See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nedleggingstruet? Bitte lille Røst kommune i Nordland med 600 innbyggere
© Alessandro/GNU/Kureren
Politikk - Innenriks

Ap vil ikke støtte Høyres kommunereform

Arbeiderpartiets Helga Pedersen i Kirkenes: Mot tvangssammenslåing av kommuner

© Arbeiderpartiet/Kureren
Kureren, 8. januar 2014
- Arbeiderpartiets Helga Pedersen understreker i dag at partiet ikke vil være med på en reform som kutter antall kommuner dramatisk ved bruk av tvang, slik kommunalminister Jan Tore Sanner går inn for. Dermed er det usikkert om en slik reform får et stortingsflertall bak seg.

Ifølge Pedersen skal det i flere presserapporter ha kommet frem at Høyre og Arbeiderpartiet prinsipielt skal være enige om en storstilt kommunereform, der målet er en dramatisk reduksjon av antall enheter. Men dette kan Ap-politikeren i dag avkrefte.

"Vi mener det er behov for endringer i kommunestrukturen, derfor er vi i utgangspunktet positive til arbeidet med kommunereform," sier Pedersen. Men det betyr ikke at Arbeiderpartiet går inn for de virkemidlene kommunalminister Sanner har tatt til orde for.

Hun understreker at Arbeiderpartiet "er avventende" til hvilke forslag som kommer fra regjeringen, og sier partiet "ikke kommer til å være med på en reform som med tvang kutter antall kommuner dramatisk," slik Sanner har tatt til orde for.

"Arbeiderpartiet har klare programformuleringer på at endringer i kommunestrukturen normalt bør bygge på lokale ønsker. Det betyr at frivillighet er vårt klare utgangspunkt for endringer," understreker Pedersen.

Hun forklarer videre at det "ikke kan fastslås at Høyre og Arbeiderpartiet er enige om hovedlinjene" når det kommer til kommunesammenslåing, "siden regjeringen har satt ned tempoet i reformarbeidet, og hovedlinjene rett og slett ikke er kjent før de kommer med en sak til Stortinget."

"Statsråd Jan Tore Sanner må slutte å tolke og fremstille det som at vi er enige om hovedlinjene i arbeidet med kommunestruktur," sier Pedersen. "Det vil aldri være aktuelt for Arbeiderpartiet å gi regjeringen en blankofullmakt til prosessen med ny kommunestruktur. Her må de først legge korta på bordet," legger hun til.

Kommunalminister Sanner selv, ba i forrige uke norske kommuner om å begynne å slå seg sammen først som sist, "for endringer blir snart uansett." Statsråden har nærmest garantert at det vil bli en omfattende kommunereform, og han forventer å finne et flertall i Stortinget for denne omleggingen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ønsker en bredest mulig kommunereform

© Regjeringen/Kureren
Samtidig la Sanner frem tidsplanen for den påtenkte reformen. Statsråden er i ferd med å sette ned en ekspertgruppe som skal stå for en sentral del av arbeidet. Utvalget, som ledes av professor Signe Vabo ved Høyskolen i Oslo, forventes å komme med en rapport i løpet av våren, som vil gjennomgå hva som kreves av en moderne kommune, og hvilken størrelse som anbefales for effektiv kommunal drift.

"I løpet av et drøyt år håper statsråden at Regjeringen kan legge frem et forslag for Stortinget, om hva fremtidens kommuner skal ha av oppgaver og ansvar," ifølge en pressemelding fra Høyre i forrige uke.

Men ifølge Pedersen, vitner dette heller om vingling enn om effektivitet fra Høyre-statsråden. "Kommunalministeren har tydeligvis problemer med å finne veien fra bokstaven a til b, noe som kommer til uttrykk gjennom at han har utsatt prosessen med ett år," kritiserer Pedersen.

Uklart om stortingsflertall
Uten Arbeiderpartiets støtte, er det uvisst om Høyre-FrP-regjeringen vil få gjennomslag for en omfattende kommunereform som skal gjennomføres ved hjelp av tvang. Stortinget er omtrent delt på midten i saken.

SV og Senterpartiet er prinsipielt mot tvangssammenslåinger av kommuner. Venstre er for færre kommuner men har som mål at dette skal skje som del av en frivillig prosess. KrF er splittet i saken, men landsmøtet i april i fjor gikk med et svært knapt flertall inn for å godta tvangssammenslåinger. Men det hersker tvil om en samlet KrF-stortingsgruppe vil akseptere slike tiltak.

Det er Høyre og FrP som er de sterkeste kreftene bak en kommunereform der Stortinget definerer de nye grensene på det norske kommunekartet.

Tvangssammenslåinger av kommuner har ikke vært praktisert i Norge siden 1967. Da reduserte Stortinget antall kommuner fra 747 til 454. Siden den gang har frivillige sammenslåinger redusert antallet til dagens 428 kommuner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no