See also:
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 06.09.2013 - EU bekrefter at Hellas trenger en tredje redningspakke
» 29.08.2013 - Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"
» 21.06.2013 - Ny regjeringskrise i Hellas
» 29.04.2013 - Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatte
» 23.04.2013 - Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon av fagorganiserte i sentrum av Aten i dag
© OLME/Kureren
Økonomi | Politikk - Hellas

Streik mot streikeforbud i Hellas

Fra dagens demonstrasjon i Aten

© OLME/Kureren
Kureren, 14. mai 2013
- Greske statsansatte streiket i dag igjen for å protestere mot regjeringens press mot fagbevegelsen. Regjeringen truer med å avskjedige og til å med arrestere lærere for å planlegge en streik som faller sammen med avgangseksamen.

Den greske samlingsregjeringen, ledet av den konservative Antonis Samaras, annonserte på mandag at den for tredje gang i år vil bruke "krisevirkemidler" mot de fagorganiserte. Nødreglene tillater regjeringen å gi ordre om å arrestere arbeiderne på bakgrunn av sivil ulydighet. Rundt 88.000 lærere i videregående skoler risikerer nå varetekt og mulig oppsigelse dersom de ikke er på jobb fra og med onsdag, når ordren trer i kraft.

Offentlige tjenestemenn holdt i dag tidlig en sympatidemonstrasjon ved hovedinngangen til Universitetet i Aten, etter at lærere allerede i går arrangerte en stor demonstrasjon i sentrum av byen. Den største fagforeningen i Hellas, ADEDY, samlet krefter sammen med andre fagforeninger som GSEE, for å organisere støttestreiken og protesttoget.

GSEEs generalsekretær Nikos Kioutsoukis har beskrevet regjeringens beslutning om å "kriminalisere" lærerstreiken og arbeidstakernes rett til å demonstrere som "uakseptabel".

Ifølge den greske avisen 'Ekathimerini', er den opprinnelige årsaken til mobiliseringen av lærerne en forlengelse av arbeidstiden på to timer i uken uten kompensasjon, samt omplasseringen av 4.000 lærere til avsidesliggende områder i Hellas der det er mangel på fagkrefter.

Ifølge lærernes fagforening OLME, vil også sparetiltakene påvirke 10.000 midlertidig ansatte, som vil bli sagt opp når kontrakten deres utløper. Lærerne svarte med å annonsere en streik senere denne uken, midt i perioden for avgangseksamener for dem som senere skal søke en universitetsutdannelse.

Kunnskapsdepartementet i Aten har i dag imidlertid rapportert at det har lykkes i å overbevise regjeringen om å gjøre om på dekretet om obligatoriske omplasseringer av de 4000 lærerne, i hvert fall foreløpig. Regjeringen har lovet at de skal ta en runde til for å vurdere dette tiltaket.

Fagforeningen OLME - som representerer lærerne i videregående skoler og universiteter - har hatt likevel fått relativt lite støtte fra andre fagorganiserte i Hellas. ADEDY viste solidaritet med OLME ved å organisere en støttestreik og protestmarsj i dag. Men ADEDY nekter å støtte lærernes planlagte og upopulære streik fordi "vi ikke vil skape uroligheter for studentene som nå er midt i eksamensperioden for å få adgang til universitetene."

OLME har også bedt regjeringen om å "fryse" beslutningen om å bruke "krisevirkemidlene" for å forby streiken. Men denne forespørselen ble i dag avvist.

"Krisevirkemidlene" er del av de upopulære tiltakene for å bekjempe den økonomiske krisen i Hellas, og er et svar på den store streikebølgen landet har opplevd. Fagbevegelsen ser på dem som en begrensing av grekernes demokratiske rettigheter.

Krisen går videre
Hellas har opplevd en sammenhengende økonomisk tilbakegang i over fem år, og mottar internasjonal finanshjelp på tredje året. Pengefondet og Eurostat regner med at den greske økonomien også vil krympe med rundt 4,5 prosent i 2013 og at landet dermed fortsatt vil trenge hjelp utenfra. Dermed går sparetiltakene videre.

Helt siden krisen brøt ut, har greske myndigheter måttet kutte drastisk ned på lønnsnivået og velferdstilbudet, samtidig som skatte- og avgiftstrykket er øket sterkt. Med mindre inntekter og større utgifter for folk flest har innenlandsmarkedet derfor kollapset i Hellas, noe som har ført til at mange bedrifter har gått konkurs eller har måttet si opp store deler av arbeidsstyrken. Dermed har også arbeidsledigheten eksplodert.

For de fleste av dem som fortsatt har jobb, er både lønningene og arbeidsvilkårene blitt dårligere i de siste årene. Regjeringen i Aten har i det siste året gått hardere og hardere ut mot både streiker og demonstrasjoner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no