See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Inntrykk fra Barentshavet
© OD/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Barentshavet øst åpnes for oljeboring

Modell for oljevirksomhet i Barentshavet sørøst

© OD/Kureren
Kureren, 22. april 2013
- For første gang siden 1994 skal det nå åpnes et nytt norsk havområde for petroleumsvirksomhet. Det er grenseområdene mot Russland, som tilfalt Norge etter delelinjeavtalen i 2010, som skal frigis på fredag, ifølge regjeringen.


"Dette er et historisk øyeblikk," sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i en presseuttalelse i dag. "For første gang siden 1994 kan vi nå åpne et nytt område for petroleumsvirksomhet og lete etter olje og gass i nye, lovende arealer."

Området som etter planen nå skal åpnes omtales som "Barentshavet sørøst", og tilsvarer den søndre delen av det man tidligere kalte "Gråsonen". Det er bare tre år siden Norge og Russland underskrev en deleavtale om Gråsonen, og halvannet år siden avtalen trådte i kraft og havområdet de facto ble norsk. Og i oktober i fjor forelå det allerede en konsekvensutredning om oljeboring i Barentshavet sørøst.

Ifølge regjeringen, har det "siden våren 2011 pågått en åpningsprosess" for Barentshavet sørøst, altså noen måneder før området i det hele tatt var tilfalt Norge. Og på fredag vil regjeringen anbefale at Barentshavet sørøst åpnes for petroleumsvirksomhet.

Som en del av prosessen har Oljedirektoratet allerede kartlagt potensialet for olje- og gass i området.

"Potensialet er stort og det forventes mer enn 300 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter i området tilsvarende nesten åtte felt på størrelse med Goliat-feltet som snart settes i produksjon," ifølge en pressemelding fra olje- og energidepartementet. "Med det nye området øker de uoppdagede ressursene i Barentshavet med mer enn 30 prosent."

Ministeren er optimistisk hva angår oljeleting i det nye havområdet, og at dette kan få store økonomiske ringvirkninger for næringslivet i nord, særlig i Finnmark. "Det vil gi nye muligheter og nye bein å stå på for både Nord-Norge og resten av landet, og sikre verdiskaping og syss

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp)

© Lars Gjemble/Senterpartiet/Kureren
elsetting på lang sikt," ifølge Borten Moe.

"En åpning av Barentshavet sørøst gir ytterligere muligheter, særlig for Finnmark," legger ministeren til. "Virksomheten gir mulighet for å skape nye, spennende og attraktive arbeidsplasser. Den bidrar til å opprettholde livskraftige lokalsamfunn. Jeg ser frem til at landsdelen nå utnytter alle mulighetene som vil by seg," oppfordrer Borten Moe.

Konsekvensutredningen, som ble lagt frem i oktober i fjor, har allerede vært på høring. Ifølge utredningen, har olje- og gassressursene i Barentshavet sørøst en bruttoverdi på mellom 270 og 460 milliarder kroner. "Men hvor store ressurser som faktisk er i et område vil ikke kunne bli avklart uten leteboringer," presiserer Oljedirektoratet.

"På lokalt nivå er det i høyt scenario forventet en verdiskaping i Finnmark på inntil 2,9 milliarder kroner per år for perioden 2023-2040," ifølge Oljedirektoratet. Petroleumsvirksomheten i området var videre forventet å gi en sysselsettingseffekt i Finnmark på opp mot 2.900 sysselsatte per år.

Konsekvensutredningen fant ikke tungtveiende miljøkonsekvenser av oljevirksomhet i området. "Regulær petroleumsvirksomhet, med tilhørende planlagte og forhåndsgodkjente utslipp og forbruk av kjemikalier, vurderes å medføre kun små miljøkonsekvenser," står det i utredningen. Ved et eventuelt uhell, en utblåsning, fant man en "20 prosent sannsynlighet for alvorlig miljøskade (dvs. mer enn 10 års restitusjonstid)."

Heller ikke i forhold til fiskerivirksomheten i Barentshavet fant utredningen noen større konflikter. Det nye oljeletingsområdet ligger "i hovedsak utenfor de mindre kystfartøyenes rekkevidde."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no