See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Jens Stoltenberg under sitt frokostmøte i New York i dag
© Statsministerens kontor/Kureren
Politikk - Innenriks

Stoltenberg på avskjedstur i FN: Vil få gode tilbud

Statsminister Jens Stoltenberg og FNs generalsekretær Ban Ki-moon under et møte i Rio de Janeiro i fjor

© Eskinder Debebe/UN Photo/Kureren
Kureren, 23. september 2013
- Jens Stoltenberg er i New York på sin siste store opptreden i internasjonal politikk som Norges statsminister. Godt kjent på den internasjonale scenen, er Stoltenberg sentral på flere arrangementer i FN-regi denne uken. Statsministeren må regne med å få tilbud om internasjonale verv.

Det er særlig statsledere fra Etiopia, Liberia og Mexico som nå tar varmt imot Stoltenberg når han tar avskjed fra den internasjonale scenen for denne gang med et tett program i FN-regi. Men Stoltenberg kan vente seg flere tilbud om å spille en videre rolle internasjonalt nå som statsministerperioden går mot sin slutt.

Nå er det "høynivåuke i FNs generalforsamling," slik utenriksdepartementet beskriver det i dag. FNs årlige generalforsamling åpner i dag, og dit kommer det statsledere fra hele verden for å treffe kollegaer, holde sine mer eller mindre intetsigende taler i generalforsamlingen og delta i fora der beslutninger skal tas.

Men noen statsledere har et tøffere program enn andre i New York, og Stoltenberg er blant dem. Han er invitert til å spille en nøkkelrolle i flere fora, særlig i forhold til kampen mot klimaendringene og den globale fattigdomsbekjempelsen. Her er Stoltenberg et internasjonalt høyprofilert navn.

Statsministeren startet mandagen med et frokostmøte om klima med lederen for FNs klimakonvensjon Christina Figueres og Mexicos tidligere president Felipe Calderón. "Klimaendringene fortsetter, temperaturen øker og isen smelter. Dette er en av de største utfordringene vi står overfor i vår tid," sier Stoltenberg i en uttalelse til pressen i dag.

Statsministeren mener en "vente-og-se"-holdning innebærer en betydelig risiko. "Klimaendring er et globalt problem som bare kan løses gjennom internasjonalt samarbeid. Alle må gjøre sitt for å få det til. I tillegg til en ny, forpliktende klimaavtale trenger vi handling nå, for å få ned utslippene av klimagasser," sier Stoltenberg, som har dette emnet høyest på agendaen i New York.

Etter klimamøtet er statsministeren hovedtaler på et stort arrangement om energi- og klimautfordringer for verdens fattigste land, sammen med Liberias president Ellen Sirleaf Johnson og Etiopias statsminister Hailemariam Dessalegn. Stoltenberg har jobbet nært sammen med disse to regjeringssjefene i flere år, særlig i forhold til en klimapolitikk som er bærekraftig for u-landene.

Fattigdomsbekjempelse
Mandag ettermiddag deltar Stoltenberg, sammen med blant andre Bill Gates og Sheryl Sandberg fra Facebook, i en paneldebatt om hvordan FNs tusenårsmål kan nås gjennom innovasjon og nytenkning. FNs tusenårsmål og fattigdomsbekjempelse er blant de store emnene som diskuteres i New York denne uken, og også der har Stoltenberg gjort seg internasjonalt bemerket, særlig hva angår kvinners og barns helse i u-land.

"Vi har fått til mye," sier Stoltenberg før FN-møtet. "Aldri før har så mange blitt løftet ut av fattigdom. Mer enn seks millioner liv reddes hvert år som følge av bedre barne- og mødrehelse, men f

Stoltenberg under et av sine mange møter med Bill Gates

© Per Thrana/Statsministerens kontor/Kureren
ortsatt kreves innsats for å nå målene om å redusere barnedødeligheten med 2/3 og mødredødeligheten med 3/4. Framgangen forplikter til å satse ekstra for å nå alle målene i 2015," legger statsministeren til.

Mandag kveld møter Stoltenberg FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å diskutere situasjonen i Syria, klima og helse.

Tirsdag deltar statsministeren på åpningen av FNs 68. generalforsamling. Deretter taler han under åpningen av "High Level Political Forum for Substainable Development", et nytt FN-organ som skal sette bærekraftig utvikling høyere opp på den politiske agendaen i FN.

Onsdag reiser statsministeren til Boston, hvor han er invitert til å holde foredrag på Harvard om hvordan Norge forvalter oljeressursene. Internasjonalt snakkes det om en "ressursforbannelse", fordi ressursrike land ofte har opplevd lavere vekst enn andre. Statsministeren vil snakke om den norske forvaltningen av oljeformuen, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Stoltenberg har med seg hele fire ministere i den store norske delegasjonen som nå er til stede i New York. Dette inkluderer utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), utviklingsminister Heikki Holmås (SV), miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og Barne- og likestillingsminister Inga-Marte Thorkildsen (SV).

Rekrutteringsforsøk?
Med sin høye internasjonale profil og sitt store kontaktverk, må Stoltenberg innstille seg på mange spørsmål om hva han vil gjøre nå, etter valgnederlaget. Et svar om at han vil gå tilbake til Stortinget og derfra lede opposisjonsarbeidet de neste fire årene, vil han få liten forståelse for internasjonalt.

Det er ikke tradisjon for et opposisjonsarbeid for en utgående statsleder i de fleste land. Som regel er det forventninger om at man skifter over til den internasjonale arenaen eller setter seg i spissen for veldedig arbeid. Av en såpass godt fornettet utgående regjeringssjef som Stoltenberg nærmest forventes det at man lar seg velge til et høyt, internasjonalt verv.

Stoltenberg kan vente seg tilbud fra flere hold. I FN-systemet vil det være åpninger for ham særlig innen klimaarbeidet og innen bærekraftig utvikling, men kanskje også innen tyngre økonomiske arbeidsområder. Dessuten er det veldedige organisasjoner, som Gates Foundation, som vil kunne ønske seg Stoltenberg i en nøkkelrolle.

Men for den utgående statsministeren vil et altomfattende internasjonalt engasjement trolig sementere hans muligheter for å være Arbeiderpartiets toppkandidat ved valget i 2017. Dessuten er han valgt inn på Stortinget for kommende periode, noe som forplikter. Stoltenberg vil derfor neppe ta på seg internasjonale verv som han ikke kan betjene fra sin base i Oslo og på Stortinget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no