See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag
» 05.03.2014 - "Ikke nødvendig med homoekteskap," lover EU i Georgia
» 28.11.2013 - Georgia mer bestemt en noen gang på EU-integrering
» 28.10.2013 - Maktskiftet fullføres i Georgia
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 07.05.2013 - Mot abortforbud i Georgia?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Davit Bakradse er georgisk presidentkandidat og stiller for president Mikheil Saakasjvilis parti
© Davit Bakradse/Kureren
Politikk - Georgia

Valget som kan revolusjonere Georgia

Giorgi Margvelasjvili på et valgkampmøte på onsdag

© Giorgi Margvelashvili/Kureren
Kureren, 26. oktober 2013
- Søndagens valg i Georgia er egentlig om en ubetydelig post, nemlig landets nye president. Men i praksis vil det trolig bety at landets to "sterke menn" forsvinner fra politikken. Det kan revolusjonere den politiske kulturen i Georgia.

For ett år siden vant milliardæren Bidzina Ivanisjvili parlamentsvalget i Georgia og ble landets nye statsminister i hard konkurranse med den sittende presidenten. Etter søndagens valg slipper han konkurransen fra president Mikheil Saakasjvili, og gjennom en grunnlovsreform får han nesten all makt konsentrert i statsministerembetet.

Men statsminister Ivanisjvili vil ikke ha denne makten. Senest i sommer kunngjorde han igjen at han ville trekke seg som statsminister dersom presidentvalget gikk riktig for seg. Og han vil trolig stå ved sitt ord.

Ifølge Ivanisjvili har han allerede etter ett år fullført det viktigste politiske målet sitt og er dermed overflødig i politikken. Mangemilliardæren har klart å knekke makten til landets andre "sterke mann", president Saakasjvili, og mener han har foreberedt Georgia på en fremtid uten sterke menn ved makten.

I et intervju i sommer røpte Ivanisjvili at han etter presidentvalget ville ta fatt i en mye tøffere jobb, som han regner med at han ville trenge 20 år på å få til. Politikken var allerede reformert. Nå gjaldt det å reformere det georgiske samfunnet og bringe det på et europeisk nivå.

Ivanisjvili vil begynne med å bygge opp viktige samfunnsfunksjoner i Georgia som rettsvesenet, organisasjonslivet, pressen og andre ikke-statlige press- og interessegrupper. Målet er at om 20 år vil det være samfunnsinteressene som styrer politikken, og ikke politikken som overkjører samfunnet.

Det er liten forståelse for dette i Georgia, der folk flest foretrekker at den populære og internasjonalt aktive statsministeren blir sittende og fortsetter å ta stødig kontroll over utviklingen av landet fra sin politiske toppjobb. Georgierne har tradisjon for sterke menn ved makten og føler at slike er nødvendig for å drive landet fremover. "Soft power" fra det sivile samfunn er det lite aksept for, fortsatt.

Presidentkandidater med urealistiske løfter
Heller ikke de 23 presidentkandidatene georgierne kan velge mellom på søndag synes å ha noen forståelse for noe annet enn en sterk-mann-politikk, og det er nettopp dette de ønsker å utøve fra presidentembetet. Dette til tross for at den nye grunnloven kun gir landets neste president repr

Statsminister Ivanisjvili (v) støtter presidentkandidat Margvelasjvili (h)

© Bidzina Ivanisjvili/Kureren
esentative funksjoner. Presidenten kan i høyden legge ned veto mot en ny lov, men selv dette vil parlamentet kunne omgå.

Det var avtroppende og mektige president Saakasjvili som sørget for å skrive om grunnloven slik at så å si all makt presidenten har hatt blir overført til statsministeren og parlamentet. Hans opprinnelige plan var naturligvis selv å veksle til statsministerkontoret, ettersom han ikke fikk stille til gjenvalg i år. Men Saakasjvili tapte altså parlamentsvalget i fjor, og Ivanisjvili er nå statsminister, i hvert fall enn så lenge.

