See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Størst og fornnøyd med det: Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg på valgkampturné
© Arbeiderpartiet/Kureren
Innenriks

Høyre stuper, Stoltenberg øyner håp

Skuffet: Høyre-leder Erna Solberg

© Høyre/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- Høyre noterer en sterk tilbakegang på NRKs nye partimåling. Partiet går tilbake med hele 5 prosentpoeng på kun én uke, og dermed er Arbeiderpartiet igjen landets klart største parti. Statsminister Jens Stoltenberg gjentar at dette viser at valget fortsatt kan vinnes.

Høyre gjør sin dårligste måling siden mai i fjor. Tilbakegangen er massiv. På kun én uke har Erna Solbergs parti gått ned fra en velgertilslutning på 31,1 prosent til 26,2 prosent. Det er et fall på 4,9 prosentpoeng i løpet av kun syv dager.

Høyre-lederen sa i ettermiddag at partiet lenge hadde ventet en viss nedgang på meningsmålingene etter å ha notert rekordtall i lang tid. "Vi har vært fullmobilisert," sier Solberg til NRK, og viser til at alle Høyres potensielle velgere hadde bestemt seg for lenge siden. I og med valgkampoppstarten lykkes nå også andre partier med å mobilisere sine potensielle velgere som hittil har sittet på gjerdet, forklarer Solberg.

Forklaringen, som søker å avdramatisere det overraskende store fallet på målingene, er til dels plausibel. NRKs partimåling, utført av Norstat, indikerer at Høyre ikke mister betydelige velgermasser. Det er heller de andre partiene som vinner nye, hittil ubestemte velgere.

Likevel er det flere enkeltsaker som kan ha påvirket Høyres markante tilbakegang. Fra kun å kritisere regjeringens politikk, har Høyre-lederen i de siste ukene vært tvunget til å forklare sine egne politiske veivalg. Solberg har hatt forklaringsproblemer i saker som formueskatt, skattelettelser, høyere egenandeler for helsetjenester og økt bruk av private skoler og helsetjenester.

Dessuten har det blitt klarere at alternativet til de rødgrønne er en blåblå regjering av Høyre og Fremskrittspartiet, noe svært mange velgere har et problem med.

Arbeiderpartiet jubler
Arbeiderpartiet har kun en svært beskjeden fremgang på NRK-målingen, på 0,2 prosentpoeng. Men med Høyres markante tilbakegang er Arbeiderpartiet igjen landets klart største parti. Mens Høyre nå samler 26,2 prosent av velgerne bak seg, ligger Arbeiderpartiet på 29,1 prosent.

Denne trenden har også vist seg på målinger fra TNS Gallup, der Arbeiderpartiet også har gjenerobret tronen som landets største parti. Også her må Høyre notere en tilbakegang.

Statsminister Jens Stoltenberg, som er på valgkamparrangementer i Narvik og Bodø i dag, jubler over at han igjen leder landets største parti, selv om Arbeiderpartiets egen fremgang er beskjeden. "Det er et uttrykk for at noe er i ferd med å skje ... og at det er fullt mulig for oss å vinne valget," sier statsministeren til NRK.

Også AUF-leder Eskil Pedersen er begeistret over det overraskende trendskiftet. "Wow, Høyre i fritt fall på NRKs måling i dag. Ned nesten 5 prosent. Arbeiderpartiet frem og klart største parti. Noe skjer!" skriver AUF-lederen på Twitter.

Målingen er utført fra 20. til 22. august, det vil si etter at Stoltenberg gjorde en svært god figur på NRKs partilederutspørring i Arendal, og

AUF-leder Eskil Pedersen jubler: "Wow!"

© Arbeiderpartiet/Kureren
der Høyre-lederen hadde store problemer med å forsvare den planlagte fjerningen av formueskatten. Men målingen er også gjort før gårsdagens debatt i Tromsø, der helseminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet var tydelig på defensiven mot en klar og tydelig Siv Jensen (FrP).

Mer åpent om regjeringsflertall
Fremskrittspartiet går noe frem på dagens måling, med 1,1 prosentpoeng til 18,9 prosent. Men til sammen går det blåblå regjeringsalternativet markant tilbake. Høyre og FrP har nå til sammen 45,1 prosents oppslutning, noe som ville tilsvare rundt halvparten av stortingsrepresentantene dersom dette var valgresultatet. Stemmegivningen i de forskjellige fylkene og antall partier som kommer over sperregrensen bestemmer om dette gir de to partiene rent flertall.

På denne målingen ligger Senterpartiet (5,4 prosent, frem 1,7), Miljøpartiet de grønne (47, prosent, frem 1,1) og Venstre (4,2 prosent, frem 0,1) alle like over sperregrensen. SV (3,9 prosent, frem 1,4) ligger like under. Avstanden til sperregrensen på 4,0 prosent er innenfor feilmarginen for alle disse fire partiene, slik at det er umulig å si om disse kan nyte godt av utjevningsmandater eller ikke.

Dermed er størrelsen å stortingsgruppene til alle partiene, og dermed mulige regjeringssamarbeid, umulig å forutsi, basert på dagens måling fra Norstat.

Men det store fallet for Høyre, samt en større mulighet for Senterpartiet, MDG, Venstre og SV til å komme over sperregrensen, gjør det mer sannsynlig at det ikke blir et rent flertall for Høyre og FrP etter høstens valg. Særlig dersom dette er begynnelsen på en trend.

En såkalt "blågrønn" konstellasjon av Høyre, KrF og Venstre er fortsatt den minst sannsynlige. Til sammen har de tre partiene en velgeroppslutning på 36,7 prosent. En regjering med statsminister Solberg må, med dagens tall, trolig basere seg på støtte av alle de fire borgerlige partiene, som til sammen får en oppslutning på 55,6 prosent. Men de fire partiene har ikke klart å enes om en felles regjeringsplattform.

Heller ikke en rødgrønn regjeringskonstellasjon har det beste utgangspunktet ut fra dagens måling. Til sammen har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV (som fortsatt må kjempe seg over sperregrensen) en oppslutning på beskjedne 38,4 prosent, som er noe mer enn det "blågrønne" alternativet.

Men det viktigste for de tre rødgrønnne partiene er at de synes å ha klart å snu trenden, og at det er en reell sjanse for at både Senterpartiet og SV kan komme over sperregrensen.

Les også om forrige ukes måling, der SV og Senterpartiet lå under sperregrensen, i denne artikkelen: "Måling: Blåblått flertall styrkes tross AP-fremgang".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no