See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hvor ble det av Breivik i valgkampen? Siv Jensen og Jens Stoltenberg da 22. juli-rapporten ble lagt frem i august 2012
© Stortinget/Kureren
Innenriks

Valget sett utenfra: Hvorfor nevnes ikke Breivik?

Erna Solberg: Kåres som Norges neste statsminister av utenlandsk presse

© Høyre/Kureren
Kureren, 6. september 2013
- Vi vil ikke snakke om det i Norge. Men i utlandet er 22. juli det store temaet som drøftes i forbindelse med det norske valget og mulige regjeringskonstellasjoner etter valget. Utenlandske medier spør seg hvorfor Stoltenberg ligger an til å bli valgt bort, på tross av 22. juli og god økonomi.

Det står en elefant ved navn Breivik i vårt norske valgkampglasshus, og den rører seg ikke. Vi vil ikke se den. Men de som ser på glasshuset vårt utenfra, de ser bare elefanten.

Verdenspressen følger valget i Norge. Og verdens mediebrukere forbinder Norge med terroren den 22. juli 2011, samt den svært verdige håndteringen av terroren fra kongehus, regjering og folk. Og siden det var et politisk attentat fra den ekstreme høyresiden som rammet Norge for noe over to år siden, spør verden seg hvordan Breivik påvirker valget i Norge.

Det svaret alle forventer er at norske velgere vil støtte opp om ofrene for attentatet, sosialdemokratene, og straffe den ytre høyresiden. Vi vil belønne statsminister Jens Stoltenberg for hvordan han taklet hendelsen den 22. juli. Og de som vet noe mer om Norge, vet at økonomien vår går så det suser, at vi "ikke" har arbeidsledighet og at Norge er et av verdens beste land å bo i. Ergo, vi vil beholde regjeringen vår.

Men så er det ikke slik det ligger an, ifølge enstemmige norske meningsmålinger. Oslo-korrespondentene strever nå med å forklare lesere, lyttere og tittere verden over hvorfor Stoltenberg ser ut til å tape, hvorfor Breivik ikke er tema i den norske valgkampen, og særlig hvorfor FrP ser ut til å komme i regjering.

Oslo-korrespondent Gísli Kristjánsson fra den islandske statskringkasteren RUV på Island er en av dem som dekker valget i Norge grundig. Til Nyhetslunsj på NRK-radio i dag forklarer Kristjánsson: "Alle spør meg: Hvilken betydning har terroren for to år siden for utfallet av valget i Norge? Da må man si at ingen nevner Breivik. Det er nærmest som et tabu."

Islendingen bekrefter det vi har observert over lang tid i utenlandsk presse. Det overrasker at terroren og håndteringen av den ikke blir tatt opp som tema, men faktisk havner helt i bakgrunnen. Kristjánsson understreker også at han stadig blir spurt om den norske økonomien. Hvorfor vil folk ha en ny regjering når økonomien går så bra?

Og ser man på hva internasjonal presse skriver og sier, har Kristjánsson helt rett i sin analyse. Bildet er det samme i hele Europa, men også utenfor kontinentet. Det overrasker stort at FrP kan komme i regjering to år etter 22. juli, og verdenspressen trekker jevnt over en forbindelse mellom Breivik og dette partiet.

Frankrike
Det anerkjente og svært ofte gjengitte franske nyhetsbyrået AFP undrer seg i en analyse av det norske valget i dag hvordan valgvinden blåser "i det første stortingsvalget etter massakren 22. juli 2011." AFP viser til meningsmålinger som gir seieren til Høyre og "setter premissene for en koalisjon med Fremskrittspartiet, som en gang hadde Breivik som medlem."

Siv Jensens parti omtales som populistisk og innvandringsfiendtlig. Siden 22. juli hadde FrP "tonet ned retorikken om 'snikislamisering', men likevel fortsetter det å være en forkjemper for en svært restriktiv innvandringspolitikk," bemerker AFP.

Franske La Tribune går enda lengre i en artikkel publisert på tirsdag. Finansavisen forklarer at KrF og Venstre er skeptiske til å samarbeide med FrP i regjering "på grunn av FrPs anti-innvandr

Konservative Le Monde er kritisk til at "pinlige" FrP kommer i regjering

© Kureren/Faksimile
ingsholdninger og dets forbindelser til Anders Breivik."

Samme dag spurte seriøse og konservative Le Monde om "hva man skal gjøre med det pinlige høyrepopulistiske Fremskrittspartiet" etter valget i Norge. "Faktum er at Anders Behring Breivik ... var FrP-medlem i et tiår før han vendte dem ryggen, noe som ikke hjelper på partiets image." Le Mondes utsendte i Oslo, Olivier Truc, konkluderer med at "de store visjonene etter angrepet" nå er "glemt" i Norge, og spørsmål som veibygging og helsekøer har tatt over agendaen.

Italia
Det italienske nyhetsbyrået Asca skriver at Erna Solberg ligger an til å lykkes "til å danne en regjering med Fremskrittspartiet, anti-innvandringsbevegelsen der Breivik hørte hjemme." Asca-artikkelen gjengis i dag av et større antall italienske aviser.

Polen
Flere polske medier spør seg også om hvorfor Utøya synes å ha hatt så liten effekt på norsk politikk.

Polityka, for eksempel, minner om at AUF kort tid etter terrorangrepet økte sitt medlemstall med 40 prosent, men nå ligger Stoltenberg an til å tape valget. "Høyre vil vinne valget og kan komme til å danne en koalisjon med FrP. Og det var dette partiets medlemmer som ga Norge et sterkt innvandringsfiendtlig språk. FrP-ledere krevde nylig at romfolket skulle kastes ut av landet," skriver Polityka.

