See also:
» 04.12.2013 - Bulgaria kan redde Berlusconis politiske fremtid
» 23.10.2013 - Bulgaria: Lukkede mottak også for syrere med asyl
» 04.09.2013 - Bulgarias protester: Politikerne kupper folket
» 04.09.2013 - Storprotest skal blokkere parlamentet i Bulgaria
» 19.06.2013 - Protestene i Bulgaria tar ingen ende
» 13.05.2013 - Vanskelig å danne regjering etter valget i Bulgaria
» 10.05.2013 - Jevnt foran helgens valg i Bulgaria
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bulgarias avtroppende statsminister Bojko Borissov
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Bulgaria

Regjeringskrise i Bulgaria

Arrestasjoner under masseprotestene mot høye strømpriser i Sofia, Bulgaria, i går

© Victor Dimchev/GNU/Kureren
Kureren, 20. februar 2013
- Bulgarias statsminister Bojko Borissov kastet i dag inn håndkleet etter en massiv folkelig protest mot høye strømpriser. Statsministeren fant det utålelig at politiet skjøt på demonstrantene, og prøver å solidarisere seg med befolkningen.

Demonstrasjonene mot de raskt voksende strømprisene foran parlamentet i Sofia toppet seg i går og i natt, med et massivt folkelig oppmøte som ble møtt med mannsterke politistyrker. Det hele endte i voldsomme sammenstøt mellom politiet og demonstrantene, der også skudd falt. Elleve mennesker, deriblant fem polititjenestemenn, ble skadet i sammenstøtene.

Demonstrantene kastet stein mot parlamentet og politibiler, ifølge politikilder i Sofia. Parlamentet hadde vært nærmest beleiret i en uke.

Statsminister Borissov tok i dag konsekvensene av denne beleiringen og den stadig større folkelige vreden mot strømleverandørene og regjeringen og meldte regjeringens avgang. Videre utsikter til "et okkupert parlament" var "uutholdelige", sa regjeringssjefen, som understreket at han ikke ville se mer blod i gatene i Sofia.

Borissov hadde tidligere sagt opp den upopulære finansministeren Simeon Djankov uten at dette satte en stopper for demonstrasjonene. Statsministeren innledet også en rettslig prosess mot den tsjekkiske energileverandøren ČEZ, som blir beskyldt for å ha skrudd opp nettleien for strømtjenestene til et uholdbart nivå. Prosessen tar sikte på å trekke tilbake lisensen til ČEZ.

Regjeringen tar dermed avstand til både politiet og strømleverandøren og prøver å fremstille sin avgang som en solidaritetsakt til folket.

Avgangen til regjeringen vil trolig ende i et nyvalg innen kort tid. Det hadde vært valg i Bulgaria i juli i alle fall, og i bulgarske medier spekuleres det i at den avtroppende statsministeren prøver å posisjonere seg til å vinne rent flertall i et raskt nyvalg.

Ved parlamentsvalget i 2009 vant Borissovs konservative parti Gerb nesten 40 prosent av stemmene etter løfter om å få slutt på sparepolitikken. Dermed holder det 116 av de 240 parlamentssetene i Sofia, fem for lite til å ha flertall alene. Koalisjonsforhandlinger med de to andre borgerlige partiene vant ikke frem, slik at Borissov har ledet en mindretallsregjering siden 2009.

Borissov har gitt sterke indikasjoner på at han vil kjempe for å vinne et nytt flertall i Bulgarias parlament. "Staten trenger en ny troverdighet for å styre folket videre," sa Borissov i talen der han annonserte sin avgang, og åpnet dermed døren for å stille til gjenvalg.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no