See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Idylliske Muri Beach på Rarotonga, Cookøyene
© Gemma Longman
Reise | Økonomi - Cookøyene | Samoa

EU sponser reiselivet på Cookøyene og Samoa

Forestillinger med tradisjonelle danser er populært blant turistene på Samoa

© Daryl Mitchell/GNU/Kureren
Kureren, 2. april 2013
- Europeiske bistandspenger investeres i internasjonale flyplasser for å fremme turismen på sydhavsøyene Samoa og Cookøyene. Satsningen opphever i noen grad ulempene disse vakre men fattige langdistansedestinasjonene opplever ved grønnere skatter på flytrafikken.

Cookøyene er en selvstendig øynasjon midt i Stillehavet med en løs politisk tilknytning til New Zealand, med 15 større øyer på seks atoller spredt over hele 2,2 millioner km² og turistiske perler som Rarotonga. Mot nordøst ligger den selvstendige øystaten Samoa, med to større øyer med vakkert tropisk landskap og en underutviklet turismesektor.

De to isolerte øystatene er totalt avhengige av internasjonal flytrafikk, ikke kun for å skipe turister til hotellkompleksene, men også for import og eksport. Men den internasjonale flytrafikken har blitt stadig mer regulert, både med økende miljøavgifter som straffer fjerntliggende destinasjoner, men også med stadig tøffere sikkerhetstiltak på flyplassene.

Da er det kanskje som et slags avlat at Den europeiske investeringsbanken (EIB) denne uken underskrev en avtale med disse to øystatene om å bidra med 850.000 euro til oppgraderingen av hovedflyplassene på Cookøyene og Samoa. Midlene skal gå til "forbedringer av sikkerheten, oppgradering av terminalene og en mer effektiv energibruk på flyplassene," ifølge EIB.

"Små øystater i Stillehavet har en stor utfordring ved å ligge isolert til og dermed være avhengig av lufttrafikk for sysselsetting, utdannelse og helsetjenester," ifølge Pim van Ballekom fra EIB. Utbyggingen av flyplassinfrastrukturen på Cookøyene og Samoa var derfor effektive tiltak mot fattigdom, fremhevet Ballekom.

Cookøyenes statsminister Henry Puna, som deltok da avtalen ble underskrevet i Auckland, fremhevet betydningen av å oppgardere "vital nasjonal infrastruktur og nøkkeltjenester for den turismestyrte økonomien vår."

Rundt 100.000 turister besøker Cookøyene årlig, mens det kun bor i underkant av 20.000 mennesker i øystaten. Reiselivssektoren utgjør omlag en to tredeler av øystatens BNP og gjør Cookøyene til en relativt velstående stat i stillehavssammenheng.

"Flyplassen på Rarotonga er en viktig del i strategien vår for å promotere Cookøyene som en 'ren og grønn' destinasjon," sier statsminister Puna. Rarotonga Airport skal overhales grundig, med forbedringer på rullebanen, oppgradering av terminalen og installering av fornybare energikilder til bruk på flyplassen.

Også den samoanske statsministeren, Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi, deltok ved underskrivingen i Auckland. Malielegaoi understreket at "Samoa er svært avhengig av turismen for å få utenlandsk valuta og for sysselsettingen," selv om dette fortsatt er en relativt beskjeden næring på øygruppen.

På Samoa skal EIB-midlene først og fremst brukes til å styrke innenlandsflytrafikken, som knytter sammen øygruppens to store og fem mindre øyer, til glede for både øyboere, næringsliv og turister. Investeringene skal gå til både bedre administrasjon og høyere sikkerhet på Samoas flyplasser, men det settes også av penger til å oppgradere øystatens ene internasjonale lufthavn ved hovedstaden Apia.

Også Samoa besøkes av rundt 100.000 turister årlig, og reiselivssektoren utgjør nå omlag en fjerdedel av øystatens BNP. Men industrien er fortsatt en større sektor og landbruket sysselsetter mange flere av Samoas rundt 200.000 innbyggere. Svært mange samoanere lever fortsatt i fattigdom.

EU gir i noe grad bistand til de mange stillehavsstatene som del av sitt samarbeidsprogram for Afrika, Karibia og Stillehavet (ACP-EU). Men de viktigste samarbeidspartnerne for stillehavsstatene, særlig når det gjelder bistand, er fortsatt Australia og New Zealand.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no