See also:
» 07.11.2013 - "Saudi-Arabia har atombomber på lager i Pakistan"
» 10.10.2013 - Malala Yousafzai får Sakharov-prisen 2013
» 13.05.2013 - Sharif vil snu pakistansk politikk på hodet
» 10.05.2013 - Spenning og frykt dagen før valget i Pakistan
» 03.05.2013 - Pakistan rystes av flere politiske drap
» 17.04.2013 - Pakistan: Musharraf får ikke stille til valg
» 16.04.2013 - Flere drept etter kraftig jordskjelv i Iran
» 24.03.2013 - Musharraf tilbake i Pakistan som presidentkandidat











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon mot dødsstraff i Pakistan i 2010
© Amnesty International/Kureren
Politikk | Samfunn - Pakistan

Pakistan gjeninnfører dødsstraffen

Pakistans statsminister Nawaz Sharif

© US Goverment/Kureren
Kureren, 5. juli 2013
- Regjeringen i Pakistan har annonsert at den vil gjeninnføre fullbyrdelsen av dødsstraffer i landet. Innenriksministeren sier rundt 400 innsatte vil kunne henrettes, men menneskerettsgrupper hevder at over 8.000 fanger har en dødsdom hengende over seg.

Regjeringen til statsminister Nawaz Sharif har gitt etter for det som oppfattes som et folkekrav i større deler av Pakistan. Talsmannen til innenriksministeren annonserer at moratoriet på statlige henrettelser som ble innført i 2008 nå er opphevet, og at pakistanske fengsler igjen kan begynne å fullbyrde dødsdommene til et begrenset antall innsatte.

Enhver fullbyrdelse av en dødsdom må imidlertid først godkjennes av landets president, Asif Ali Zardari, som må underskrive hver enkelt henrettelsesordre.

Pakistan opphevet aldri dødsstraffen i seg selv, men regjeringen vedtok i 2008 at det ikke skulle fullbyrdes flere henrettelser. Dette ble den gang tolket som et første skritt på veien til en fullstendig avskaffelse av dødsstraffen i landet, slik mange andre stater har gjort det før Pakistan.

Men samtidig har altså landets domstoler fortsatt å dømme hundrevis av mennesker til døden, og antall slike dommer er faktisk økende etter hvert som Pakistan har opplevd større indre uro, politisk vold og terroristangrep. Samtidig har også svært grov kriminalitet økt i omfang i storbyer som Karachi, og flere og flere pakistanere har krevd at dødsdommene igjen må fullbyrdes for de verste kriminelle og dømte terrorister. Det har også vært flere demonstrasjonstog til støtte for gjeninnføringen av henrettelser.

Ifølge talsmannen til innenriksministeren, er det nå rundt 400 domfelte personer som risikerer å henrettes i nærmeste fremtid. Talsmannen refererte til dette tallet som antall domfelte med en dødsdom som sitter i pakistanske fengsler totalt.

Men ifølge menneskerettsgruppen Amnesty International, er tallene fra innenriksministeriet i Islamabad fullstendig feil. Gruppen hevder å ha dokumentasjon på at over 8.000 mennesker i pakistanske fengsler lever med en dødsdom. De aller fleste av disse 8.000 "har vært gjennom alle appellmuligheter og står derfor i fare for å bli henrettet," hevder Amnesty.

"Alene det store antallet mennesker som står i fare, får regjeringens beslutning om å gå tilbake til utføring av henrettelser til å virke enda mer forferdelig," kommenterer Polly Truscott fra Amnesty Internationals Asia-kontor. Hun kaller regjeringens beslutning "et sjokkerende og tilbakeskuende skritt."

I 2008, derimot, var Amnesty og andre menneskerettsgrupper fulle av lovord og ros da den daværende presidenten underskrev et dekret som midlertidig stoppet utføringen av alle dødsdommer i landet. Men moratoriet utløp i forrige uke, den 30. juni, og nå bekrefter altså regjeringen Sharif at den ikke akter å forlenge det gitt den alvorlige situasjonen i landet.

Men ifølge Amnesty, som viser til to store FN-rapporter, er det ingen sammenheng mellom eksistensen av dødsstraff og en effektiv kriminalitetsbekjempelse. Livstidsfengselsdommer kan tvert imot ofte virke minst like avskrekkende som en dødsdom.

"På et tidspunkt der det pakistanske rettssystemet sliter med å håndtere kriminaliteten, kan det synes så altfor lett for myndighetene å oppfatte dødsstraffen som en rask løsning på situasjonen. Men dødsstraffen er ikke svaret på problemene for rettsvesenet i Pakistan," påpeker Truscott. "Det vil ikke ha noen innflytelse på kriminaliteten eller den politiske volden å gjeninnføre henrettelser, men heller forlenge voldsspiralen yterligere," legger hun til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no