See also:China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fryktes i utlandet: Siv Jensen på FrPs valgvake i går kveld
© Youtube/Kureren
Verden | Innenriks

Utenlandsk presse: Fra undring til "sjokkvalg"

Den venstreorienterte tyske avisen TAZ mener Norge nå havner i den "moralske andredivisjonen"

© Faksimile/Kureren
Kureren, 10. september 2013
- Verdenspressen dekker den borgerlige valgseieren i Norge med undring. En mulig FrP-deltakelse i regjering får bredest dekning, med advarsler om uansvarlig økonomisk politikk. Alle nevner FrPs forbindelse med Breivik, noen med "sjokk" som i Italia.

Kureren skrev i forrige uke om "elefantene i det norske glasshuset" da vi oppsummerte den utenlandske pressens analyser om den norske valgkampen og advarslene mot at et parti som knyttes opp mot Breivik kunne komme i regjering. Det ble en av de mest leste artiklene om det norske valget overhodet i løpet av helgen.

Og ikke overraskende preger også de samme spørsmålene rapportene om valgresultatet i Norge i utlandet. Terrorangrepet den 22. juli preger fortsatt Norges-bildet utenlands, og i den internasjonale debatten om Breiviks ideologi ble også Fremskrittspartiets retorikk knyttet opp mot massemorderen. Derfor opptar en mulig FrP-deltakelse i regjeringen Solberg mediene og publikum utenlands.

Italia: "Sjokkvalg i Norge"
Det er den italienske pressen som i dag går lengst i å trekke linjene mellom Breivik og FrP. Storavisen Corriere della Sera titulerer Norges-rapporten sin "Sjokkvalg i Norge: Breivik-partiet mot regjeringsmakt". Avisen konsentrerer seg om historien og politikken til FrP og partiets angivelige forbindelser til massemorderen, som "trolig smiler over valgresultatene fra fengselet på Ila."

Den italienske avisen minner om at "partiet har utviklet en posisjon som er stadig mer anti-islamsk, som den famøse talen i 2009, der Jensen advarte mot den tiltagende islamiseringen. Et dystert tonefall som minner om manifestet til Breivik."

Men andre italienske aviser har et mer avslappet syn på det kommende regjeringsskiftet. La Stampa konstaterer i første rekke at Høyre-leder Erna Solberg nå har fått et folkelig mandat til å danne en ny regjering etter åtte rødgrønne år. Men også denne avisen påpeker at "for første gang i historien til dette rike, skandinaviske landet, vil det populistiske, anti-invandringspartiet FrP, der massemorderen Breivik var medlem, bli medlem av regjeringen."

Tyskland: Ned i den "moralske andredivisjonen"
Tysk presse er mest opptatt av at nordmennene "valgte bort" Stoltenberg, en av de få norske politikerne som har blitt lagt merke til i Tyskland. Også her fokuseres det på FrPs mulige regjeringsdeltakelse, og da kan Breivik ikke forbigås unevnt. Og i tyske aviser skaper også valget i Norge debatt, med svært mange engasjerte leserinnlegg.

De fleste tyske og østerrikske avisene gjengir en reportasje fra DPA, Tysklands totalt dominerende pressebyrå. Og derfor rapporterer et nesten samlet Medie-Tyskland om "det høyrepopulistiske FrP, som den senere massemorderen Breivik tilhørte i sin ungdom. Etter et enormt popularitetstap som følge av Breivik-angrepene, fikk partiet igjen mer støtte."

DPA forklarer FrPs relative suksess ved valget med at "høyrepopulistene krever begrensninger i innvandringen og har lovet velgerne høyere utbetalinger fra pensjonsfondet, som er finansiert gjennom oljeinntektene."

Toneangivende Süddeutsche Zeitung bruker også material fra DPA, men legger med en viss undring til at FrP klarte å oppnå 16 prosent av stemmene ved det norske valget. "Etter attentatene til Breivik trodde mange at FrP skulle forsvinne i et sort hull."

Også allmennkringkasteren ARD fremhever FrP som et mulig regj

Italienske Corriere della Sera om "Sjokkvalg i Norge: Breivik-partiet mot regjeringsmakt"

© Faksimile/Kureren
eringsparti i sin nyhetsdekning på tysk fjernsyn. I en nyhetssending i Tagesschau, det tyske "Dagsrevyen", i dag var det store spørsmålet om "høyrepopulistene" ville bli med i regjering. ARD-journalist Clas Oliver Richter rapporterer fra Oslo at "spørsmålet er om småpartiene vil komme høyrepopulistene i møte, særlig det lille kristelige partiet."

