See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Finansminister Sigbjørn Johnsen i sin karakteristiske hatt presenterte i dag statsbudsjettet for 2014
© Arbeiderpartiet/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Rødgrønt statsbudsjett kommer Solberg i forkjøpet

Kureren, 14. oktober 2013 - De neste fire årene vil Arbeiderpartiet ta æren for å ha satt i gang mange av reformene Solberg-regjeringen presenterer. I et nøkternt statsbudsjett la Sigbjørn Johnsen fram en stor veisatsning, en politisatsning, økt pasientbehandling, skattekutt og avbyråkratisering. Lyder kjent?

Finansministeren presenterte i dag neste års statsbudsjett i Stortinget og framhevet at dette var et "budsjett for arbeid, verdiskaping, velferd og frihet." Mens Johnsen kunne presentere en rekke nye tiltak og satsningsområder, påpekte han også at budsjettrammen "ligger godt under" nivået i handlingsregelen.

"Det vi kan gjøre er å holde orden i eget hus. Det er vårt viktigste forsvarsverk mot økonomisk uro," sa Johnsen i budsjettalen. "Et land som har mye penger, må ha politikere som evner å sette grenser for seg selv," understreket han, med en klar pekefinger til den påtroppende regjeringen.

Og på tross av denne nøkterne budsjettrammen finner Johnsen plass for å begynne på mange av de åtte satsningsområdene den påtroppende blåblå regjeringen la fram på Sundvolden hotell. Mest bemerkelsesverdig er kanskje skattelettene i det som er Høyres og FrPs mest forhatte avgifter.

Skatteletter og avbyråkratisering
Det nye budsjettet hever fribeløpet i arveavgiften til 1 million kroner, slik at denne avgiften vil ramme færre og ramme mindre. Også formueskatten endres, slik at bunnfradraget økes til hele 1 million. Ifølge Johnsen betyr dette om lag tre av fire som før ville betalt disse avgiftene nå er blitt fritatt.

Dermed vil ikke folk flest rammes av formueskatten og arveavgiften lenger, og Arbeiderpartiet kan argumentere for at det ikke er nødvendig å sløyfe disse avgiftene, slik den blåblå regjeringen har programfestet.

Også for næringsdrivende kan regjeringen Stoltenberg presentere forenklinger og bedre vilkår. Det skal innføres en "forenklet selvangivelse for næringsdrivende med enkle skattemessige forhold," ifølge statsbudsjettet. Dette er "et første skritt i arbeidet med en fullstendig fornyelse av selvangivelsen for alle grupper næringsdrivende," sier Johnsen.

Totalt bevilger den avgående regjeringen 62 millioner kroner til Skatteetaten for å gjennomføre "flere forenklingstiltak" som minner om de blåblås satsning på "avbyråkratisering, fornying og forenkling."

"Mindre bompenger, allerede i 2014"
På veifronten kunne finansministeren presentere en politikk med FrP-ordvalg. Og i motsetning til Siv Jensen, kunne Johnsen love "mindre bruk av bompenger" allerede i 2014.

For 2014 foreslår regjeringen å bevilge om lag 11,7 milliarder koner til investeringer på riksvegnettet, noe som er en økning med vel 1,1 milliarder kroner. Bompengeandelen av finansieringen synker i 2014 fra 48 til 44 prosent, ifølge Johnsen. Totalt bevilger regjeringen 45,2 milliarder til samferdsel i 2014; en økning på 16,3 prosent fra budsjettet i 2013.

Også "trygghet" og økt satsning på politi og beredskap var en av de åtte hovedpunktene i Erna Solbergs og Jensens regjeringsprosjekt. Og også her kommer Johnsen de blåblå i forkjøpet med en ny milliardsatsning til politiet og påtalemyndigheten. Den ekstra milliarden skal gå til å "øke bemanningen til politiet lokalt og fornye IKT-løsningene for å gjøre det mulig å jobbe smartere."

Helse- og omsorgsektoren er enda et satsningsområde for Høyre-FrP-regjeringen, blant annet med vekt på rus- og psykiatriske pasienter. Dette har også Johnsens budsjett inkludert. Regjeringen foreslår å styrke sykehusenes økonomi med 2,4 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2014. Bevilgningen skal gå til "økt og bedret pasientbehandling." Samtidig bevilges det midler til "økt behandlingskapasitet for pasienter med samtidige rus- og psykiske lidelser."

Til sist gir også Johnsens budsjett en god start for den nye Solberg-regjeringens kunnskapsløft og satsning på forskning. Det nye statsbudsjettet gir store økte midler til forskning og utvikling. Og med "en reell vekst i kommunesektorens samlede inntekter på 7,7 mrd. kroner" vil også skolesektoren indirekte få tilgang til økte budsjettmidler. Og i motsetning til Høyre-FrP-plattformen er det studentene som er vinnerne i årets budsjett med økt studiefinansiering og 1300 nye studentboliger.

Men det nye statsbudsjettet legger ikke opp til å hjelpe den nye regjeringen på vei i den varslede innstrammingen i innvandrings- og asylpolitikken. Tvert imot har Johnsen foreslått en tilleggskvote på 1000 plasser for flyktninger fra Syria. I tillegg foreslår regjeringen "å styrke saksbehandlingskapasiteten i utlendingsforvaltningen og øke tilskuddet til kommuner med asylmottak."

Også kulturløftet fortsettes, og regjeringen fastholder at 1 prosent av nasjonalinntekten skal gå til bistand, i motsetning til Solberg-regjeringens plattform. Særlig i forhold til bistandspolitikken er det flertall også i det nye Stortinget for å fortsette 1-prosents-regelen, noe som kan bli en snubletråd for den blåblå regjeringen i årene som kommer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no