See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Venstre, KrF, Høyre og FrP annonserer budsjettforliket: 2,2 milliarder er flyttet på
© Steinar Haugsvær/Venstre/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Budsjettenighet: 7 partier fra SV til FrP har deltatt

Finansminister Siv Jensen (FrP) under fremleggingen av budsjettet for 2014

© Stortinget/Kureren
Kureren, 15. november 2013
- Alle partiene på Stortinget, med unntak av Miljøpartiet MDG, har tatt del i utformingen av budsjettet for 2014, fra SV til FrP. Resultatet er bemerkelsesverdig: Partiene som har flyttet minst millioner tar ære for det meste, mens de som fikk mest gjennomslag er minst fornøyd.

I dag ble Høyre-FrP-regjeringen enig med støttepartiene KrF og Venstre om de siste småendringene på statsbudsjettet for 2014, som nesten i sin helhet er definert av SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det borgerlige flertallet på Stortinget er enige om å vedta det endrede rødgrønne budsjettet.

Resultatet av dette ekstraordinære budsjettet er bemerkelsesverdig. Det er rekordsatsninger på kjerneområdene til de fleste partiene.

Dette inkluderer rekordskattelettelser, rekordsatsning på vei, et rekordstort bistandsbudsjett, et rekordgodt jordbruksoppgjør, historiens største satsning på kultur, rekordsatsning på jernbane og rekordstore midler til sykehus. Disse rekordene finansieres gjennom et rekordforbruk av oljepenger.

"Budsjettaperne" defineres ut fra gruppene som ikke fikk den økningen som det rødgrønne budsjettforslaget opprinnelig inneholdt. Som "tapere" defineres studentene fordi det ikke ble rom til en 11 måneders studiestøtte, på tross av at studiestøtten generelt økes. Andre "tapere" er deler av kultursektoren, fordi kulturbudsjettet likevel ikke når én prosent av totalen, på tross av at kulturandelen er rekordstor.

Men det eneste partiet som ikke deltok i budsjettprosessen, Miljøpartiet de grønne (MDG), er kanskje de som bør være mest misfornøyd? "Regjeringen øker oljepengebruken, satser mer på petroleumsforskning og tar ingen grep for å redusere tempoet i fossilindustrien," klager Rasmus Hansson fra MDG. Men Venstre og Naturvernforbundet går i dag god for miljøprofilen på budsjettet.

Mindre endringer i rødgrønn retning
Budsjettforliket mellom FrP, Høyre, Venstre og KrF i dag utgjør de minste endringene i det enorme budsjettet for 2014. I grove trekk omgjøres noen av endringene den blåblå regjeringen gjorde i forhold til Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag, og noen små kjernesaker til de to sentrumspartiene tas med.

Endringsforslagene som Høyre-FrP-regjeringen måtte reversere etter forhandlingene med KrF og Venstre er foreslåtte kutt på kulturfeltet, blant annet i pressestøtten, videreføring av tilskudd til frivillige miljøorganisasjoner, reversering av kutt i bistandsbudsjettet, samt at CO2-kompensasjonen fra Stoltenberg-regjeringens forslag er tatt inn i igjen.

Dessuten fikk partiene gjennom noen mindre endringer som verken Sigbjørn Johnsen (AP) eller Siv Jensen (FrP) hadde i tankene. Blant annet blir skatteklasse 2 likevel ikke sløyfet, jernbaneutbygningen styrkes ytterligere, skatter og avgifter på miljøforurensende aktivitet øker med om lag én milliard kroner, kontantstøtten økes til 6000 kroner i måneden for alle ettåringer, kuttet til kommunenes

Hovedarkitekten bak budsjettet for 2014: Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen

© Terje Heiestad/Stortinget/Kureren
ressurskrevende tjenester reverseres og kirken får midler til en IT-satsning.

Til sammen har Venstre og KrF flyttet på 2,2 milliarder kroner på statsbudsjettet, og rundt halvparten av dette er reverseringer av endringsforslagene til Høyre-FrP-regjeringen tilbake til det som opprinnelig sto i det rødgrønne budsjettet. Likevel er det i Venstre og KrF at seiersrusen i dag er størst.

"I løpet av fire budsjettdager har KrF fått større gjennomslag enn vi fikk i budsjettet gjennom åtte rødgrønne år," sa Knut Arild Hareide under dagens pressekonferanse, på tross av at de fleste endringene KrF fikk gjennomslag for allerede var foreslått av den rødgrønne regjeringen. Også Venstres leder Trine Skei Grande jublet i dag over å ha fått "en tydeligere miljøprofil og sosial profil, i tillegg til viktige løft for næringsliv og kunnskap."

