See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Truet av nedleggelse: Tønsberg politistasjon huser Vestfold politidistrikt
© Politiet/Kureren
Politikk - Innenriks

Motstand mot politisentralisering brer seg i Høyre

Ole Espen Strand, fylkessekretær i Telemark Høyre

© Tomas Moss/Høyre/Kureren
Kureren, 12. november 2013
- Forslaget i Politianalysen om å redusere antall politidistrikter fra 27 til seks møter også stor motstand i fylkeslag i Høyre. De radikale forslagene om omorganiseringen av polititjenesten er nå ute på høring, og møter massiv kritikk i distriktene.

Etter at flere andre lokallag i Høyre har gått kraftig ut mot forslag om en politireform som nå er på høring, melder Telemark Høyre seg til orde i dag. Sentraliseringsforslagene i Politianalysen slaktes også i Telemark.

"Telemark Høyre mener at sentraliseringsgrep som foreslås vil føre til et mer bilbasert og 'reisende' politi, og hvor relasjoner til vanlige innbyggere, utsatte ungdommer og kriminelle miljøer svekkes," heter det i en uttalelse fra fylkeslaget i dag.

Partilaget sier seg enig i at flere av dagens 27 politidistrikter "kan være for små," men mener at de med en reduksjon til seks distrikter "kan bli for store" og at mangel på lokalkunnskap "kan få konsekvenser og gi innbyggerne inntrykk av usikkerhet." Også beredskapen vil svekkes, frykter Telemark Høyre. "Vi stiller spørsmålstegn ved avstander og tid, samt muligheter til å øve sammen lokalt."

Lokalpolitikerne er også skeptiske til at reformforslaget vil føre til færre lensmannskontor. "Tillit er avgjørende for et godt samvirke mellom politi og publikum. Det virker begge veier. Mangler det, vil forbindelsen bli dårlig. Det å kunne kontakte et stedlig lensmannskontor, legge fram sin sak, drøfte, få råd osv, er av uvurderlig betydning og er tillitskapende," heter det i uttalelsen fra Telemark.

Men det er ikke bare de distriktspolitiske grepene i de forslåtte reformene Telemark Høyre stiller seg kritisk til. "Telemark Høyre mener Politianalysen gir et for ensidig og negativt bilde av dagens lokale og nære politi," heter det i en uvanlig kritisk bedømmelse av analysen som helhet.

"Det kunne vært ønskelig med en nærmere studie av hva som skjer i våre naboland. At tilliten til politiet synes å være synkende i Sverige, etter omorganiseringen der, er et negativt tegn og årsakene bør undersøkes nærmere," sier fylkeslaget videre.

Motstand i Høyre landet over
Dette er langt fra første gang lokalpolitikere i Høyre går ut mot forslaget om å drastisk redusere antall politidistrikt. Høyre-politkere i hele landet har meldt seg inn i debatten, og det er sannsynlig at det nettopp vil bli Høyre som avgjør om denne sentraliseringen gjennomføres eller ikke.

I september underskrev alle de 26 ordførerne i Sogn og Fjordane, inkludert de åtte Høyre-ordførerne, på et opprop mot den planlagte sentraliseringen, som trolig ville betydd at fylket ville stå uten noe eget politidistrikt. Også her ble det uttrykt bek

Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte høringsuttalelsen om en politireform i oktober 2013

© Politidirektoratet/Kureren
ymring over mindre "kjennskap, innsikt og forståing" overfor lokale forhold.

I oktober gikk også Vest-Agder Høyre ut mot reduksjonen av antall politidistrikt, om enn i noe mildere ordelag. Selv om fylkeslaget sa seg enig i behovet for store reformer i politiet, som "ikke er i stand til å møte dagens og fremtidens politiutfordringer," var man i Kristiansand "bekymret" over den foreslåtte reduksjonen. Dette ville "bli for store enheter og dermed må dekke for store distrikter," het det i et vedtak fremmet av Høyre.

I Nord-Norge har flere markante Høyre-politikere allerede uttalt seg klart mot konklusjonene i Politianalysen, som vil føre til at hele den vidstrakte landsdelen blir ett politidistrikt. Og bildet er det samme i de fleste distriktene, som frykter større distanse til politiledelsen og færre lensmannskontor.

Høyre sentralt avgjør
Det var kun på sentralt nivå at Høyre roste Politianalysen i store ordelag da den ble lagt frem før valget. Høyres daværende justispolitiske talsmann André Oktay Dahl kalte det den gang "en god og faglig analyse" og så frem til høringsuttalelsene og omsetningen av reformene. Partiet sentralt har også senere signalisert at man ønsker færre politidistrikt.

Men på Stortinget har Arbeiderpartiet og Høyre til nå forholdt seg nøytrale til forslaget om å redusere antall politidistrikt til seks, selv om distriktspolitikere fra begge partier har flagget sterk motstand mot dette. Senterpartiet har uttalt seg klart mot denne reduksjonen, mens FrP har uttalt seg i favør.

Politiet selv mottok analysen med applaus, og Politidirektoratet sa seg i sin høringsuttalelse i oktober enig med konklusjonen om å drastisk redusere antall politidistrikter og til dels også antallet lensmannskontorer.

Les mer om Politidirektoratets anbefalinger i denne artikkelen: "Politiet vil legge ned 21 distrikter".

Men siden har det strømmet inn med negative høringsuttalelser. Riksadvokat Tor-Aksel Busch var i sin uttalelse i oktober svært skeptisk til politianalysen, og kalte den for både "ufullstendig" og "et usikkert og irreversibelt eksperiment."

Busch trakk blant annet frem reduksjonen av antall politidistrikt. "Det er innlysende at de store geografiske avstander innen enkelte anbefalte nye politidistrikter i regionsmodellen vil være problematiske, og derfor i det minste fortjener å bli omtalt," skrev riksadvokaten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no