Tidligere statsminister Jens Stoltenberg under finansdebatten på Stortinget i dag © Kureren Politikk - Innenriks
Rødgrønt frontalangrep mot regjeringen i finansdebatten | SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen under finansdebatten | © Kureren | Kureren, 26. november 2013 - Tidligere statsminister Jens Stoltenberg har avsluttet fredningstiden til den blåblå regjeringen. Sammen med SV og Senterpartiet attakkerte Stoltenberg det nye budsjettet, som "skaper økt ulikhet", og regjeringen for løftebrudd. Debatten viser vei for de neste fire år."Det er et budsjett for økte forskjeller, mindre likestilling, økt oljeavhengighet og svekkede ambisjoner for klimaet. Dette er alvorlig i seg selv. Mer alvorlig er det at regjeringen varsler at dette bare er begynnelsen," sa Stoltenberg i Stortingets finansdebatt.
Arbeiderpartilederen minte om at ulikhetene i Norge hadde blitt redusert i løpet av de åtte årene med rødgrønn regjering, i sterk kontrast til utviklingen i Europa i kriseårene. Med budsjettendringene Høyre-FrP-regjeringen når har fått flertall for, reverseres denne positive trenden, hevdet Stoltenberg.
"Finansministeren skriver det selv i et brev til Finanskomiteen: «Budsjettet gir økt ulikhet.» De som har mye fra før får mye. De som har lite, får lite eller ingenting," forklarte Stoltenberg i stortingstalen sin.
Dermed legger den tidligere statsministeren lista for det som trolig vil bli opposisjonens hovedkritikk mot det borgerlige stortingsflertallet de neste fire årene. Både SV og Senterpartiet fulgte opp kritikken om en politikk for økt ulikhet i sine innlegg i dagens finansdebatt.
SVs Snorre Valen fulgte opp med mer skyts mot den nye budsjettpolitikken. "Det er til å undres over at mens man i resten av verden er i ferd med å virkelig erfare at skattekutt og velferdskutt ikke funker, kommer en ry regjering i Norge og vil prøve samme oppskrift her," sa Valen i sitt innlegg. "En politikk for økte økonomiske forskjeller mellom folk er ikke noe vi trenger å gå tilbake til," la han til.
Angrep på upopulær familiepolitikk
Det neste angrepspunktet Stoltenberg og andre opposisjonspolitikere fokuserte på i dag, og som trolig også vil bli en gjenganger, er det som flere ganger ble definert som en "umoderne familiepolitikk".
Ifølge Stoltenberg er den Høyre-FrP-regjeringens familiepolitikk avleggs. Arbeiderpartilederen viser til at det blir færre og dyrere barnehageplasser, at regjeringen kutter i pappapermen, beholder skatteklasse 2 og utvider kontantstøtten til et nytt årskull.
"Norge har lyktes bedre enn mange andre land med å få mennesker med innvandrerbakgrunn ut i jobb. Med dyrere barnehage, kontantstøtte og skatteklasse 2 blir det mindre lønnsomt å jobbe," sa Stoltenberg. "Spesielt for de som står i arbeidsmarkedets ytterkant, der alternativet til å motta stønad er jobber med lave lønninger," la han til.
SVs Valen supplerte at dette var et "retro statsbudsjett", og viste da spesielt til familiepolitikken til den nye regjeringen. "Målrettet politikk for at flere kvinner skal være hjemme, er ikke tilbake på moten," understreket Valen.
Tvilsom kurs for næri | Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre | © Kureren | ngslivet
De tre rødgrønne partiene var særlig enige om at retningen i den nye økonomiske politikken var helt feil. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre pekte allerede innledningsvis i debatten spesielt på det negative signalet regjeringen sendte ut da den økte oljepengebruken med 4 milliarder kroner for å finansiere skattekuttene på over 7 milliarder.
"Det er ikke tallet 4 milliarder som er poenget, det er refleksen. At det ikke var vilje og evne til å prioritere noe fremfor noe annet. At fristelsen ble for sterk til å ta av fremtidens pensjoner for å dekke inn skattekuttene sine," sa Støre i sitt innlegg i finansdebatten.
Støre fremholdt at det ikke var noe som helst belegg for regjeringens påstand om at skattekuttene ville forbedre produktiviteten, styrke konkurranseevnen og begrense todelingen i norsk økonomi. "Tvert i mot reiser dette budsjettet en rekke urovekkende spørsmål for vårt konkurranserettede næringsliv. Ikke noe av dette er noe løft for vårt landbaserte næringsliv. For hånd i hånd med skattekuttene går den økte oljepengebruken," sa Støre.
Senterpartiets representanter gikk i tillegg sterkt ut mot det de kaller en direkte "næringsfiendtlig politikk" fra den nye regjeringen, særlig i forhold til familieeide bedrifter. Partiet sikter til at blant annet bønder i realiteten får et større skattetrykk gjennom budsjettendringene.
Angrep på miljøpolitikken
Det siste punktet som ser ut til å samle de rødgrønne, og som kan ha potensial til å samle et stortingsflertall mot regjeringen i denne fireårsperioden, er miljøpolitikken. Ifølge Stoltenberg har den nye regjeringen allerede foreslått større endringer som gir en "svekket klimainnsats".
Den tidligere statsministeren trakk blant annet frem at den nye regjeringen foreslo store kutt i bevilgningene til å stoppe avskogingen. Også når det gjaldt den rødgrønne regjeringens satsning på karbonfangst og -lagring hadde regjeringen svekket klimainnsatsen. "Det er synd for klimaet. Og synd for norsk teknologi," konkluderte Stoltenberg.
Også SV-representanten stilte seg svært kritisk til regjeringens miljøpolitikk og økte oljepengebruk. "Budsjettet er påfallende i sin mangel på ambisjoner på miljø," påpekte Valen, som mente det var feil å gjøre seg enda mer avhengig av oljen.
Regjerings to støttepartier var i dag bundet til å rose budsjettet og fremhevet det de hadde bidratt med av endringer. Og da kom i stor grad nettopp miljøpolitikken frem, et politikkområde som kan vise seg å bli svært farlig for den sittende mindretallsregjeringen i årene som kommer. Av redaksjonen © Kureren
|