See also:
» 04.12.2013 - Bulgaria kan redde Berlusconis politiske fremtid
» 23.10.2013 - Bulgaria: Lukkede mottak også for syrere med asyl
» 04.09.2013 - Bulgarias protester: Politikerne kupper folket
» 19.06.2013 - Protestene i Bulgaria tar ingen ende
» 13.05.2013 - Vanskelig å danne regjering etter valget i Bulgaria
» 10.05.2013 - Jevnt foran helgens valg i Bulgaria
» 20.02.2013 - Regjeringskrise i Bulgaria
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arkivbilde: Protester i Sofia i juli 2013
© ACHwithme/Kureren
Politikk - Bulgaria

Storprotest skal blokkere parlamentet i Bulgaria

Bulgarias statsminister Plamen Oresjarski taler til nasjonalforsamlingen

© Rep. Bulgaria/Kureren
Kureren, 4. september 2013
- Demonstranter forbereder mottakelsen av bulgarske politikere, som i dag kommer tilbake på jobb etter sommerferien. Siden juni har det vært organisert massedemonstrasjoner i Bulgaria, men i dag er også opposisjonspartiene med på å prøve å blokkere parlamentet.

Opp mot 10.000 mennesker har siden juni protestert hver ettermiddag i gatene i Bulgarias hovedstad Sofia. Det er først og fremst middelklassen som krever politiske reformer. Og i økende grad forlanger de også at den nye, partiløse statsministeren Plamen Oresjarski går av. De ønsker seg dyptgripende endringer i valgloven, som ville ført til en større utveksling av landets politiske elite.

Les mer om protestene i Sofia i denne artikkelen: "Protestene i Bulgaria tar ingen ende".

Men den store forskjellen med dagens protest er at den er støttet av Boiko Borisov, tidligere statsminister og leder av det populistiske partiet GERB. Borisov, som nå leder opposisjonen, oppfordret i går "alle borgere og alle partier som ønsker regjeringens avskjedssøknad og umiddelbare valg å delta i protesten den 4. september."

"Jo flere mennesker som tar til gatene i disse dager, jo raskere vil denne regjeringen gå av," sa Borisov sa i går til den bulgarske avisen Trud. "Etter 100 dager har regjeringen ikke bare vist at den ikke klarer å løse problemene, men at den også skaper nye problemer," la eksstatsministeren til.

Borisov avviste også et forslag fra det sosialistiske regjeringspartiet BSP om en mulig regjeringskoalisjon som kunne samle seg om "nasjonale prioriteringer" i disse krisetidene. Ifølge Borisov var ikke den "upopulære" BSP-lederen i noen som helst posisjon til å påtvinge folket sine nasjonale prioriteringer.

Borisov måtte selv gå av som statsminister tidligere i år etter at folkets vrede snudde seg mot ham og en stor folkemasse truet med å storme parlamentet i Sofia. Borisovs kalkulasjoner om å skrive ut nyvalg og vinne et nytt mandat gikk ikke opp, og han er nå leder for det største opposisjonspartiet.

Også de andre opposisjonspartiene til samlingsregjeringen til statsminister Oresjarski ser ut til å enes om å ville kaste ham. Også opposisjonsgruppen Reform bekreftet i går at de sluttet seg til dagens demonstrasjon mot regjeringen.

Dagens arrangement har en egen Facebook-side der folk inviteres til å være med og omringe parlamentet i Sofia fra klokka 0800 om morgenen. Videre forklarer siden rettighetene til borgere som skulle bli arrestert av politiet.

Regjeringenn ber om "sunn fornuft"
Den bulgarske regjeringen har for sin del kommet med en uttalelse der de ber demonstrantene om å bruke "sunn fornuft" og ikke forårsake sammenstøt i dag. Regjeringen sier at "demonstrantene er klokere enn de som roper opp til demonstrasjonene," og insisterer på at det er ikke atmosfære for enda et nyvalg i Bulgaria.

De nåværende protestene har hittil skilt seg sterkt fra de store og voldelige opptøyene i Bulgaria i februar i år, som ble utløst av sterkt økende strømpriser og ble dominert av arbeiderklassen og landets mange arbeidsløse. Protestene i februar endte med at flere liv gikk tapt i sammenstøt mellom demonstrantene og politistyrker foran parlamentet i Sofia. Statsminister Borisov valgte å gå av etter sammenstøtene og skrev ut nyvalg.

Ved valget i mai ble det høyrepopulistiske partiet til Borisov, GERB, det største partiet, og han lå lenge an til å gjenvinne makten. Til sist ente de svært forskjellige opposisjonspartiene seg om en regjeringskoalisjon under den partiløse finanseksperten Oresjarski, der sosialistpartiet BSP er toneangivende.

Les mer om valgresultatet i Bulgaria i denne artikkelen: "Vanskelig å danne regjering etter valget i Bulgaria".

Men Oresjarski har hittil hatt lite hell med regjeringsledelsen i Sofia. Finanseksperten, som skulle føre Bulgaria inn i ny økonomisk utvikling og slå ned på korrupsjonen, har ikke vist politisk godt nok håndverk for å overbevise bulgarerne om at han også kan lede landet ut av den moralske krisen, som mange av demonstrantene beklager.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no