Den venstreorienterte avisen TAZ i Berlin er det mediet som uttrykker størst skuffelse over valgresultatet i Norge i dag. I en kronikk fra Skandinavia-korrespondenten Reinhard Wolff, med tittelen "Den moralske andredivisjon", beklages det at FrP nå anses som stuerent på den norske høyresiden. "Også akkurat Norge. Det som franske 'Front National' eller 'Dansk Folkeparti' ikke har klart, har det utlendingsfiendtlige 'Fremskrittspartiet' i Norge nå klart. Alt tyder på at de blir med i regjering," skriver Wolff.

Korrespondenten legger til FrP har "dempet sin tidvis rasistiske retorikk" etter 22. juli. "Dermed frykter ikke lenger partilederen til stadighet 'en islamsk flodbølge', men advarer mot 'snikislamiseringen'. Og nå overlater man til partimedlemmene på grassrotplan å henge ut utlendinger som 'parasitter' og 'neandertalere'," fortsetter han.

Andre tyske medier fokuserer også på at "den svært populære Jens Stoltenberg" tapte flertallet, og det blir uklart om Stoltenberg er populær i Tyskland eller i Norge. Der Spiegel minner om at Norge under Stoltenberg hadde "utviklet seg økonomisk positivt ... selv gjennom etterkrigstidens største finanskrise." Og Tim Krohn, Stockholm-korrespondent til ARD, setter Stoltenberg i kontrast til "en lite konkret" og "lite engasjerende" Erna Solberg.

Frankrike: FrP til makten to år etter 22. juli
I Frankrike er også FrPs trolige regjeringsdeltakelse det store temaet, og også her nevner så å si alle medier Breivik i samme setning som FrP. Det er særlig konservative Le Monde som setter det på spissen. Høyre følges "for første gang i historien i dette rike skandinaviske landet, av et populistisk anti-innvandringsparti, to år etter de blodige angrepene til Breivik." Avisen minner videre om at den borgerlige blokken er "svært heterogen" og forutser svært vanskelige regjeringsforhandlinger.

Det mer venstreorienterte Nouvel Observateur har liknende beskrivelser av FrP. Avisen oppsummerer hendelsene den 22. juli, og presenterer Stoltenberg som "nasjonens helt" etter angrepene. "Paradoksalt nok har mandagens valg åpnet maktens dører for FrP, der Breivik var medlem til 2006," skriver Le Nouvel Observateur.

Konservative Le Figaro fokuserer på hvor vanskelig det vil bli å integrere "det modererte høyreekstreme" FrP i en norsk koalisjonsregjering under Solberg, særlig hva angår innvandring og den økonomiske politikken. Siv Jensen "har lovet en stor nyfordeling av oljeinntektene for å finansiere blant annet eldreomsorgen," advarer avisen, som ser for seg Jensen som

Spanske El País mener at "høyreekstreme" FrP har nøkkelen til regjeringsdannelsen i Norge

© Faksimile/Kureren
kommende norsk finansminister.

Spania: "Høyreekstreme med nøkkelen til regjeringsmakt"
Spanias største avis El País titulerer valgdekningen med at "Det ekstreme høyre har nøkkelen til Norges fremtidige regjering". Dette skjer til tross for at FrP, ifølge El País, "er den store taperen ved det norske parlamentsvalget" og har tapt flest stemmer i forhold til forrige valg.

Den svært konservative avisen ABC, nærmest et partiorgan for det spanske regjeringspartiet PP, går enda hardere ut mot FrP, som det kaller "et ultranasjonalistisk og rasistisk høyreparti" og minner om at Breivik har vært medlem. En FrP-regjeringsdeltakelse vil bli "historisk i Skandinavia," skiver ABC, som minner om at det i Danmark tidligere har vært en regjering akseptert av Dansk folkeparti.

El Mundo, Spanias nest største avis, fokuserer på at de fire borgerlige partiene vil få det vanskelig med å komme frem til en regjeringsplattform. "I denne kvartetten er det Fremskrittspartiet som peker seg ut, det populistiske høyreekstreme partiet der Breivik en gang var medlem," påpeker også moderat konservative El Mundo.

I nabolandet Portugal får det norske valget mindre oppmerksomhet, og fokus går i mindre grad mot FrP. Den ledende avisen Expresso forklarer at Solberg vant valget med å "love å senke skattene, gå for privatisering for å få fart på økonomien og danne et slankere regjeringsapparat." Men Høyre-lederen "må komme til enighet med ultranasjonalistene fra det innvandringsfiendtlige FrP," legger Expresso til.

Polen: Siv Jensen som finansminister
I Polen er dagspressen mindre opptatt av forbindelsen til 22. juli, selv om også anerkjente Rzeczpospolita påpeker at FrP, "der Breivik var medlem" har klart å "gjenvinne tillitten til velgerne" etter at det hadde tapt velgere etter terrorangrepene.

