See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De fire borgerlige partilederne under pressekonferansen på Stortinget
© Himanshu Gulati/Kureren
Innenriks

Nå får vi en Høyre-FrP-regjering

Kureren, 30. september 2013 - Venstre og KrF har kapitulert. Partiene trekker seg fra videre regjeringsforhandlinger og overlater det til Høyre og FrP å danne en mindretallsregjering. Dermed får Norge nettopp den "mørkeblå" regjeringen begge sentrumspartiene advarte sterkt mot i april.

Det var Kristelig Folkeparti som ikke fant gode nok grunner til å samarbeide med Fremskrittspartiet i en regjering ledet av Erna Solberg. Og dermed fulgte også Venstre med ut av regjeringsforhandlingene. Dermed er det Høyre og FrP som vil danne landets neste regjering.

Ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide fikk forslaget om å trekke seg ut enstemmig støtte både i den nye stortingsgruppen og i landsstyret. Venstre-leder Trine Skei Grande, som hadde gjort vedtaket sitt avhengig av om KrF ville delta i regjering, sa også at hun hadde fått "veldig bred støtte" for avgjørelsen i den nye stortingsgruppen sin.

Solberg måtte derfor presentere det som vil bli en Høyre-FrP-regjering på pressekonferansen i Stortinget i kveld. Det betyr at de to nå skal starte de reelle regjeringsforhandlingene som skal danne plattformen for Solbergs regjering de neste fire årene.

Likevel har de fire partiene blitt enige om en felles plattform for den kommende fireårsperioden slik at KrF og Venstre også får gjennomslag for mange av sine kjernesynspunkter, samtidig med at mindretallsregjeringen til Høyre og FrP vil få et relativt trygt regjeringsgrunnlag. Plattformen skal også gjøre det vanskeligere for KrF og Venstre å samarbeide mot venstre og slik påføre Solberg-regjeringen politiske nederlag.

Ifølge Solberg er denne plattformen "svært omfattende" og "historisk". Aldri før hadde de borgerlige partiene forpliktet seg så sterkt til et samarbeid, der noen sto utenfor og noen var innenfor en regjering. FrP-leder Siv Jensen kalte konstruksjonen "en solid grunnmur" for den nye regjeringen, der hun skal delta.

For Høyre-lederen ses dagens hendelser på som hennes første store politiske nederlag etter den overbevisende valgseieren. Solberg hadde klart håpet på en firepartiregjering, der Høyre ville stå i sentrum mellom FrP og sentrumspartiene. Nå vil hun i mye større grad måtte forholde seg til FrP alene, for senere å søke støtte sak for sak hos Venstre, KrF eller opposisjonen.

Det var Venstre-lederen som kunne presentere de største politiske seirene under pressekonferansen. Ifølge Skei Grande har partiet på få uker klart fått til "det SV ikke klarte i løpet av åtte år," nemlig en bindende avtale om at det ikke blir konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, samt at flere større områder på norsk sokkel ikke åpnes for letevirksomhet.

FrP hadde derimot fått gjennomslag for en videre innstramning i innvandringspolitikken, samt større midler for vei- og infrastrukturutbygging.

Skepsisen går langt tilbake
KrF har hele tiden vist skepsis mot å sitte i regjering sammen med FrP. Før valget gjorde partiledelsen det klart at KrF i alle fall ville bidra til å felle den rødgrønne regjeringen og skape grunnlag for et borgerlig flertall. Men man stilte seg "tvilende" til at KrF ville kunne sitte i regjering sammen med FrP, rett og slett fordi den politiske avstanden er for stor.

Toneangivende KrF-politikere som tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har åpent advart Hareide mot å gå inn i en "mørkeblå regjering". Også i medlemsmassen er det sterk skepsis overfor FrP. Det er særlig i alkohol- og bistandspolitikken at de to partiene er hovedmotstandere. Og på KrFs landsmøte i april i år lot Hareide en Høyre-FrP-regjering fremstå som like ille som en rødgrønn regjering.

I Venstre har tonen vært noe mer avslappet i forhold til et eventuelt FrP-samarbeid, også før valget. Men også Venstre ser på FrP som sin politiske hovedmotstander i ett svært sentralt felt, nemlig miljøpolitikken. Venstrelederen brukte da også store deler av sin landsmøtetale i april til å advare mot en "mørkeblå regjering" og særlig mot FrP-politikk.

Venstre-ledelsen har siden valget gjort det klart at partiet har "fast følge" med KrF i spørsmålet om en mulig regjeringsdeltakelse, selv om en trepartiregering ville hatt flertall i det nye Stortinget. Den politiske risikoen for et bittelite Venstre alene ved siden av store Høyre og FrP ville være for stor, ettersom en slik regjering ville måtte føre en politikk til høyre for Høyre.

Dermed har begge de to sentrumspartiene hatt en svært vanskelig avveining etter det for dem skuffende valgresultatet. Dersom de hadde gått med i regjering, vil de måtte ta medansvar for FrPs politikk. Dersom de ikke gikk med i regjering, vil Norge få akkurat den regjeringen både Hareide og Skei Grande advarte sterkest mot i sine respektive landsmøter.

Tidligere KrF-leder Bondevik var derimot lettet da det hadde lekket ut at partiet hans ikke skal ha et tett regjeringssamarbeid med hans tidligere politiske hovedfiende, FrP. Den politiske og ideologiske avstanden er for stor, kommenterte Bondevik på NRK. Nå håper den tidligere statsministeren at KrF likevel kan få stort gjennomslag for sin politikk fra sin vippeposisjon i Stortinget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no