See also:
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 10.01.2014 - Antall norske flypassasjerer doblet seg på 20 år
» 04.12.2013 - Reisetrend: Nordmenn er blitt "gjerrige og snobbete" på ferie
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 26.11.2013 - Miljøpartiets budsjett: 4800 kr ekstra for familietur til Syden
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 30.10.2013 - Rjukan frem fra tåken, også internasjonalt











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det tyske cruiseskipet 'Aida' i det norske fjordlandskapet
© AIDA Cruises/Kureren
Reise | Økonomi - Innenriks

"Ikke lønnsomt med cruiseturister i Norge"

Professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen

© UiB/Kureren
Kureren, 20. mars 2013
- En turiststudie fra Universitetet i Bergen viser at det stadig økende antall cruiseanløp på Vestlandet er lite å satse på. Ingen annen gruppe reisende legger igjen mindre penger enn cruiseturistene, selv når boutgiftene ikke regnes med.

Det blir stadig flere cruiseanløp på Vestlandet, samtidig som det totale antallet besøkende til landsdelen har sunket. Men det økende antallet cruiseturister betyr lite for økonomien til havnebyene, ifølge professor Svein Larsen ved Institutt for samfunnspsykologi.

"Campingturister legger fra seg dobbelt så mye som cruiseturistene, og da regnes ikke campingutgiften med," sier Larsen.

Larsen har, som en av de første, studert hvor mye penger cruiseturister legger igjen på land. I løpet av de tre siste somrene har han intervjuet i overkant av 8000 turister, hvorav 1300 var cruisepassasjerer. "Resultatet er entydig. Cruiseturistene bruker minst penger av alle typer turister," sier Larsen.

Studien viser at cruiseturister bruker i gjennomsnitt rundt 300 kroner dagen på land. Mellom 20 til 40 prosent går aldri i land. Halvparten av dem som går i land bruker under 250 kroner.

Til forskjell bruker camping- og vandrehjemsturister det dobbelte. Vanlige familieturister som bor på hotell bruker mest, med rundt 1000 kroner per dag i gjennomsnitt. Dette er i tillegg til hva de betaler for hotellovernattingen.

Larsen tror at den lave pengebruken blant passasjerene til dels skyldes lave cruisepriser med all inclusive. Et seksdagers cruise koster i noen tilfeller ikke mer enn 220 euro. Samme reise og opplevelser som man får med et cruise koster gjerne det mangedobbelte med fly og individuelt opplegg.

"Cruise er den nye masseturismen. Turistene går mette i land og får kjøpt alt de trenger om bord," sier Larsen. "I tillegg er cruiseselskapene nødt til å tjene penger. De slipper ikke turistene på land i mer enn åtte timer om gangen."

De eneste som tjener på økt cruisetrafikk er havnevesenet, og kanskje guider og cruiseservicebransjen. Få midler kommer offentlige toalett, butikker eller turistattraksjoner til gode, ifølge Larsen.

Han mener derfor at kommunene bør tenke annerledes om turisme. "Kanskje kommunene burde satse på mer bærekraftig turisme. Unge folk og familier legger igjen mye penger. Cruiseturister går heller på gratismuseer enn på Akvariet," sier Larsen.

Cruiseturistene bruker mest penger på kafébesøk, sightseeing og shopping med 50 kroner i hver kategori. "Dette er ikke bærekraftig turisme. Køene blir lange når cruiseturistene kommer i land, men de legger ikke mye igjen," konkluderer professoren.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no