See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bonden Solveig Bratteng Rønning kan ikke leve med en timelønn på 109 kroner
© Norges Bondelag/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks

Norske bønder raser over timelønn på 109 kr

Leder for Norges Bondelag, Nils T. Bjørke

© Norges Bondelag/Kureren
Kureren, 8. mars 2013
- På budsjettkonferansen mandag starter regjeringspartiene dragkampen om hvordan midlene over neste års statsbudsjett skal fordeles. Men Norges Bondelag minner allerede om "fjorårets brudd i jordbruksforhandlingene" og raser over for lave inntekter.

"Vi håper at realitetene om bøndenes inntekt i forhold til arbeidsinnsats har sunket godt nok inn hos de styrende politikerne i år," sier i daglig leder for Norges Bondelag, Nils T. Bjørke, som tar med seg sinnet over fjorårets resultat inn i årets forhandlinger. I april legger Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag frem sine krav til jordbruksforhandlingene.

I 2011 vedtok de samme politikerne at den norske matproduksjonen skulle økes i takt med befolkningsveksten i årene fremover.

"Norske bønder er glade i jobbene sine, og klare til å jobbe for å nå Stortingets mål. Det kan likevel bli vanskelig om ikke inntektene til bonden økes. Vi forventer at måloppnåelsen i landbruksmeldinga om økt matproduksjon starter i vår," sier Bjørke.

Men Norges Bondelag hevder at "inntekt og arbeidsinnsats samsvarer dårlig." Og for å øke forståelsen for "hvor lite" bonden faktisk tjener på de timene han legger ned i matproduksjonen, viser Bjørke til et gårdsbruk i Rana i Nordland, som har dokumentert hverdagen til en ung melkebonde.

Like etter fullført utdannelse som siviløkonom valgte Solveig Bratteng Rønning (30) å ta over familiegården Sletten. "Men bondelivet var langt fra en idyll," hevder Bondelaget. For henne var det et verdivalg, men hun mener at hun "gikk inn i et yrke med lange arbeidsdager, lite ferie og dårlig betalt for de timene som blir lagt ned."

I fjor jobbet hun 3200 timer og tjente 350.000 kroner. Del vil si, 109.37 kroner per arbeidstime. Dette var, ifølge Bondelaget, langt fra det hun hadde forventet seg. Ifølge Bondelaget, er gjennomsnittslønna til norske lønnstakere er 470.000 kroner i året.

"Det største problemet er at økonomien ikke står i forhold til arbeidsinnsatsen. Du jobber veldig mye, og får veldig lite betalt for de timene du jobber. Timelønna er så lav at den regner du ikke når du er bonde," hevder Bratteng Rønning.

På oppdrag fra Budsjettnemnda for jordbruket samler Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) inn detaljerte regnskapstall og arbeidstidsregistreringer fra 850 norske gårdsbruk. Utvalget skal speile situasjonen i den norske landbruksnæringa, i følge Bondelaget.

"Gjennomsnittslønna til den norske lønnstakeren er 470.000 kroner. Tallene fra NILF fra 2011 viser at ingen av produksjonsformene i det norske landbruket kan konkurrere med lønnstakeren på inntekt," hevder Bondelaget.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) lå snittlønnen for alle ansatte i Norge på 453.000 kroner i 2011. Lavest årslønn hadde ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet med 321.100 kroner. Derimot hadde gårdbrukerne "en gjennomsnittlig bruttoinntekt på 511 000 kroner i 2011," ifølge SSB, men dette beløpet inkluderer inntekter fra andre næringsveier og kapitalinntekter.

Bønder i Sverige har, til sammenlikning, en gjennomsnittelig timelønn på 119 norske kroner, ifølge Statistiska Centralbyrån.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no