See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Finansminister Siv Jensen (FrP) legger frem regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2014 på Stortinget
© Stortinget/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Budsjett 2014: Mer oljepenger til skattelettelser

Skeptisk: Hans Olav Syversen (KrF), leder i Stortingets finanskomité

© KrF/Hildegunn Bernsen/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- Finansminister Siv Jensen (FrP) har lagt frem et budsjettforslag med 8 milliarder kroner i skattelettelser. Dette finansieres gjennom økt oljepengebruk på 3,9 milliarder kroner, samt å kutte i studiefinansieringen, skolematen og barnehagene.

"Bruken av oljeinntekter øker med 3,9 milliarder kroner fra forslaget til Stoltenberg-regjeringen," sa finansminister Jensen da hun la frem sitt budsjettforslag i dag.

På tross av økt oljepengebruk, tok FrP-lederen nærmest sjokkerende ord i sin munn da hun hardnakket forsvarte handlingsregelen. I dagens økonomiske situasjon "må bruken av oljepenger ligge under forventet fondsavkastning (4-prosentbanen), dersom budsjettpolitikken skal underbygge en fortsatt stabil utvikling i norsk økonomi," sa Jensen i sin første viktige presentasjon som norsk finansminister.

Høyre-FrP-regjeringen har likevel rukket å sette sitt preg på budsjettet som den arvet etter den rødgrønne regjeringen. De mest markante endringene Jensen foreslår er i skatte- og avgiftspolitikken. Det foreslås skattelettelser på til sammen 8 milliarder kroner i 2014.

Forslaget innebærer "lavere skatt på alminnelig inntekt og lavere formuesskattesats" samt at den helt fjerne arveavgiften. Dette vil, ifølge Jensen "sammen styrke vekstkraften i norsk økonomi." Det er særlig satsen på alminnelig inntekt som reduseres fra 28 til 27 prosent, både for selskaper og personer.

Regjeringen vil videre redusere formuesskattesatsen med 0,1 prosentenhet til 1 prosent. Stoltenberg-regjeringens forslag til økning i bunnfradraget i formuesskatten til 1 million kroner for enslige og 2 millioner kroner for ektepar opprettholdes i det reviderte budsjettforslaget.

Men Jensen opprettholder også det rødgrønne forslaget om å fjerne skatteklasse 2 for ektepar. Dette forklares med at "endringen kan stimulere flere innvandrerkvinner til å ta arbeid utenfor hjemmet og dermed styrke integreringen." Nettopp dette møter stor motstand fra KrF, som nå skal i budsjettforhandlinger med Høyre og FrP for å skaffe et stortingsflertall for budsjettet.

"De rødgrønnes fjerning av skatteklasse 2 betyr at 140.000 ektepar taper opptil 13.000 kr i året," beklager Hans Olav Syversen fra KrF i dag. Han krever at "denne skatteskjerpelsen for familier uten formue" nå må drøftes i de videre budsjettforhandlingene. KrF-representanten har imidlertid ikke noe mot skattelettelsene som foreslås av Solberg-regjeringen.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik sier seg fornøyd med at regjeringen foreslår å fjerne arveavgiften helt og at forslaget om gevinstbeskatning av boliger reverseres. Selv om Breivik også er mot å fjerne skatteklasse 2, sier han at budsjettforslaget "er et greit utgangspunkt for forhandlinger."

Men Breivik er skeptisk til hvord

Skeptisk: Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik

© Venstre/Kureren
an skattekuttene finansieres. "For Venstre er et grønt skatteskifte viktig, og vi mener at flere av de skattelettelsene Høyre og FrP nå foreslår med fordel kunne vært finansiert gjennom et grønt skatteskifte fremfor økt oljepengebruk," fremhever han.

Kutt for studenter, skolemat og barnehager
Men det er ikke bare oljepenger som skal finansiere skattekuttene og den økte satsningen på veier og jernbane (1,45 milliarder kroner). Jensen foretar også store kutt i flere av budsjettforslagene til Sigbjørn Johnsen og de rødgrønne forgjengerne.

Det mest dramatiske kuttet er i forhold til studiefinansieringen. Der hadde den rødgrønne regjeringen foreslått å øke stipendutbetalingene fra dagens 10 måneder til 11 måneder i året, noe som ble behørig feiret av studentforeningene tidligere i høst. Denne økningen blir det nå ikke noe av, selv om Høyre og FrP i utgangspunktet hadde signalisert at de støttet forslaget.

