See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vil endre budsjettet: Høyres nestleder Jan Tore Sanner og NHO-leder Kristin Skogen Lund
© Terje Heiestad/Stortinget/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Flest positive reaksjoner på statsbudsjettet

Statsbudsjettet fremlegges: Finansminister Sigbjørn Johnsen og stortingspresident Olemic Thommessen

© Terje Heiestad/Stortinget/Kureren
Kureren, 14. oktober 2013
- Med unntak av de påtroppende regjeringspartiene, er det overraskende positive reaksjoner på de rødgrønnes statsbudsjett for 2014. Særlig i arbeidslivet har budsjettet skapt optimisme. Men Høyre varsler allerede nå store endringer i forhold til dagens forslag.

"Dette er et statsbudsjett for næringslivet," jubler handelsnæringen. "Dette er igjen et budsjett for arbeid og velferd," fremhever LO. "Dette er et godt grunnlag for økt matproduksjon," roser Bondelaget. Det er mye lovord fra de viktigste partene i yrkeslivet i dag.

Kun NHO-leder Kristin Skogen Lund angriper i dag den avtroppende regjeringens budsjettforslag og setter sin lit til den blåblå regjeringen. "Det er nå nødvendig å vri pengebruken over til investeringer i samferdsel, forskning, utdanning og skattelettelser som gir nye arbeidsplasser," sier NHO-lederen i en kommentar til statsbudsjettet i dag.

Skogen Lund mener at finansminister Sigbjørn Johnsen igjen satser for mye på forbruk fremfor "investeringer for fremtidig vekst og verdiskaping." Selv om NHO-lederen er positiv til at Johnsen holder seg godt innenfor handlingsregelen, ville hun gjerne sett mer penger brukt på vei- og jernbaneutbygging, og på forskning og utdanning. Og særlig forventer hun at den blåblå regjeringen fullstendig fjerner formueskatten.

"NHO har klare forventninger om at den nye regjeringen satser mer på investeringer i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet," sier Skogen Lund i en uttalelse. Hun ser dermed for seg at den påtroppende regjeringen øker bruken av oljepenger allerede i 2014 og hevder at det nå er "er mindre risiko for renteøkning."

Reaksjonen fra "konkurrenten" Virke (tidligere Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, HSH) er mye mer positiv. Virke-leder Vibeke Hammer Madsen mener at Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett er godt tilpasset behovene i næringslivet.

"Jernbaneløft, satsing på forskning og vekstfremmende skattelettelser, det er riktig bruk av oljeoverskuddet. Statsbudsjettet er mer fremtidsrettet enn på lenge, og et godt utgangspunkt for den nye regjeringen til å investere mer i fremtidig verdiskaping," kommenterer Madsen.

Virke-lederen er også positiv til økningen i bunnfradragene til både arveavgiften og formueskatten og reduksjonen i selskapsskatten, som hun kaller "flere skritt i riktig retning." Likevel fremhever hun at disse skattelettelsene bør bli enda større for å styrke norskeide bedrifters konkurranseevne.

Kommunene ikke misfornøyde
Kommune-Norge ser sine inntekter for 2014 økt med hele 7,7 milliarder kroner, noe KS (Kommunenes Sentralforbund) i dag reagerer positivt på. Men KS-leder Gunn Marit Helgesen påpeker at dette store beløpet ikke betyr at kommunene vil få mye mer å rutte med. Økningen tilsvarer om lag kostnadene for kommunenes nye arbeidsområder og ordinære økninger i utgiftene til arbeidskraft.

"Vi skal selvsagt ikke gråte over et statsbudsjett som øker inntektene til vår sektor med 7,7 milliarder kroner. Likevel er det viktig å understreke at den

Ikke rør handlingsregelen! Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg og FrP-leder Siv Jensen

© Terje Heiestad/Stortinget/Kureren
delen av inntektsveksten som kommunene skal bruke på å gi flere innbyggere gode tjenester, så vidt dekker de økte utgiftene dette medfører," sier KS-leder Helgesen.

I tillegg er Helgesen særlig kritisk til ett punkt i regjeringens budsjettforslag. Johnsen foreslår å kutte 214 millioner kroner i tjenestene til pleietrengende under 67 år. "Dette er nettopp et område der kommunenes utgifter har økt kraftig de senere årene, på grunn av at det er langt flere brukere enn før. Dette er derfor et uforståelig kutt," kommenterer KS-lederen.

LO og Bondelaget storfornøyde
LO er, kanskje ikke uventet, storfornøyd med Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett. Arbeidstakerorganisasjonen trekker i dag de store linjene i forhold til de gode resultatene under den rødgrønne regjeringsperioden, særlig i forhold til antall nye arbeidsplasser og stor lønnsvekst. "Forslaget for 2014 viderefører denne politikken," konkluderer LO i sin kommentar til budsjettet.

