See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fornøyd: Justisminister Anders Anundsen (FrP)
© Justisdepartementet/Kureren
Politikk - Innenriks

Regjeringen: "Minst 6.700 skal tvangsreturneres i 2014"

Flyktningleir i Tyrkia, drevet av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)

© A.Branthwaite/UNHCR/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- I forbindelse med fremleggingen av statsbudsjett annonserer Høyre-FrP-regjeringen også sine første innstramninger i asylpolitikken. Det settes en kvote på "minst 6.700" asylsøkere med endelig avslag som skal tvangsreturneres, og antallet syriske FN-kvoteflyktninger halveres.

"Vi har sagt at vi skal sørge for en mer effektiv saksbehandling og raskere retur av personer uten lovlig opphold og kriminelle. Dette arbeidet begynner nå," kommenterer en fornøyd justisminister Anders Anundsen (FrP) i dag.

Anundsens departement er blant budsjettvinnerne i dag. I finansminister Siv Jensens (FrP) budsjettforslag bevilges det 150 millioner kroner til å øke antall tvangsreturer av personer uten lovlig opphold med 1.800 personer neste år, "fra 4.900 til minst 6.700," ifølge departementet. Samtidig styrkes Utlendingsdirektoratet med 50 millioner til økt saksbehandlingskapasitet.

"Regjeringens satsing betyr at i gjennomsnitt 18 personer uten lovlig opphold sendes ut av landet hver eneste dag," feirer justisminister Anundsen.

Ifølge ministeren vil denne økningen "være kriminalitetsforebyggende fordi et betydelig antall av dem som uttransporteres, enten er straffedømte eller ilagt en straffereaksjon."

"Samtidig vil dette føre til at flere med avslag på asylsøknaden, som nå oppholder seg ulovlig i landet og bare sitter og venter på asylmottak, vil bli sendt ut. Det er viktig for å forebygge at personer uten beskyttelsesbehov kommer til Norge, og for å sikre asylinstituttets legitimitet," sier Anundsen.

I tillegg skal Utlendingsdirektoratet (UDI) få midler slik at saksbehandlingstiden for asylsøkere kan gå ned. Den økte bevilgningen på 50 millioner kroner "vil føre til at UDI kan behandle om lag 10.000 flere oppholdssaker og 1000 flere asylsaker i 2014 enn tidligere lagt til grunn," ifølge justisdepartementet.

Kutt i syriske kvoteflyktninger
Finansminister Jensens budsjett foretar også en halvering i antallet syriske FN-kvoteflyktninger som var blitt lovet adgang til Norge i 2014.

Etter oppfordring fra blant annet daværende opposisjonsleder Erna Solberg, hadde Stoltenberg-regjeringen gitt FN tilslag om en ekstraordinær kvote på 1000 syriske flyktninger for å lette på den enorme humanitære krisen i Midtøsten. Dette ble det også satt av budsjettmidler til i daværende finansminister Sigbjørn Johnsens forslag til statsbudsjett tidligere i høst.

Men i det nye budsjettforslaget kuttes dette, og Norge vil nå kun ta imot 500 ekstraordinære flyktninger fra Syria i 2014.

Dette kuttet vekker, ikke uventet, negative reaksjoner i FN i dag. "Norge tar allerede imot for få av de millioner av syrere som er på flukt. At regjeringen stenger døra for 500 syriske flyktninger fremstår smålig, både i Norge og internasjonalt," sier Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet.

Arctander reagerer også på andre endringer i det norske bistandsbudsjettet. Totalt 563 millioner kroner omdisponeres nemlig til flyktningtiltak hjemme i Norge, som offisielt kan regnes som utviklingshjelp. Dette går på bekostning av kutt i bevilgningene til blant annet FNs utviklingsprogram (UNDP) og Verdens matvareprogram (WFP).

Ifølge Arctander betyr dette en "bekymringsverdig" svekkelse i den norske innsatsen for å avskaffe global fattigdom.

Kuttet i antall kvoteflyktninger har også skapt sterke reaksjoner fra flere rødgrønne politikere og organisasjoner som NOAS og Amnesty Norge, som alle kaller utspillet for usolidarisk.

Det er over to millioner flyktninger som har strømmet ut av Syria og nå skaper en prekær humanitær situasjon i naboland som Libanon, Jordan og Irak. FN har bedt blant annet Norge om støtte ved å ta imot flere syrere for å avhjelpe situasjonen.

Statsminister Erna Solberg vågde seg i dag på en Twitter-diskusjon om kuttet i syriske kvoteflyktninger med blant annet SVs Snorre Valen. Der påpekte hun at "arven" fra de rødgrønne var at 4.000 flyktninger nå venter på et bosettingstilbud i kommunene rundt i landet, og at mottaksapparatet ikke er på plass.

Oppdatering:
Statsministeren har i løpet av ettermiddagen avklart det hun kaller "dårlige formuleringer" i budsjettet omkring de syriske flyktningene. Regjeringen fastholder løftet om å ta inn 1000 syriske flyktninger i 2014, men kutter den generelle FN-kvoten for flyktninger til Norge med 500 i året.

Dermed vil det komme 500 syriske flyktninger til Norge på en ekstraordinær kvote i 2014, mens det slippes inn 500 syriske flyktninger på den ordinære FN-kvoten. Dermed har også Norge i praksis redusert den årlige kvoten flyktninger vi tar imot gjennom FN-systemet, dersom denne endringen forblir permanent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no