg en ny karriere utenfor politikken. Hun vil derfor være svært vanskelig å spørre.

Per Olaf Lundteigen
Den kandidaten som trolig ville hatt best velgertekke av Senterpartiets stortingsrepresentanter er populære Per Olaf Lun

Per Olaf Lundteigen er svært populær og har godt velgertekke, men ses på som en fløyrepresentant

© Per Olaf Lundteigen/Kureren
dteigen fra Buskerud. 60-åringen fremstår som den klareste taleren i partiet og en nytenkende person som evner å skape begeistring, også utover bondestanden.

Men Lundteigen forbindes i alt for stor grad med venstresiden i partiet, og vil dermed trolig ikke kunne fremstå som en samlende kandidat som kan rette opp i splittelsen i Senterpartiet. Senest i dag gikk Lundteigen sterkt ut mot Borten Moe, og krevde at også nestlederen måtte gå av dersom Navarsete forlater posten.

Dermed forbindes Lundteigen i for stor grad med en av fløyene i partiet, og han vil bli møtt med motvilje blant dem som nå støtter Borten Moe og høyresiden. Lundteigen synes å være klar over sine begrensninger som en samlende leder, og har på tross av sin popularitet hos grasrota med vishet unngått å fremme sin person i interne maktkamper.

Trygve Slagsvold Vedum
Med nestleder Borten Moe og andre sentrale Senterparti-politikere utelukket, peker dermed det meste på Trygve Slagsvold Vedum. 35-åringen fra Hedmark er partiets 2. nestleder, og han peker seg først og fremst ut gjennom ikke å ha gjort noe feil og ikke å tilhøre noen av fløyene.

Slagsvold Vedum kan være noe for ung for lederstillingen, og han kan anses som en lettvekter i forhold til andre kandidater, og dette kan bli et problem når det trengs autoritet i ledelsen for å gjenreise partidisiplinen. Hans muligheter som partileder vil derfor totalt avhenge av hvem han får plassert ved sin side - om dette blir personer som motarbeider ham eller om de spiller på lag for å bygge opp partilederen.

Favoritten til å ta over som Senterparti-leder er imidlertid ingen novise. Han har sittet på Stortinget siden 2005, sittet halvannet år som landbruksminister - der han gjorde en god figur - og har vært del av ledelsestrioen i partiet siden 2009. Den autoriteten han fortsatt mangler kan bygges opp, dersom han, i motsetning til Navarsete, får et samarbeidsvillig støtteapparat rundt deg.

Det anses som høyst sannsynlig at, dersom han sier "ja", vil Slagsvold Vedum kunne samle et bredt flertall bak seg i valget av ny partileder. Selv har han i dag, diplomatisk riktig, ikke villet uttale seg om sine ambisjoner om å bli partileder, noe som tradisjonelt kan tolkes som et "ja" i politikken.

Utover Slagsvold Vedum er det stort sett fløykandidater, som Borten Moe og Lundteigen, som peker seg ut. Disse er hver for seg svært dyktige og klare politikere, men de vil virke splittende på Senterpartiet i den nåværende, opprivende situasjonen.

Hvem blir nestledere?
Mer spennende blir det kanskje hvem som blir valgt til 1. og 2. nestleder i partiet. I en normal situasjon ville Borten Moe og Lundteigen da hatt gode sjanser, som flinke representanter for hver sin fløy. Men med flere års uro i partiet i mente, kan man forestille seg at valgkomiteen vil se seg om etter "mer nøytrale" og mindre kjente kandidater. Dette kan imidlertid bety fare for at partiet mister noe av sin profil og appell.

Borten Moe synes i alle fall ikke villig til å gi opp nestlederposten sin helt uten kamp, og han kan tenkes å stille i en kampvotering på tross av valgkomiteens anbefaling. Og det slaget er ikke nødvendigvis tapt på forhånd, men det ville skape en utfordrende situasjon for Slagsvold Vedum, dersom han velges som partileder.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no