See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Enige? FrP-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide
© Stortinget/Kureren
Politikk - Innenriks

"De borgelige enige om mer penger til bistand"

Optimist: Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy, nå leder i Plan Norge

© Kureren
Kureren, 12. september 2013
- De fire borgelige partier har startet tøffe forhandler om en ny regjering. Men det ser ut som de er allerede enige om en sak, nemlig å øke bistanden. I hvert fall til utdanning, ifølge en undersøkelse. I dag bevilger Norge 1,6 milliarder kroner årlig til utdanning i u-landene.

Alle de fire borgerlige partilederne stiller seg bak krav om at det må bevilges mer penger til utdanning i utviklingsland, ifølge uttalelser de gjorde før valget.

Før valget sendte organisasjonen Plan Norge ut en oppfordring til alle listetopper for alle partier i landets 19 fylker og oppfordret dem til å slutte seg til kravet om at den årlige bistanden til utdanning bør økes med én milliard kroner i løpet av neste stortingsperiode. Hele 66 prosent av listetoppene sa ja til å støtte kravet, blant andre partilederne i Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, som nå forhandler om regjeringsmakt.

"Vi er glade for den brede støtten og forventer at politikerne holder det de har lovet," sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge. Bjørnøy var miljøvernminister for SV i perioden 2005-07 og er nyutnevnt til vervet som fylkesmann i Buskerud.

"Det er 66 millioner jenter som ikke får gå på skole verden over. Å investere i jenters utdanning er nøkkelen til utvikling. Fattige land trenger sårt de viktige ressursene jenter og unge kvinner sitter på, og vi går ut fra at de norske politikerne tar ansvar i det videre arbeidet for å få dette til," legger Bjørnøy til.

Per Kristian Sbertoli, politisk rådgiver i Plan, sier seg enig i at de borgerlige partiene allerede har forpliktet seg til dette. "Organisasjonen forventer at en ny regjeringserklæring inneholder et løfte om en opptrappingsplan for å øke utdanningsbistanden med minst én milliard innen utgangen av perioden. Samtidig bør regjeringserklæringen slå fast at Norge ønsker å ta et lederskap internasjonalt for å få fortgang i arbeidet for å nå målet om utdanning for alle," sier Sbertoli.

Beløpet som Norge bevilger årlig til utdanning i utviklingsland - 1,6 milliarder kroner - har stått stille de siste åtte årene. Hadde utdanning fått samme andel av bistandsbudsjettet i 2013 som i 2005, ville det utgjort over én milliard kroner mer, ifølge Plans beregninger. Organisasjonen mener Norge må lede an i kampen for å sikre alle jenters rett til ni års kv

Høyres Erna Solberg vil styre bistanden i retning utdanning og helse

© Stortinget/Kureren
alitetsskolegang.

Skillelinjer i bistandspolitikken
Bistandspolitikken er det utenrikspolitiske emnet der det er størst forskjeller i partiprogrammene til de fire borgerlige partiene som nå skal forhandle om en regjeringsplattform. Et av de store stridsspørsmålene er om Norge skal yte over 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI) til bistand eller ikke.

Det er to borgelige partier som klart sier ja til dette bistandsnivået i programmene sine: Kristelig Folkeparti og Venstre. Fremskrittspartiet var det eneste partiet som sa klart nei til et bistandsmål på 1 prosent av BNI, mens Høyres program ikke gir noen klare svar på dette.

Det er også relativt klare skiller i hva partiene ønsker å fokusere bistanden på og hvordan bistandsmålene skal oppnås. FrP har et stort fokus på næringsliv og jordbruk og vil bekjempe korrupsjon og menneskerettsbrudd i u-land. Dette skal partiet oppnå gjennom "frihandel" og å "begrense statlig bistand" og antall samarbeidspartnere.

"Over 60 år med bistand til u-landene har ikke hatt de tilsiktede effektene," forklarte FrP-leder Siv Jensen partiets ståsted før valget. "I mange tilfeller har bistanden bidratt til mer korrupsjon, til mer vanstyre og til å holde diktatorer ved makten. Vi ønsker et langt mindre bistandsengasjement, samtidig som vi i langt større grad enn den sittende regjeringen åpner for fordelaktige handelsbetingelser for u-landene," sa Jensen.

Høyre vil derimot styre bistanden i retning utdanning og helse, men også sørge for "økt handel og bedre markedstilgang for fattige land," kommer det frem av partiprogrammet. Høyre er enig med Venstre og FrP om å konsentrere bistanden om færre land.

"Høyre ønsker å vri utviklingspolitikken bort fra tradisjonell bistand og over til økt handel og direkteinvesteringer, bruk av kompetanseoverføring og hjelp til å forvalte naturressurser," forklarte Høyres leder Erna Solberg før valget. Men, la hun til, "bistandsnivået skal fortsatt være høyt og vi vil prioritere helse og utdanning, særlig for jenter, i utviklingsarbeidet."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no