See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Børge Brende tar over for både Espen Barth Eide og Heikki Holmås
© UD/Kureren
Innenriks

Skuffelse over at Norge mister bistandsministeren

Utenriks- og bistandsminister Børge Brende ønskes velkommen til UD av utenriksråd Bente Angell-Hansen

© UD/Kureren
Kureren, 16. oktober 2013
- Det er i dag mange som uttrykker skuffelse over at Norge ikke lenger har en egen bistandsminister. Selv om den nye utenriksministeren, Børge Brende, regnes som en svært kompetent mann, vil han ikke ha kapasitet til å fylle den doble rollen godt nok, fryktes det.

Det var Høyres egen Kåre Willoch som opprettet statsrådsposten som utviklingsminister, og i januar 1984 kunne Reidun Brusletten fra KrF tiltre denne nyopprettede stillingen. Alle følgende regjeringer har hatt en egen bistandsminister, men i dag forlater SVs Heikki Holmås posten uten å ha fått en etterfølger.

SV-leder Audun Lysbakken kritiserer i dag sterkt beslutningen om ikke å videreføre denne statsrådsposten, som han er "helt uenig i". Det er, ifølge Lysbakken, "uforståelig" at Solberg dropper utviklingsministeren. "Dette svekker Norges mulighet til å gjøre en forskjell internasjonalt. Det innebærer en nedprioritering av et utrolig viktig politisk område," legger SV-lederen til.

Holmås, Norges siste bistandsminister så langt, stiller seg uforstående til beslutningen. "Norge gir nå 1 krone av hver 100-lapp vi tjener i bistand, og har gjort grep for å bekjempe korrupsjon. Vi er i front på temaer som gjeldsslette, likestilling og i kampen mot skatteparadiser og ulovlig kapitalflyt." påpeker Holmås, som frykter at dette arbeidet nå vil bli nedprioritert.

Også KrF, som er et av støttepartiene til Høyre-FrP-regjeringen, er i dag skuffet over at ministerposten sløyfes. Partileder Knut Arild Hareide, som har sagt at KrF vil kjempe for at bistandsbudsjettet blir stående på 1 prosent av nasjonaløkonomien, reagerer svært negativt på nyordningen og sa seg "sterkt uenig". Hareide tviler i dag på at Brende vil ha kapasitet til å representere Norge i alle de bistandsforumene der det forventes at noen med ministerpost stiller.

I uttalelser til TV2 påpekte Hareide videre at "det er i hvert fall ikke en samarbeidsinvitasjon" til KrF, et parti som ser ut til å rykke stadig lenger ut i opposisjon til den nye regjeringen.

Simon Molvær Grimstad fra KrFU gikk et skritt lengre i dag og påpekte at Solberg hadde "glemt å utnevne" utviklingsministeren. "Derfor," sier han "har KrFU tatt initiativ og lyser ut stillingen for den nye regjeringen." På Facebook la KrFU-lederen ut en full stillingsutlysning til "Norges nye utviklingsminister".

Nettopp avgåtte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har derimot større tro på at Brende vil kunne kombinere de to virkeområdene i UD. Bistandsministeren har i alle fall hatt sin arbeidsplass i utenriksdepartementet, og Eide mener én minister med ansvar for utenriks og bistand kan "bidra til helhetsforståelse" for statsråd Brende, ifølge NTB.

Organisasjonslivet er svært skeptisk
Anne-Marie Helland, generalsekretær i

Tospannet er historie: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide og bistandsminister Heikki Holmås

© Heikki Holmås/Kureren
Kirkens Nødhjelp påpeker i dag at Brende vil ha en enorm oppgave foran seg i og med at han overtar begge ansvarsområdene. Han blir "alene om å skulle opprettholde Norges viktige posisjon og omdømme internasjonalt," påpeker hun.

Kirkens Nødhjelp sier organisasjonen er "skuffet" over at Solberg har valgt å droppe utviklingsministerposten. "Det betyr at den nye utenriksministeren vil få mer å gjøre, mindre tid til hvert felt, og vil måtte forholde seg til delvis sprikende mandater," påpekes det. Men frykter særlig sprikende interesser i handels- og bistandspolitikken, der demokratiutvikling er et viktig punkt.

Også Norsk Folkehjelp sier i en pressemelding i dag at organisasjonen "stiller seg spørrende til å fjerne en statsrådspost som har hatt ansvar for over 30 milliarder uten at det er redegjort for hvordan utviklingspolitikken skal ivaretas."

Folkehjelpens leder, Liv Tørres, sier hun ikke prinsipielt mot å fjerne stillingen, men er redd Brende vil møte mange interessekonflikter i den nye dobbeltjobben. "Mål om å bidra til demokrati, vekst og jobbskaping kommer jo ikke nærmere ved å fjerne en statsrådspost som tross alt har forvaltet rundt 30 milliarder kroner og ved å legge det ansvaret på en annen statsråds skuldre som allerede har mer enn nok fra før," påpeker Tørres.

Strømmestiftelen uttaler i dag at det er "svært skuffende og overraskende at posten som bistandsminister er tatt bort." Organisasjonen kaller avgjørelsen "en klar nedprioritering av bistanden."

Tillit til Børge Brende
På tross av skuffelsen over at bistandspolitikken nå trolig vil bli nedprioritert og at Norge for første gang på 30 år ikke har en egen bistandsminister, er de fleste likevel positive til at akkurat Brende fra Høyre fikk stillingen som leder av UD. Erfarne og populære Brende er tidligere miljøvernminister og næringsminister fra Bondevik-regjeringen, og han har siden den tid ledet både Norges Røde Kors og Verdens økonomiske forum.

Norges nest siste bistandsminister, SVs Erik Solheim, sier i dag også at det er "en gal beslutning å avvikle utviklingsministeren." Men han påpeker likevel at det blir et "sterkt team" som nå skal lede UD og mener Børge Brende er "et veldig godt valg" da politikeren har "lang erfaring innen utvikling."

Brende møtes i dag også med lovord og løfte om godt samarbeid fra de fleste organisasjonene som er aktive på bistandsfeltet. Det fremheves at han har bred erfaring fra bistandsfeltet og et bredt internasjonalt kontaktnett.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no