Ikke bare studentene er skuffet i dag, det er også støttepartiet Venstre. "Høyre og FrP har i god rødgrønn tradisjon fjernet det de var for i valgkampen, nemlig 11 måneders studiestøtte. Venstre vil i forhandlingene kjempe for at Stortinget retter opp dette," annonserer talsmann Breivik.

Samtidig kuttes skolematen, det vil si gratis frukt og grønt til elevene, fullstendig fra 2014. Dette synes det som om regjeringen vil få støtte til fra Venstre og KrF.

Også de foreslåtte bevilgningene til to barnehageopptak i året foreslås kuttet i det nye budsjettforslaget. Dette vil i praksis gjøre barnehagene dyrere, ifølge de rødgrønne partiene. Heller ikke KrFs hjertesak om økt kontantstøtte tas til følge. "Det er skuffende at kontantstøtten ikke bedres og at det ikke innføres rimeligere barnehagesatser for dem som har dårlig råd," kommenterer Syversen fra KrF.

"Regjeringen burde ha rettet opp de rødgrønnes kutt i støtten til sterkt pleietrengende personer. Dette er sterkt usosialt," legger Syversen til. Høyre og FrP reagerte negativt på dette budsjettforslaget da tidligere finansminister Johnsen opprinnelig la det frem.

Samtidig blir det betydelig mer midler til samferdsel, dersom finansminister Jensen får gjennomslag for budsjettet sitt. Videre øker Jensen budsjettet for helse og eldreomsorg med 390 millioner, etterutdanning for lærere med 330 millioner og justisdepartementets budsjett med 334 millioner. Sistnevnte sum går først og fremst til flere fengselsplasser, mer politi og økt satsning på tvangsreturnering av asylsøkere med endelig avslag.

Arbeiderpati

Skeptisk: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre

© Arbeiderpartiet/Kureren
et, SV: "Usosialt budsjett"

SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen, reagerer i dag sterkt på profilen i det nye budsjettforslaget. "Regjeringen finansierer skattekutt til de rikeste ved å ta fra de som har minst. Det er barn, flyktninger og studenter som må betale når Høyre og FrP gjør sine prioriteringer," beklager Valen.

"Før valget snakket Erna Solberg og Siv Jensen om å bruke oljepengene smartere," legger Valen til. "Å bruke oljepenger på å finansiere fjerning av arveavgiften er særdeles lite framtidsrettet. I tillegg må de også gjøre barnehagene dyrere for folk flest, for å finansiere sine skattekutt. Regjeringen pålegger her barn og foreldre med på et ufrivillig spleiselag for å finansiere skattekutt til de rikeste."

Også Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre, beklager "et budsjett for økte forskjeller" i en uttalelse i dag.

"Høyre og FrPs budsjettforslag gir økte forskjeller mellom folk, med størst skattekutt til de rikeste i Norge. Skattekuttene de foreslår, gir noen hundrelapper til folk med vanlige inntekter og rundt 40.000 til de med inntekter over 2 millioner. Det blir også større forskjeller mellom byer og distrikter ved at det kuttes i viktige distriktspolitiske virkemidler," kommenterer Støre.

Men viktigere for regjeringen er kanskje reaksjonene fra KrF og Venstre, som Solberg-regjeringen trenger for å få flertall for budsjettet sitt. Forslaget må nå i alle fall gjennom enda en forhandling med disse to partiene, og der vil det måtte gjøres endringer for å sikre et stortingsflertall.

Begge partiene sier i dag at forslaget er et greit utgangspunkt for forhandlinger. Men de påpeker også at de er skuffet over flere av kuttene som må til for å finansiere skattelettelsene.

Venstre er skuffet over manglende miljø- og kollektivsatsing og at 11 måneders studiestøtte kuttes. "Det er også få spor av fattigdomsbekjempelse blant barn i forslaget til Høyre og FrP," sier partiet i en uttalelse i dag. KrF er skeptisk til familiepolitikken, der skatteklasse 2 sløyfes og kontantstøtten holdes på samme nivå.

Hva angår den norske bistanden, er både KrF og Venstre fortsatt tilbakeholdne i sine uttalelser. Finansministeren har gjort flere omdisponeringer på bistandsbudsjettet, blant annet kutt i regnskogsatsningen og økt næringsstøtte, og det er fortsatt uklart hvordan dette vil gi utslag på Norges samlede bistand. "Vi har behov for å se nærmere på hva regjeringens foreslåtte endringer vil bety i praksis," uttaler Syversen fra KrF i dag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no