See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 03.12.2013 - Mulig svorsk jernbanesamarbeid på strekningen Oslo-Göteborg
» 15.10.2013 - Vill-vest-tilstander i gruveindustrien i Sverige
» 20.09.2013 - Norsk besøksboom ved svenskekysten
» 19.09.2013 - Sverige får nye skattkutt på 15 milliarder
» 21.08.2013 - Saab kan starte opp igjen i høst
» 09.04.2013 - Svenskene bygger om Vasamuseet etter rekordbesøk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Illustrasjonsbilde: Restaurantkjøkken
© Gnangarra/GNU/Kureren
Reise | Økonomi - Sverige

Momskutt ga boom for svensk restaurantbransje

Kureren, 4. april 2013 - Svenskenes momskutt på restaurantmat vekker allerede interesse i Danmark. Tiltaket, som ble innført for et år siden, har gitt en markant omsetningsøkning for svenske restauranter, noe som allerede har ført til økt sysselsetting.

Blant de få markante kulturforskjeller mellom Sverige og Norge er at den typiske yrkesaktive svensken går ut og spiser varm lunsj hver dag. Dermed er også utbudet av restauranter større og det generelle prisnivået lavere.

Og i begynnelsen av 2012, ble restaurantprisene enda lavere i Sverige. Da ble momssatsen for restaurantbransjen satt med fra 25 til 12 prosent. Riktignok ble mye av denne innsparingen spist opp av høyere lønninger og høyere priser på råvarer, men i snitt har prisutviklingen i bransjen ligget godt under andre næringer det siste året, ifølge nye tall fra Statistiska centralbyrån.

Tallene avslører også at momskuttet i fjor har gitt en enestående vekst i serveringsbransjen i en ellers treg økonomisk utvikling i Sverige. I løpet av fjoråret økte omsetningen for svenske restauranter med 4,8 prosent, som er den sterkeste veksten på et tiår. Aller best har det gått for kafeer og konditorier, der omsetningsøkningen har vært på hele 10,8 prosent.

Det viktigste er kanskje den store betydningen dette har hatt for sysselsettingen. Ifølge Statistiska centralbyrån har momsreformen allerede skapt rundt 6.000 nye arbeidsplasser i restaurantnæringen. Og den har trolig også bidratt til at flere tusen arbeidsplasser ikke har gått tapt: Antall hoteller og restauranter som gikk konkurs i 2012 var 4 prosent lavere enn året før.

Ifølge undersøkelsen fra statistikerne, har nemlig bransjen i første omgang brukt momssenkningen til å sysselsette flere fremfor å senke prisene. Men prisene har heller ikke steget, som i andre bransjer.

Svenske restauranteiere er nå i 2013 forventningsfulle om at den positive trenden vil fortsette også i år. Over 60 prosent sier at de tror at inneværende år blir like bra eller bedre enn neste år både for egen virksomhet og bransjen som helhet.

Også for Sverige som reisemål er momsnedsettelsen en positiv utvikling. Sverige er, som resten av Norden, allerede et høykostland for besøkende. Ifølge EuroStat, var det generelle prisnivået i Sverige i 2011 28 prosent over EU-normalen, mens prisene for hoteller og restauranter i Sverige lå hele 47 prosent over gjennomsnittet i EU. I begge tilfeller var det kun Danmark som var dyrere i hele EU.

Tallene fra EuroStat for 2012 er fortsatt ikke ferdige, men de vil trolig, gitt prisøkningen i resten av Europa, korte noe ned på den relative plasseringen for Sverige som reisemål.

Forøvrig er det Norge som ifølge EuroStat har Europas aller høyeste prisnivå på hoteller og restauranter. Prisene her til lands ligger 84 prosent over EU-gjennomsnittet, som plasserer oss langt foran Sveits, Danmark og Sverige på de neste plassene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no