See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Noen kunder kan glede seg til søndagsåpent
© Leif Harboe/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Verken forbrukere eller bransjen vil ha søndagsåpent

Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke

© Lederne/Kureren
Kureren, 9. oktober 2013
- Høyres og FrPs annonsering av søndagsåpne butikker møter motstand i selve bransjen. Sju av ti butikkledere vil ikke ha søndagsåpne butikker, viser en fersk undersøkelse. De frykter det vil ta fra dem fritid og gå ut over bedriftens inntjening. Også folket sier nei til søndagsåpent.

Ifølge undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer fra organisasjonen Lederne mener 70 prosent av medlemmene i handelsbransjen at det vil være negativt å liberalisere butikkenes åpningstid. Høyre og FrP vil ifølge regjeringserklæringen tillate butikker å holde søndagsåpent, også de som er over 100 kvadratmeter.

Likevel forbereder handelsstanden seg på at det vil komme en lovendring. "Vi har tatt til orde for en dialog med arbeidsgiverorganisasjonene SAMFO, NHO og Virke, for å få til et best mulig avtale- og regelverk for ansatte i dagligvarehandelen før vi får et politisk vedtak om søndagsåpne butikker," sier forbundsleder i Lederne, Jan Olav Brekke.

Han understreker at organisasjonen ikke aktivt har gått inn for at det skulle bli tillatt med søndagsåpent, men at de heller vil være føre var enn å rydde opp i regelverket i etterkant.

Undersøkelsen viser at det Ledernes medlemmer er mest bekymret for, er at de må gi avkall på enda mer egen fritid. Dette gjelder særlig butikksjefene, sier Stein Stugu ved De Facto kunnskapssenter, som lager undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer.

"Hele 84 prosent av butikksjefene svarte at søndagsåpne butikker vil medføre betydelig merarbeid for dem. Fra før av er dette en gruppe som har et sterkt press på seg for å være tilgjengelig under store deler av butikkens åpningstid, og de jobber langt utover normale arbeidsuker," sier Stugu.

Frykt for "butikkdød i distriktene"
Endringene i regelverket vil innebære at alle butikker som ønsker det kan holde åpent på søndager, altså ikke bare de såkalte Brustad-buene på under 100 kvadratmeter, slik det er i dag. Områdeleder for Coops medlemmer i Lederne, Hege Wold, sier at mange butikksjefer rett og slett ikke vil våge å holde søndagsstengt.

"Hvis konkurrenten din holder søndagsåpent, går folk heller dit, og da blir den butikken etter hvert førstevalget for kundene fordi de er mer tilgjengelige. Derfor tør ingen å stå utenfor. De ønsker jo å være med på utviklingen," sier Wold.

Nærmere halvparten av de spurte er uenige i påstanden om at søndagsåpent vil være positivt for inntjeningen. Utvidede åpningstider sprer bare omsetningen over flere timer. Og uendret omsetning sammen med økte kostnader gir redusert lønnsomhet, forteller Wold.

"Folk spiser ikke mer selv om butikken har utvidet åpningstid. Og dette kan gå særlig hardt ut over de små butikkene. Økte personalkostnader kan være nok til at en butikk går med underskudd, og til slutt må legge ned," advarer hun.

Wold viser til hvilke konsekvenser dette har fått i Danmark, etter at danskene i oktober i fjor lempet på bestemmelsene om åpningstid. Bare ett år etter har nærmere 100 dagligvarebutikker blitt nødt til å legge ned driften, særlig de små butikkene i distriktene. Konkurransen fra større butikker skal også ha rammet kiosker og bensinstasjoner sterkt.

Også forbrukerne sier nei
I en meningsmåling fra 2. september, rett før valget, sa også 51 prosent av de spurte nei til søndagsåpne butikker. Men flertallet var knapt, og 45 prosent av forbrukerne sa de ønsket å ha anledning til å handle hele uken.

Målingen, som ble utført av Norstat, viste at mange tilhengere av søndagsåpent bor i byer med over 50.000 innbyggere, mens det på mindre steder er et klarere flertall mot søndagsåpne butikker. Samtidig var det de over 40 år som var mest imot, mens de yngre i større grad sier ja til søndagsåpne butikker.

Det var også kun Høyre og FrP som hadde et flertall for søndagsåpne butikker blant sine velgere, mens det i de andre partiene var et flertall mot. Kvinner var mer negative til tanken enn menn.

Lovverket setter i dag en begrensning på hvilke butikker som kan ha åpent på søndag. Kun dagligvarebutikker under 100 kvadratmeter - den såkalte Brustad-bua - og utsalg som selger planter og hageartikler, har lov til å ha søndagsåpent. I tillegg kan kommuner, der over 50 prosent av de handlende er turister, tillate søndagsåpne dagligvarebutikker, uansett størrelse. For mange av de såkalte "turistkommunene" utgjør dette konkurransefortrinnet et viktig bidrag til at lokalbutikkene blir bestående.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no