Det er to favoritter ved søndagens valg. Den ene er Giorgi Margvelasjvili fra statsminister Ivanisjvilis parti Georgisk drøm. Han har klare ideer om hvilke nye ministere han skal utnevne, selv om grunnloven klart legger dette i hendene på statsministeren. Valgløftene spenner fra reformer av lokalforvaltningen til å bytte ut verneplikten med en profesjonell hær. Alt dette faller, ifølge grunnloven, klart utenfor presidentens mandat.

Den viktigste utfordreren er Davit Bakradse, kandidaten til president Saakasjvilis parti Den forente nasjonalbevegelsen. Også Bakradse har kommet med store valgløfter, særlig om storstilte sosialprogrammer. Blant annet lover han å gi matkuponger pålydende 3200 kroner til vanskeligstilte familier. Dette er selvfølgelig også regjeringens virkeområde.

På spørsmål om hvordan Bakradse vil kunne innfri løftene med de grunnlovsmessige begrensningene han vil få, svarer valgkamplederen hans at "makten kommer som følge av folkets mandat." Koordinatoren legger til at "det kan være at grunnloven kanskje maktutøvelsen til å påvirke regjeringen, men makten i dette embetet er stor nok til å ha innflytelse på denne politikken."

Både Bakradse og Margvelasjvili ser altså for seg en rolle som "sterk mann" i presidentembetet. Det mener også de 21 andre kandidatene, som alle har vidtrekkende valgløfter. En lover å gjeninnføre kollektivbrukene fra Stalin-tiden, en annen vil styre etter Bibelens ord og flere har store programmer for økonomiske reformer, sysselsetting og sosiale programmer.

Liten forståelse for endringene
Og tv-debattene i Georgia har fokusert på disse løftene og programmene, der den ene

President Mikheil Saakasjvili kunne ikke bli gjenvalgt

© Presidentembetet/Kureren
presidentkandidaten overbyr den andre. At de ikke vil få makt til å gjennomføre programmene sine, nevnes ikke.

Iago Katsjkasjiasjvili, sosiolog fra Universitet i Tbilisi, forklarer dette med Georgias politiske kultur. "I våre øyne har presidenten vært den mektigste personen i landet. Konseptet 'president' har i seg selv en mening som innebærer noe svært mektig. Og denne grunnlovsendringen er etter min mening en fullstendig endring av konseptene. Dette blir ikke lett for det georgiske folket," sier sosiologen.

Statsviter Koba Turmanidse fra Ressurssenteret for forskning i Kaukasus er enig. "Jeg tror ikke at folk helt forstår hva det er som er i ferd med å endres."

Og selv ikke statsminister Ivanisjvili synes å være helt på rene med maktfordelingen i den nye grunnloven. Han har kunngjort at, når han trekker seg, vil han bekjentgjøre hvem som skal være etterfølgeren hans som statsminister i lovs form etter drøftelser med parlamentsmajoriteten til partiet hans og med presidenten. Men ifølge grunnloven er det parlamentet som velger statsministeren.

"Vi hadde et ønske om at, dersom vi går over til et parlamentarisk system, så ville de politiske partiene bli viktigere enn personene," sier statsviter Ghia Nodia, som har vært kunnskapsminister under president Saakasjvili. Men, sier han, reformene "har ikke vært store nok."

Høyesterettsadvokat Giorgi Gotsiridse har heller ikke for stor tro på at den nye grunnloven vil gjøre slutt på at en sterk mann har politisk kontroll i Georgia. Han minner om at den georgiske grunnloven har blitt endret 30 ganger siden den ble til i 1995. "Hvert eneste regjeringsparti prøver å bøye grunnloven dit hen at den tjener dens egne politiske interesser," påpeker Gotsiridse.

Men kanskje lykkes statsminister Ivanisjvili jo i å reformere samfunnet slik at det vinner kontrollen over de politiske makthaverne? Det er det få som har tro på, innvender statsviter Turmanidse. De fleste vil fortsette å se på Ivanisjvili som den sterke mannen, landets egentlige leder, "samme om han har en offisiell posisjon eller ikke."

Deler av denne reportasjen fra Georgia er levert fra EurasiaNet.org.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no