"Dette er igjen et budsjett for arbeid og velferd samtidig som arbeidet med å minke forskjellene i Norge fortsetter. De med lavest inntekter får redusert skatt, men det tettes skattehull i den andre enden av inntektsskalaen," påpeker en fornøyd landsorganisasjon, som også advarer Høyre-FrP-regjeringen mot å gjøre for store endringer. "LO vil motarbeide ny regjerings eventuelle forslag om svekkelser for arbeid og trygghet og andre forslag som vil skjerpe sosiale ulikheter," heter det i uttalelsen.

Også bøndene er storfornøyde med dagens budsjettforslag, som "er et godt grunnlag for økt matproduksjon," ifølge Bondelaget. Bondeleder Nils Bjørke, som frykter jordbrukspolitikken til den påtroppende regjeringen, sier at jordbruksavtalen, som ble fremforhandlet mellom regjeringen og bøndene i mai, ligger til grunn for det meste som omhandler landbruk i dette budsjettet.

Ifølge Bjørke er det også positivt at regjeringen forslår flere skattelettelser som kommer bøndene til gode, blant annet det økte bunnfradraget i formuesskatten. Dessuten reduserer finansministeren trygdeavgiften for bønder og legger til rette for nye skattefradrag som vil fremme investeringene i jordbruket.

Partiene delt etter blokker
Reaksjonene fra det politiske Norge er klart inndelt etter de to blokkene på Stortinget. Juniorpartiene i den avtroppende rødgrønne regjeringen er naturligvis positive til hva de har fått gjennomslag for i statsbudsjettet. Senterpartiet fremhever i dag at investeringene i vei og bane har økt med 90 prosent siden 2005, og at kommunene fortsetter å notere en kraftig vekst i sine budsjetter. "Dette er et budsjett for livskraft og utvikling i hele Norge," oppsummerer partileder Liv Signe Navarsete.

For SV kommenterer Snorre Valen at budsjettet inneholder "tilta

Fornøyd med grønn budsjettprofil: SVs Snorre Valen

© Stig Marlon Weston/SV/Kureren
k for grønn omstilling, styrket barnevern, solidaritet med flyktningene fra Syria og en kraftig økning til investeringer i jernbanen." Det ligger også økte miljøavgifter i budsjettet. "Dette kan være siste gangen på en stund at vi får se offensive satsninger for miljø og rettferdighet," kommenterer Valen.

Venstre vektlegger i stedet det partiet mener er de store manglene i statsbudsjettet. Ifølge Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik er det for lite satsning på skole og forskning i budsjettet. Videre mangler det en satsning for å avskaffe fattigdommen i Norge, og tiltakene for næringslivet og norsk verdiskaping var lite å skrive hjem om.

Men Breivik er også positiv til "et forsiktig grønt skatteskifte med økt CO2- og el-avgift" og konkluderer at "dette er et bra budsjett for jernbanen i Norge." Samtidig roser Venstre-politikeren regjerningen for endelig å bedre studiefinansieringen.

Heller ikke KrF er udelt positiv. "De rødgrønnes siste budsjett viser behovet for nytenkning for familiene og pleietrengende. Heller ikke i dette budsjettet øker regjeringen engangsstønaden for unge mødre. Og fjerningen av skatteklasse 2 vil gi en skattesmell for over 140.000 ektepar," kritiserer KrFs finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen.

Syversen er delvis positiv til at det "kun" brukes 2,9 prosent av avkastningen fra Oljefondet i budsjettet, men påpeker at "oljepengebruken øker med 11 milliarder kroner fra i fjor, og budsjettet er ikke stramt." KrF sa seg også "glad for at bistanden til den fattige delen av verden holdes oppe på 1 prosent av Norges brutto nasjonalinntekt. Jeg vil advare den nye regjeringen mot å reversere dette," påpeker Syversen.

Høyre varsler endringer
Og fra den påtroppende regjeringen er det først og fremst Høyres nestleder Jan Tore Sanner som kommenterer budsjettet i dag. Sanner har verken ris eller ros til overs for Stoltenberg-regjeringens budsjett, men bemerker kun at Høyre og FrP nå vil ha tre uker på seg til å gjøre de endringene de kan i budsjettforslaget.

"Det er viktig å se på helheten i budsjettet," lover Sanner. "Vi skal føre en ansvarlig økonomisk politikk som sikrer kunnskap og konkurransekraft for fremtiden. Like viktig som hvor mye oljepenger som brukes er hvordan de brukes. Vi vil prioritere investeringer som fremmer vekstevnen i økonomien som kunnskap, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser," annonserer Sanner.

Høyre- FrP regjeringen vil legge frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet innen 10. november, varsles det fra Høyre i dag. Men Sanner kan allerede nå avsløre at den påtroppende regjeringen ikke vil være i stand til å gjøre altfor store endringer i budsjettet. "Dette er et budsjett de rødgrønne har jobbet med siden januar," påpeker han.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no