See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Exxons anlegg ved Fife i Skottland: Exxon er blant "de verste utslipperne i verdenshistorien"
© Kristian Dela Cour/Flickr/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Oljefondet tungt inne i utslippsverstinger

Statssekretær Paal Bjørnestad i finansdepartementet: "Målet er høy avkastning"

© Rune Kongsro/Kureren
Kureren, 23. november 2013
- Statens pensjonsfond har investert i 44 av historiens 90 verste klimagassutslippere. I tillegg står Statoil for rundt 0,3 prosent av verdens samlede utslipp av klimagasser. Nå krever miljøbevegelsen at Norge trekker seg ut av selskapene.

En ny analyse publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Climatic Change viser at to tredeler av alle klimagassutslipp fra industrialiseringen frem til i dag stammer fra kun 90 selskap.

Disse selskapene sies å være ansvarlig for 63 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser siden 1750. Statoil ligger på 32. plass på denne lista, og oljefondet har investert 163 milliarder kroner i halvparten av disse "klimaverstingene", viser det seg.

En gjennomgang Naturvernforbundet og Natur & miljø har foretatt, viser nemlig at det norske oljefondet har investert i 44 av de 90 selskapene. Av disse er 38 investoreide og seks statlige selskaper. Investeringene utgjør totalt 163 milliarder kroner, hvorav 154 milliarder er i investoreide selskaper og 9 milliarder er i statlig eide selskaper.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken mener at "vi påtar oss et stort ansvar for en kokt klode om vi ikke straks trekker oss ut av disse selskapene. Norge er tungt inne i mange av de 90 verste klimaforurenserne i verden," beklager han.

"Statoil har også et stort ansvar for de dramatiske klimaendringene med tørke, redusert matproduksjon og store oversvømmelser som vi står overfor om ikke utslippene reduseres kraftig og en stor andel av de allerede oppdagede fossile ressursene blir liggende," legger Haltbrekken til.

"Inkonsekvent å utelukke oljeselskaper"
Men statssekretær Paal Bjørnestad i finansdepartementet påpeker at en vesentlig del av grunninntektene til oljefondet kommer nettopp fra disse selskapene. "Da ville det være svært inkonsekvent om fondet skulle utelukke investeringer i de samme selskapene," sier Bjørnestad.

"Målet for Statens pensjonsfond utland er høy avkastning med moderat risiko. Denne avkastningen skal finansiere offentlig velferd i generasjoner fremover. Gjennom eierskap har vi mulighet til å påvirke

Miljøpartiet de grønnes talsperson Hanna E. Marcussen: "En vinn-vinn-vinn-mulighet"

© MDG/Kureren
selskaper. Selger vi oss ut, mister vi denne muligheten. Etikkrådet gir råd om utelukkelser til departementet basert på kriterier som har vært diskutert i Stortinget flere ganger," sier Bjørnestad.

Og selv om etikkrådet har strammet inn regelverket for hvilke typer selskap oljefondet kan investere i, omfatter dette ikke klimagassreguleringer. Stortinget er imidlertid på glid i forhold til slike vurderinger, og det er et flertall for å utelukke investeringer i kullkraft, nettopp av klimahensyn.

Les mer om planene om å trekke investeringene i kullindustrien i denne artikkelen: "Stortingsflertall mot regjeringens Oljefond-politikk".

"Statoil lever i fortida"
For Miljøpartiet de grønne (MDG) går ikke planene om å trekke oljefondet ut av kullindustrien langt nok. Partiet ga på fredag uttrykk for at hele profilen til investeringene til Statens pensjonsfonds bør revurderes og gjøres mer klimavennlig.

"Tenk hva disse 163 milliardene kunne utrettet om vi investerte dem i grønne prosjekter i fattige land, hvor den økonomiske veksten er kraftigst og behovet størst," sier Miljøpartiets talskvinne Hanna E. Marcussen. "Da ville vi bidratt til en bedre verden her og nå, og vi vil slippe å bli husket som de som hadde et stort ansvar for klimakrisen. Samtidig er det en tryggere investering for pengene våre. Det er sjelden man har en så tydelig vinn-vinn-vinn-mulighet i politikken, la oss bruke den!" legger hun til.

"Norge har mye å være stolt av, men det blekner i forhold til dette," understreker Marcussen. "Hvis vi vil ha noen som helst troverdighet som miljønasjon og i framtidige klimaforhandlinger må vi straks trekke oss ut disse investeringene og begynne å bruke kompetansen i Statoil til å skape teknologi som er bærekraftig både for miljøet og vår egen økonomi," konkluderer MDG-lederen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no