Spania
I Spania advarer landets nest største pressebyrå Europa Press i en lang reportasje fra Norge mot at "konservative Erna Solberg kan bli Norges neste statsminister med støtte fra det ekstreme høyre." Europa Press minner om at Breivik var FrP-medlem, og påpeker at partiet etter Utøya-massakren "har prøvd å bedre omdømmet sitt." Likevel, bemerker pressebyrået, har FrP "svært radikale holdninger i spørsmål om innvandring og offentlig pengebruk."

Den spanske mediedekningen av valget i Norge har i stor grad fokusert på hvordan nordmenn kan finne på å være misfornøyde med Stoltenberg-regjeringen når økonomien går såpass godt og statsministeren gjorde en såpass god figur etter 22. juli-attentatet. Aviser som El País og El Mundo er mer forsiktige i språkbruken nå enn ved dekningen av lokalvalget i 2011, da sistnevnte jevnlig titulerte FrP som "Breivik-partiet".

Sveits
I land som Sveits er dette annerledes. Det kan man fortsatt i dag finne omtale av "Breivik-partiet", for eksempel i en dagsfersk artikkel i den liberale avisen Der Landbote, som advarer mot de norske "høyrepopulistene". Ifølge Der Landbote har FrP-leder Siv Jensen "utvasket det rasistiske imaget til partiet sitt etter Breivik-attentatene."

Den sveitsiske avisen undrer seg over at "faktumet at akkurat Breiviks tidligere parti kan komme i regjering to år etter massakren knapt blir oppfattet som problematisk i Norge."

Østerrike
I Østerrike observerer Der Standard at "nordmennene har gjort seg ferdig med temaet Breivik," og derfor "kan velgerne bringe høyrepopulistene inn i regjering." Avisen påpeker, som så mange andre, forbindelsen mellom Breivik og FrP, og tolker partiet som "innvandrerfiendtlig".

Der Standard spør seg først og fremst hvordan flertallet i Norge kan være misfornøyd m

Finansnyhetsbyrået Bloomberg har skrevet flere kritiske artikler om valget i Norge

© Kureren/Faksimile
ed den sittende regjeringen. Konklusjonen er at det går oss for godt i Norge. "Landet er så lykkelig at det kjeder seg," konkluderer den østerrikske avisen.

Tyskland
I Tyskland vet man at man ikke skal trekke nazikortet i tide og utide, og mediene holder seg tilbake med Breivik-sammenlikninger. Men likevel stiller de fleste tyske mediene som dekker valget i Norge seg uforstående til utsiktene til et regjeringsskifte. Særlig i Tyskland har Stoltenberg gjort et uutslettelig inntrykk i sin håndtering av 22. juli. Ordene fra Oslo har brent seg fast hos mange tyskere, og de kom opp igjen i beundring da Stoltenberg gjorde sitt taxistunt.

Badische Zeitung i Sørvest-Tyskland bringer det på spissen: "Utakk er verdens lønn," skriver avisen med henblikk til norske velgere.

Avisen lister opp suksesstallene fra den norske økonomien og Stoltenbergs reaksjon etter 22. juli. Avisen forklarer den aktuelle forvaltningen av oljeinntektene og at FrP ønsker å bruke mer oljepenger: "Det er en verden på hodet: Ellers i verden anklages sosialdemokratene for å ha på seg spanderbuksene, mens de borgerlige går for å være gniere," bemerker Badische Zeitung.

Den engelskspråklige pressen
Men de tøffeste kommentarene kommer fra den engelsktalende pressen, som merkelig nok ikke er blitt videreformidlet i norske aviser.

Det amerikanske nyhetsbåret Bloomberg, som gjengis i store deler av verdens finansaviser, titulerte i august at "det falmende Breivik-tabuet hjelper Norges Fremskrittsparti, som han foretrakk". Ifølge Bloomberg har norske velgere nå "sluttet å assosiere partiet med landets verste massakre etter krigen." Nyhetsbyrået trekker linjen mellom FrPs advarsler mot "snikislamiseringen" og Breiviks manifest om "islamiseringen av Europa".

Et utall engelskspråklige aviser understreker at Fremskrittspartiet er Breiviks gamle parti og trekker mer eller mindre sterke sammenhenger mellom de to. Dette inkluderer britiske The Independent, The Time, The Telegraph og The Scotsman, samt amerikanske The Time, Foreign Policy, Global Post og Financial Times.

Og også i den angloamerikanske pressen spør man seg om hvorfor nordmenn vil bytte ut Stoltenberg-regjeringen med en uviss koalisjon mellom Høyre og FrP.

Selv det konservative finanspressebyrået Bloomberg fokuserer denne uken på at "Norges oljerikdommer står åpne for oppkjøp når antiskattepartiet kommer til makten." Bloomberg advarer om en svært uansvarlig finanspolitikk fra Norges fremtidige regjering. Samtidig roser den måteholdet i dagens økonomiske politikk.

Grunntonen er den samme verden over: En undring over at nordmenn er misnøyde, påpekninger om at Breivik er tabuisert i valgkampen, og advarsler mot FrP i en kommende regjering. Dette er elefantene i det norske glasshuset.


Les også hvordan norske Miljøpartiet de grønne (MDG) oppfattes av sine europeiske søsterpartier. Kureren.no har snakket med miljøpartiene på kontinentet, og funnet ut at norske MDG har det mest radikale programmet av alle. Les mer her: "Miljøpartiet får lite støtte fra europeiske søsterpartier".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no