See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fremskrittspartiets Anders Anundsen
© FrP/Kureren
Innenriks

FrP lover svenske priser på mat og alkohol

Fornøyd med norske priser: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet

© Landbruks- og matdepartementet/Kureren
Kureren, 19. august 2013
- Hvis FrP kommer i regjering etter valget skal det bli billigere mat og alkohol i Norge. Tre uker før valget lover FrP "svenske priser" i norske matbutikker, en reduksjon i vin- og ølavgiftene, og økning i import av mat fra andre land, særlig kjøtt- og meieriprodukter.

Grensehandelen øker fortsatt, og nordmenn kjøpte i fjor dagligvarer for over 10 milliarder kroner i Sverige. Fremskrittspartiets Anders Anundsen mener at regjeringen bagatelliserer problemet og varsler at FrP vil gjøre mat, vin og øl billigere slik at flere handler i Norge.

"Landbruksministeren sier at det ikke er noe problem at grensehandelen øker år for år, til tross for at grensehandelen gjør at Norge ifølge svenske HUI Research mister godt over 10.000 årsverk. Dette er et kjedelig eksempel på at dagens regjering befinner seg i en helt annen verden enn folk flest," sier Anundsen.

Anundsen mener en reduksjon av avgiftene bør komme av hensyn til norske bedrifter og arbeidsplasser, men også til norske forbrukere.

"Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder alkoholavgifter, og dette er en av grunnene til den enorme grensehandelen. Til og med norske produkter er billigere i Sverige. Grensehandelen rammer tradisjonsrike norske bryggerier hardt," sier FrP-politikeren.

I Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2013 ble det lagt opp til en omfattende grensehandelspakke med blant annet 14 prosent reduksjon i vin- og ølavgiftene, 15 prosent lavere avgift på snus, og nei til regjeringens økning av brusavgiften. Anundsen mener at Norge bør tilnærme seg det svenske prisnivået.

"Fremskrittspartiet ønsker i motsetning til Arbeiderpartiet og Høyre billigere mat, og derfor vil FrP kutte subsidiene og effektivisere landbruket. FrP vil også åpne for økt import av mat fra andre land. Det betyr større utvalg av kjøtt- og meieriprodukter, som for eksempel biff fra Argentina, kvalitetsoster fra Europa, og ikke minst økt utvalg i grøntavdelingen. Prisene på mat og drikke bør ned mot svensk nivå", avslutter Anundsen.

FrPs tallmaterial ikke oppdatert
Men tallene FrP forholder seg til er ikke helt oppdatert. Ifølge svenske HUI Research har antall reiser fra Norge til Sverige økt fra 9,5 millioner i 2011 til 12,1 millioner i 2012. I fjor oppga sju av ti nordmenn at de reiste over grensa for å handle. Kundene fra Norge brukte over 13 milliarder kroner på dagligvarer og 7 milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige i 2012.

Og dersom Fremskrittspartiet ønsker å senke de norske prisene til et svensk prisnivå, må partiet ta i mye hardere enn de har gjort til nå. For med Fremskrittspartiets avgiftssenkninger ville prisforskjellen på alkoholholdige drikker forblitt nesten like stor som i dag og grensehandelen stått seg.

I 2012 kostet tobakksvarer og alkohol henholdsvis 51 og 43 prosent mindre i Sverige, ifølge HUI, mens dagligvarer i snitt koster 32 prosent mindre enn i Norge. Men det er melkeprodukter og ost det lønner seg mest å kjøpe i Sverige: de er 47 prosent billigere enn i Norge. Også snacks, godterier og leskedrikker koster 46 prosent mindre i Sverige.

For å nå et svensk prisnivå på alle disse varene, må det kuttes enormt i norske avgifter, noe som også ville gjort et stort innhugg i statskassa.

Lanbruksministeren fornøyd
I motsetning til Fremskrittspartiet mener landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at problemet med grensehandel er overdrevet.

"Jeg synes noen ganger man overdriver det problemet. En av grunnene er at vi har høyere lønninger og tjener bedre. Du og jeg har det bedre, vi tjener mellom tjue og tretti prosent mer enn svenskene. Derfor er det handelslekkasjer på landbruksvarer og andre produkter," sa Slagsvold Vedum til 'NRK' tidligere i august.

Han presiserte at "svenskene reiser ofte til Danmark for å handle. Danskene reiser til Tyskland og tyskerne reiser til Polen. Alltid der det er en grense og mer velstand på den ene siden av grensen, vil vi få handelslekkasjer. Vi må heller glede oss over at vi har det så godt," konkluderte landbruksministeren.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no