See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Går på nederlag overfor EU: Finansminister Siv Jensen (FrP)
© Tor Martin Bærum/Finansdepartementet/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Siv Jensen innrømmer EU-nederlag om bankgarantien

Statsminister Erna Solberg (H) møtte EU-kommisjonens president José Manuel Barroso i Brussel i begynnelsen av desember

© EU/Kureren
Kureren, 16. desember 2013
- Finansminister Siv Jensen (FrP) har gitt opp håpet om å beholde det høye norske nivået i innskuddsgarantien etter krav fra EU. Statsgarantien på innskudd i norske banker vil dermed synke fra 2 millioner til 830.000 per innskyter, som i resten av EU.

Finansministeren har skrevet brev til alle sine europeiske kollegaer der hun går bort fra det norske kravet om å få beholde de høye norske statsgarantiene på bankinnskudd og heller ber om en lengre overgangsordning. EU-kommisjonen planlegger å gi Norge kun fem år til å senke garantinivået.

"Vi står på hele veien inn for å få en best mulig løsning for Norge," sier Jensen i en pressemelding i dag. "Vi mener den norske innskuddsgarantiordningen ikke gir noen form for konkurransevridning, og har hele veien gjort vårt beste for å få til et varig unntak for å kunne beholde den ordningen vi har i Norge i dag," legger hun til.

Men, sier finansministeren, "signalene fra EU er derimot ikke på vår side, så vi arbeider nå samtidig for å sikre en best mulig overgangsordning."

Det er dette brevet til alle EUs finansministere tar opp. "Så vidt jeg forstår, er en enighet rett rundt hjørnet," skriver Jensen, med henblikk på at EU-organene nå skal være i ferd med å komme frem til et endelig vedtak om hvordan den nye enhetlige bankgarantiordningen skal innføres i hele det europeiske fellesmarkedet. Der diskuteres også ordningene for Norge, uten noen form for norsk deltakelse.

Den norske innskuddsgarantien har vært et mye diskutert emne, siden Norge er et av få land som allerede har en høyere standard enn det som nå planlegges for hele fellesmarkedet. Det argumenteres med at en høyere garanti i Norge kan virke konkurransevridende og at norske banker dermed vil kunne tiltrekke seg utenlandsk storkapital.

Strid innad i EU om Norge
Men EU-parlamentet var enig i den norske vurderingen om at en sterkere innskuddsgaranti ikke vil virke konkurransevridende. I februar 2012 vedtok parlamentet i Strasbourg at Norge skulle få lov til å beholde sitt garantinivå. Men EU-kommisjonen har gått mot dette og insisterer på de samme reglene for hele EU og EØS.

Og nå er det EUs finansministere som må bestemme, og ifølge Jensen ser det ut som om slaget allerede er tapt.

Det skal versere en plan der Norge blir gitt en femårig overgangsperiode. I den perioden vil "historiske" bankkontoer beholde innskuddsgarantien på 2 millioner kroner, mens alle nye kontoer vil få en innskuddsgaranti på opp mot 100.000 euro (nå rundt 830.000 kroner).

Finansminister Jensen påpeker imidlertid at "skillet mellom 'historiske' og 'nyere' innskudd vil være umulig å gjennomføre i praksis. Den relevante statistiske informasjonen er ikke tilgjengelig i bankenes datasystemer," skriver Jensen i brevet til EU-kollegaene.

Jensen påpeker videre at det vil være forskjellige overgangsregler for de ulike EU-landene, og at den videste går helt til 2027. Først da vil reglene bli enhetlige i hele fellesmarkedet. Derfor ber Jensen i brevet nå om at også Norge får en såpass lang overgangstid.

"Det kan potensielt bli markedsforstyrrende og politisk svært vanskelig for Norge å redusere garantinivået vårt med 60 prosent til et nivå på 100.000 euro før alle andre viktige aspekter om de nasjonale garantiprogrammene er fullt harmonisert," skriver Jensen. "Derfor håper jeg sterkt at du kan hjelpe oss å unngå finansiell ustabilitet ved å støtte en overgangsperiode" frem til 2017, avslutter hun brevet.

EU-parlamentet, ministerrådet og kommisjonen er nå i ferd med å forhandle om innskuddsgarantidirektivet, og den norske ordningen diskuteres i forhandlingene. "Det er varslet at det kan komme en avklaring i EU om innskuddsgarantidirektivet denne uken," heter det fra finansdepartementet i Oslo i dag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no