Regjeringspartiene sier seg fornøyd
"Med dette budsjettforliket viser vi velgerne en klar politisk retning og gjør betydelige omprioriteringer som understreker det politiske grunnlaget i samarbeidsavtalen," kommenterer Nikolai Astrup, parlamentarisk nestleder i Høyre. Han påpeker at hovedlinjene i Høyre-FrP-regjeringens endringsforslag ligger fast, og at det med hjelp av KrF og Venstre er blitt "en styrking av den sosiale profilen og prioritering av miljøtiltak."

FrP har heller ingen grunn til å være misfornøyd. De omfattende skattelettelsene i endringsforslaget ligger fast, det blir en rekordsatsning på vei, politiet styrkes og asylpolitikken strammes inn. Dermed kan partiet, uten å ha flyttet alt for store penger på de rødgrønnes opprinnelige budsjettforslag, feire at de fleste av deres kjernesaker prioriteres allerede i 2014.

Men i praksis er det likevel et budsjett med klare rødgrønne verdier, kanskje med unntak av skattelettelsene, som det borgerlige flertallet vil stemme for i Stortinget.

Det er fortsatt storsatsning på bistand, kulturløftet fortsetter, et sjenerøst landbruksforlik danner grunnlag for et godt budsjett for bøndene, satsningen på kommuneøkonomien fortsetter, budsjettet har til dels en miljøprofil og oljepengebruken er fortsatt nøktern, selv om finansministeren økte rammene noe.

Opposisjonen sier seg skuffet
Paradoksalt nok vil de tre partiene som har lagt grunnlaget for det meste av budsjettpostene, og til en stor grad budsjettrammen, neppe stemme i favør av statsbudsjettet for 2014 når dette fremlegges Stortinget. Det er de rødgrønne partiene som i dag sier seg minst fornøyd med sluttresultatet.

"Dette er fremdeles et budsjett for økte forskjeller, en umoderne familiepolitikk som gjør det mindre lønnsomt å jobbe og

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum: "Flertall for et rødgrønt budsjett"

© Stortinget/Kureren
en svekkelse av viktige deler av miljøpolitikken," sier Jonas Gahr Støre (AP) i en uttalelse sendt Kureren i dag. "Budsjettforhandlingene har dessverre ikke gitt store endringer fra det budsjettet regjeringen presenterte sist uke," legger han til.

"Skattekuttene er fortsatt innrettet slik at 40 prosent av lettelsene tilfaller de 4 prosent med høyest inntekt. Regjeringen skriver selv i sine svar på våre budsjettspørsmål at budsjettet er en dreining i retning av økt ulikhet. Jeg hadde håpet at KrF og Venstre ville satt ned foten for en slik utvikling," sier Støre.

Arbeiderpartiet sier seg spesielt skuffet over at Venstre og KrF ikke stoppet reverseringen av flere av Stoltenberg-regjeringens satsinger. "Vi startet opptrappingen mot to barnehageopptak i året. Satsingen reverseres, og i tillegg økes kontantstøtten. Det er dårlig velferd, dårlig integreringspolitikk og det er negativt for arbeidslinjen," sier Støre. I tillegg påpeker han at det nå er enighet om dyrere barnehage og at skatteklasse 2 tas inn igjen, "noe som ytterligere undergraver arbeidslinja og rammer likestilling og integrering."

SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen går enda sterkere ut i dag. "Hva slags folk prioriterer IKT i kirka foran flere kvoteflyktninger?" spør han retorisk, med blikk mot KrF. Valen sier SV er skuffet over hvor lett Venstre og KrF hadde gitt seg i forhandlingene med Høyre og FrP.

"Venstre og KrF har fått til én viktig ting hver: Venstre har økt budsjettet til jernbane, og KrF har fått til en prosent av budsjettet til bistand. Men de leverer dårligere på miljø, på kultur, på likestilling, på sosial fordeling. Budsjettet deres er dårligere for studenter og barnefamilier enn under de rødgrønne," konkluderer Valen.

"KrF har akseptert høyresidas urettferdige skattekutt, som de for få dager siden tok avstand fra. Det er fint med IKT i kirka, men kvoteflyktninger, barnehagebarn og studenter må betale prisen for at Venstre og KrF har bundet seg til Norges blåeste regjering noensinne," legger SV-representanten til.

Også Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum beklager at "både landbruket og fiskeriene opplever store kutt i sine budsjett" og at det kuttes i "virkemidlene for verdiskaping i distriktene."

"Jeg håper at lista for hva KrF og Venstre får lov å påvirke ikke blir lagt så lavt i fremtiden," sier Vedum, og påpeker at "det er paradoksalt at KrF og Venstre gikk til valg på å sette inn en Høyre-FrP-regjering og deretter bruker mye energi på å gjenopprette de kuttene som disse partiene gjør i det rødgrønne budsjettet."

Det er virkelig et bemerkelsesverdig budsjett Norge vil få for 2014.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no