Ifølge Rzeczpospolita er det klart at Erna Solberg blir Norges nye statsminister. Avisen refererer derimot til at det er "mange spekulasjoner om hvem som blir finansminister, den nest viktigste posisjonen i regjeringen. Ifølge meningsmålinger er det Siv Jensen som vil bli finansminister," skriver avisen, uten å angi spesifikke kilder. Avisen legger til at de borgerlige "har planer om fundamentale endringer i den økonomiske politikken" og nevner privatisering av Statoil, Telenor og Yara som eksempler.

Storbritannia: "Partiet til Breivik i regjering"
Den britiske pressen dekker det norske valget på svært forskjellig måte, og det er særlig de mange norske eller norskættede skribentene i Storbritannia som presenterer nøkterne artikler og analyser. Der er fokuset på Høyres valgseier, hvorfor nordmenn ønsket et skifte etter åtte rødgrønne år og beroligende ord om at FrP ikke vil få altfor stor innflytelse på norsk politikk.

Men mange medier går også tøffere til verks. Det svært innflytelsesrike britiske nyhetsbyrået Reuters, som siteres verden over, forklarer at økonomien var den viktigste grunnen til at Høyre vant valget. Men "den vanskeligste oppgaven for Solberg, som nå blir statsminister på tre

Britiske The Independent setter Breivik opp mot Siv Jensen

© Faksimile/Kureren
dje anløp, vil bli å temme anti-innvandrings- og anti-skattepartiet FrP."

"Selv om FrP har tonet ned retorikken sin, er det mange som ser på partiet som for radikalt til å sitte i regjering, og i fortiden hadde det Breivik blant sine medlemmer," skriver Reuters. Det britiske nyhetsbyrået legger til at Solberg kan bli "tvunget til å gi etter på budsjettbruken, skatter og kanskje til og med gi en symbolsk gest i forhold til innvandring."

Avisen The Independent, generelt anerkjent som seriøs, går lengst i å rope varsku om FrPs mulige regjeringsdeltakelse. Tittelen "Anti-innvandringsparti med bånd til massemorderen Breivik vil bli medlem i regjering under Erna Solberg" oppsummerer tonen i artikkelen. The Independent påpeker, som mange andre medier, at oppslutningen om FrP stupte etter 22. juli og at Jensen deretter har "tonet ned den radikale anti-islamske retorikken sin."

Ifølge avisen har FrP "utnyttet kritikken" mot Stoltenbergs regjering i etterhånd av 22. juli til sin fordel.

USA: "Mot større oljepengebruk"
Nyhetsbyrået AP er den desidert viktigste kilden for de fleste amerikanske aviser som omtaler valget i Norge. AP noterer at "dette var det første parlamentsvalget etter at Breivik, som var medlem i FrP før han mistet troen på demokratiet, drepte 77 mennesker i 2011, og 33 overlevende fra massakren søkte velgerne om tillit." Utover dette går AP ikke i større grad inn på 22. juli.

Nyhetsbyrået fremhever at Høyre nå må søke å danne en koalisjonsregjering med "anti-innvandringspartiet FrP" og sentrumspartiene. Stoltenberg blir fremhevet og rost for sin "rolige hånd" etter terrorangrepene, men AP mener at statsministeren mistet mye støtte etter at 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt frem i fjor.

Ellers er det mest fokus på de mulige økonomiske konsekvensene av valget i Norge. Financial Times fremhever for eksempel at Høyre nå kan komme til å splitte opp Oljefondet "samt å bruke pengene på langtidsinvesteringer og på skatteletter. Mange statseide selskaper kan bli privatisert." Avisen advarer mot at FrP, "kjent for sitt heftige syn på innvandring og for at Breivik var medlem," vil bruke mer oljepenger, blant annet til veibygging.

Dette advarer også den amerikanske kringkasteren CNBC om, som hevder at "Norge risikerer hollandsk syke" etter den borgerlige valgseieren. "Hollandsk syke" refererer til problemer som inflasjon og svekket konkurranseevne ved for stort og raskt forbruk av inntekter fra naturressurser. Og ifølge CNBC ligger Norge nå an til å øke bruken av oljepenger. De borgerlige skal både kutte skattene og bygge ut infrastrukturen, oppsummerer CNBC.

Økonomiske analytikere sier til det amerikanske mediet at den politikken som de borgerlige har annonsert vil styrke kroneverdien og øke det allerede høye lønnsnivået i Norge. CNBC forutser at Norge med en borgerlig regjering "neppe vil bevege seg mot en langfristig bærekraftig vekstmodell. Snarere tvert imot."

Alt i alt mottas dermed nyheten om et norsk regjeringsskifte med skepsis og undring. Og dersom FrP virkelig blir med i den nye regjeringen, vil Norge raskt få et omdømmeproblem i utlandet, slik holdningene i internasjonal presse tyder på.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no