See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboomChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Boomende reisemål: Bydelen Mutrah i Omans hovedstad Muscat
© Andries Oudshoorn/GNU/Kureren
Reise | Økonomi - Oman

Oman åpner seg for boomende turisme

Suksessfull: Omans turismeminister Ahmed bin Nasser bin Hamed Al Mahrizi

© Tourism Oman/Kureren
Kureren, 27. november 2013
- Sultanatet Oman øst på Den arabiske halvøy er et av verdens raskest voksende reisemål. Ørkenlandet med en rikholdig kulturhistorie satser sterkt på turismen, som er Omans største vektsnæring. Det bygges hoteller i stor takt, men det er fortsatt ikke nok.

Muscat er navnet på hovedstaden i sultanatet Oman, og byen med det forførende orientalske navnet er sentrum for en av de største reiselivsboomene som pågår verden over for tiden. Og i motsetning til nabolandet i nordvest, Emiratene, er det fortsatt kultur og natur som har den største tiltrekningskraften på turister i Oman.

"Sultanatet Oman kalles gjerne Det gamle Arabia, og stedet der den arabiske kulturen har overlevd i sin reneste form," heter det i egenreklamen til turismemyndighetene i Muscat. Grunnen er todelt; til dels at Oman har kommet svært sent i gang med å bygge ut turismen, og til dels at sultanatet er blant de eldste og viktigste kultursentrene på Den arabiske halvøy før oljealderen endret alt i nabolandene.

Det er Emiratene som har gått foran med å legge grunnlaget for masseturisme til Den arabiske halvøy, og Dubai og Abu Dhabi har brukt sin enorme oljerikdom til å investere i luksushoteller, luksuskjøpesentre, flyplasser, flyselskap og annen infrastruktur. Oman, som kun har små oljeinntekter, har hittil ligget i bakevja.

Men nå er det boom i Muscat i nord og områdene rundt Omans nest største by, Salalah, sør i landet. Det bygges nye feriekomplekser langs den vakre, lange kysten, o

Det eldgamle festningsverket Nakhal utenfor Muscat er ett av flere titalls fort i Oman

© Andy Carvin/GNU/Kureren
g nye hoteller popper opp i rekordfart. Og regionale organer regner med at Oman vil få den raskeste veksten i turismen i den arabiske verden de neste årene.

Satsning siden 2004
Oman fikk sitt turismedepartement først i 2004, og dermed startet også myndighetene med målrettede investeringer i reiselivet. Siden dette har også de private investeringene skutt i været, og med dette har også et stadig økende antall besøkende funnet veien til Oman.

Den nyeste rapporten fra Verdens reise- og turismeråd (WTTC) spår at veksten i Omans reiseliv vil fortsette med mellom seks og åtte prosent hvert år frem til minst 2017. Det reises nye hoteller som aldri før, med 6.616 hotellrom under bygging og med planlagt åpning i løpet av de eneste fem årene.

Det meste av dette er fire- og femstjerners hoteller som de internasjonale kjedene står bak. WTTC-rapporten understreker at det fortsatt er rom for svært mange nyutbygninger, særlig innen det rimeligere hotellmarkedet. Rådet konkluderer med at det er marked for ytterligere 1000 hotellrom i to- og trestjernersklassen.

Utviklingen i Oman har gått mot strømmen de siste årene. På tross av finanskrise og uroligheter i regionen, har Oman opplevd en kontinuerlig

Kiting og surfing på øya Masirah i Oman

© Oman Tourism/Kureren
økning i antall ankomster på i snitt 5,8 prosent i året siden 2009. Antall turister til Oman har nå kommet opp i mer enn 2,5 millioner i året.

Ambisiøse planer
Turismeminister Ahmed bin Nasser bin Hamed Al Mahrizi har svært ambisiøse planer. Målet er at det skal kommene hele 12 millioner reisende til Oman innen 2020. Til sammenligning hadde Emiratene til sammen 11 millioner besøkende i fjor, og Emiratene er nå det største reisemålet i araberverden, på full fart forbi den kriserammede klassikeren Egypt.

Dermed sitter også pengene løst når det skal investeres i reiselivet i Oman.

Regjeringskilder i Muscat regner med investeringer i storprosjekter på rundt 50 milliarder dollar (315 milliarder kroner) i reiselivet innen 2020. Av dette vil staten bidra med 20 milliarder dollar, først og fremst i infrastruktur som jernbane, internasjonale flyplasser og bedre veier.

Dersom myndighetene i Oman lykkes med planene sine, vil dette snu opp ned på reisemålet Oman og den regionale turismesektoren. Til dags dato er imidlertid reiselivets påvirkning på Oman og omanerne begrenset, så den som liker å unngå masseturismen finner fortsatt en tradisjonell arabisk perle i dette vakre og historierike landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no