See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Siv Jensen og Erna Solberg før dagens pressekonferanse
© Høyre/Kureren
Innenriks

Solberg og Jensen legger frem ambisiøst program

Siv Jensen og Erna Solberg presenterer den politiske plattformen for den nye regjeringen

© Høyre/Kureren
Kureren, 7. oktober 2013
- Regjeringsplattformen som ble presentert av Høyre- og FrP-lederen i kveld legger opp til store reformer i norsk politikk, særlig innenfor samferdselspolitikken, innvandring og helsesektoren. Private løsninger vil i mye større grad prege fremtidens Norge.

Erna Solberg og Siv Jensen la i dag frem et 75-siders dokument som danner grunnlaget for den nye regjeringens arbeid de neste fire årene på en pressekonferanse på Sundvolden hotell i Buskerud. Det skulle vise seg å være et ambisiøst reformprogram, fordelt over åtte punkter der de to partiene ønsket å få til dyptgripende samfunnsendringer.

Påtroppende statsminister Solberg, som hittil har avfeid alle pressespørsmål med frasen "ingenting er klart før alt er klart," åpnet pressekonferansen med å si at "nå er nesten alt klart, i hvert fall plattformen for en ny regjering med Høyre og Fremskrittspartiet." Det er kun regjeringskabalen som fortsatt ikke er lagt.

Jensen varslet FrP-velgerne om at det ville ta tid å få gjennomført de mest dyptgripende politikkendringene, også nå som FrP var i regjering, samt at hun selvsagt ikke hadde klart å få gjennomslag i alt hun ønsket. Likevel var det et tydelig FrP-stempel på mye av den politikken Norge nå skal styres etter de neste fire årene.

Men Solberg påpekte raskt at "handlingsregelen ligger til grunn for denne regjeringens arbeid." Noe av det viktigste for Høyre hadde vært å styrke konkurranseevnen for å sikre arbeidsplassene i Norge. Derfor ville den økonomiske politikken fortsette å ta utgangspunkt i handlingsregelen, og den årlige økonomiske utviklingen ville sette rammer for hvor raskt de mange reformene kunne utføres.

Likevel presenterte de to partilederne den ene programerklæringen etter den andre som vil bety økte statlige utgifter og reduserte inntekter, blant annet kraftig reduserte skatter. Formueskatten skal fjernes og minstefradraget skal heves. Solberg forklarte også at regjeringen ønsker å "investere mer i fremtiden" og indikerte at deler av samferdselsutbyggingen skal finansieres utenfor dagens tolkning av handlingsregelen.

Solberg understreket at det var et betydelig behov for å satse på ny veibygging. "Norge taper nå internasjonalt på en dårlig infrastruktur," påpekte den påtroppende statsministeren. "Vi trenger både å bruke mer penger og å bygge raskere enn det vi gjør i dag," forklarte hun.

Storsatsning på vei
Så varslet Solberg et eget veiselskap som skal stå for store ekstrautbygginger, der staten vil gi lån og garantier, samt et nytt fond. "Vi etablerer et infrastrukturfond, der avkastningen går til utbygging av infrastruktur," noe som ifølge Solberg kan forenes med handlingsregelen.

Infrastrukturfondet vil få en kapital på 100 milliarder kroner, ifølge Jensen, og avkastningen på anslagsvis 4 prosent skal først og fremst gå til vei utbygging. "Vi kommer til å sørge for mer vei og mindre bompenger," lovte Jensen, som likevel måtte godta at det blir noe bompengefinansiering av de nye veiene. Det nye selskapet som skal bygge veiene vil også delvis bli finansiert gjennom veiavgiften, kunne Solberg avsløre.

FrP-lederen la for sin del vekt på at et av hovedpunktene i den nye regjeringsplattformen vil være "avbyråkratisering,

Sentralstyret i FrP var samlet på på Sundvolden hotell i dag

© Himanshu Gulati/Kureren
fornying og forenkling," noe som skulle gjøre hverdagen til næringsliv og folk flest enklere. Jensen lovet å "redusere skjemaveldet med 25 prosent" samt at private og frivillige organisasjoner skal komme sterkere på banen ved siden av de offentlige tjenestene. En av de større endringene blir å begrense rollen til fylkesmannen som klageinstans. "Dette blir et betydelig retningsskifte fra en formynderstat til en tillitsstat," sa Jensen.

Tøff justis- og innvandringspolitikk
Jensen presenterte videre punktet om "trygghet i hverdagen," der hun lovet mer synlig politi og økt beredskap over hele landet. Hun annonserte en "streng og tøff justispolitikk" med strengere dommer. Partiene vil også godta en generell bevæpning av den norske politistyrken.

"Vi vil føre en streng men rettferdig innvandringspolitikk," sa FrP-lederen videre. Her vil det bli en innstramming av familiegjenforeningen, og det skal innføres lukkede mottak for "kriminelle asylsøkere og søkere som har fått avslag," sa Jensen. Men hun lovet også en bedre integreringspolitikk overfor "de innvandrerne som skal være her."

Solberg fremhevet derimot en sterkere satsning på kunnskapssamfunnet, der hun påpekte at Norge "skal være smartest, ikke billigst for, å bære lønnsnivået og velferdstilbudet i fremtiden." Solberg påpekte at partiene på fredag allerede hadde lagt frem det såkalte lærerløftet, med hovedfokus på etterutdanning for lærere, og yrkesfagløftet, der yrkesfagene skal bli et bedre alternativ. Men også når det gjelder forskning og høyere utdannelse har Solberg klare ambisjoner. "Norge skal bevege seg oppover på internasjonale rankinger og få universitetsmiljøer i verdensklasse," fremhevet hun.

Store reformer i helsesektoren
Jensen lovte til slutt større endringer i helsesektoren, med særlig vekt på "å løfte eldreomsorgen". FrP-lederen lovte at det nå vil bli en "høy kvalitet men også mer valgfrihet og mangfold i tilbudet" i eldreomsorgen. Mens hun ikke hadde fått gjennomslag for en statlig finansiering av eldreomsorgen, vil det blir gjennomført et pilotprosjekt for å kartlegge mulighetene for dette i fremtiden.

FrP-lederen har imidlertid fått gjennomslag for at de regionale helseforetakene skal etter hvert legges ned. Men i første omgang skal det lages en ny helseplan for hele landet, så vil foretakene legges ned.

Videre lovte Jensen at både rus og psykiatri nå skal prioriteres, med en høyere budsjettvekst enn andre deler av helsevesenet. Solberg supplerte med at det skal gjøres en større innsats for å hjelpe barn ut av fattigdom, og Jensen lovte at den nye regjeringen vil få til mer på kampen mot barnefattigdommen enn det den rødgrønne regjeringen har fått til på åtte år.

Sektorene landbruk. kultur og bistand ble ikke nevnt under pressekonferansen, og der ventes det nå store kutt i finansieringen. Det ble også lagt merke til at klimapolitikken ikke var ett av de åtte hovedpolitikkpunktene i regjeringserklæringen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no